Βερολίνο: Δεν θα υπάρξουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής

Σύμφωνα με πηγή της γερμανικής κυβέρνησης που επικαλείται το Reuters, το Βερολίνο θεωρεί απίθανο το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων προς την Τουρκία, στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά την Πέμπτη (16/10).

Η Γερμανία από την πλευρά της ρίχνει ουσιαστικά το «βάρος» στους υπόλοιπους Ευρωπαίους, καθώς όπως λέει η πηγή της γερμανικής κυβέρνησης, η Σύνοδος είναι πολύ δύσκολο να επιβάλλει τιμωρητικά μέτρα, δύο εβδομάδες μετά την τελευταία απόφαση της Συνόδου.

Η γερμανική κυβέρνηση κάλεσε και πάλι την Άγκυρα να απέχει από μονομερείς προκλήσεις και επανέλαβε ότι:

Εναπόκειται στην Άγκυρα «να αποκαταστήσει την χαμένη εμπιστοσύνη και να δημιουργήσει ατμόσφαιρα στην οποία οι διερευνητικές συνομιλίες να υπόσχονται επιτυχία».

Από τις συνομιλίες που είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας στην Ελλάδα και την Κύπρο «κατέστη σαφής η απογοήτευση των συνομιλητών του για τα μονομερή βήματα της Τουρκίας, κατέστη όμως σαφές και το γεγονός ότι εξακολουθεί να υπάρχει εκεί μια επί της αρχής προθυμία για διάλογο με την Τουρκία και ότι το πακέτο, το οποίο αποφασίστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την ευρωπαϊκή πολιτική σε σχέση με την Τουρκία, θα παραμείνει τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο η κατευθυντήρια γραμμή για την δράση όλων των εταίρων στην ΕΕ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ.

Πρόσθεσε ότι υπό αυτή την έννοια «θα πρέπει ασφαλώς να συζητήσουμε αυτό το θέμα την κατάλληλη στιγμή και με την Τουρκία».

Ερωτηθείς σχετικά με το εάν ο Χάικο Μάας προγραμματίζει να μεταβεί στην Άγκυρα για συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση, υπενθύμισε ότι ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε πριν από λίγες ημέρες με τον τούρκο ομόλογό του στο περιθώριο Διάσκεψης στην Μπρατισλάβα.

«Υπό αυτή την έννοια υπάρχει αυτό το νήμα συζητήσεων. Δεν έχω τώρα να ανακοινώσω συγκεκριμένες ημερομηνίες», δήλωσε o Κρίστοφερ Μπρούγκερ.

DW: Δεν έχει τεθεί αίτημα επιβολής κυρώσεων από την ελληνική πλευρά

«Το Βερολίνο δεν αναμένει αποφάσεις για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας στην επικείμενη σύνοδο Κορυφής», αναφέρουν κυβερνητικές που επικαλείται η Deutsche Welle, προσθέτοντας ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν τον Δεκέμβριο.

Όπως αναφέρουν επίσης, δεν έχει μέχρι στιγμής τεθεί επίσημα θέμα επιβολής κυρώσεων για το αυριανό συμβούλιο.

Η πληροφορία που μεταφέρει η DW, έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τις περί κυρώσεων δηλώσεις του εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης, Στέλιου Πέτσα, τις προηγούμενες μέρες, αλλά και σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, στις οποίες ανέφερε ότι η Ελλάδα θα θέσει το ζήτημα των κυρώσεων στην Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης.

Στ. Πέτσας: «Στενός κορσές» στην Άγκυρα η Σύνοδος Κορυφής

Η Ελλάδα θα θέσει αύριο Πέμπτη 15 Οκτωβρίου στη Σύνοδο Κορυφής το θέμα της τούρκικης παραβατικότητας και θα ζητήσει την ενεργοποίηση των κυρώσεων επισήμανε νωρίτερα σήμερα στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και χαρακτήρισε σοβαρότατη κλιμάκωση το γεγονός ότι το Oruc Reis πηγαίνει τόσο κοντά στο Καστελόριζο.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας «έπεσε πολύ στενός ο κορσές του προσφάτου Ευρωπαϊκού Συμβούλιου στην Άγκυρα, και προσπαθεί να τον βγάλει»

Ο κορωνοϊός, το Brexit, οι σχέσεις με την Αφρική και το κλίμα θα είναι από τα βασικά ζητήματα που θα τεθούν όπως αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ.

Ωστόσο, από την επίσημη πρόσκληση του Σαρλ Μισέλ απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μισέλ αναφέρει: «Ανυπομονώ να σας καλωσορίσω στην προσεχή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 15-16 Οκτωβρίου. Θα συναντηθούμε σε ένα δύσκολο πλαίσιο.

Βλέπουμε ότι οι μολύνσεις από την COVID αυξάνονται και έχουμε ορισμένα ζητήματα που πιέζουν στην ατζέντα μας, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεών μας με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ξεκινήσει την Πέμπτη το απόγευμα στις 15:00 με την παραδοσιακή ανταλλαγή απόψεών μας με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι.

Στη συνέχεια, θα προχωρήσουμε στις διαπραγματεύσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου μαζί με τον Μισέλ Μπαρνιέ.

Είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών να υπάρξει συμφωνία πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου. Αυτό, ωστόσο, δεν μπορεί να συμβεί με οποιοδήποτε κόστος.

Οι επόμενες ημέρες είναι καθοριστικές. Θα καλέσω τον διαπραγματευτή μας να μας ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις.

Τα βασικά ζητήματα περιλαμβάνουν, ιδίως, τους ισότιμους όρους, την αλιεία και τη διακυβέρνηση.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου, θα πραγματοποιήσουμε μια συζήτηση προσανατολισμού σχετικά με τον τρόπο επίτευξης της φιλοδοξίας μας για το κλίμα.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, συμφωνήσαμε για τον στόχο μιας κλιματικά ουδέτερης ΕΕ έως το 2050.

Τώρα πρέπει να αυξήσουμε τον στόχο μείωσης των εκπομπών μας για το 2030 για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να επιτύχουμε αυτήν τη φιλοδοξία.

Η Επιτροπή πρότεινε έναν νέο στόχο τουλάχιστον 55% έως το 2030. Θα ήθελα να έχουμε μια εποικοδομητική συζήτηση για το θέμα, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους.

Την Παρασκευή, θα ξανασυναντηθούμε για μια στρατηγική συζήτηση για τις σχέσεις μας με την Αφρική, ενόψει της επερχόμενης συνάντησης με τους ηγέτες της Αφρικανικής Ένωσης.

Στόχος μας είναι να ανανεώσουμε και να εμβαθύνουμε τις πολιτικές μας σχέσεις, να τις οδηγήσουμε σε υψηλότερο επίπεδο, με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και την προθυμία να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα του άλλου.

Μετά τη συζήτησή μας για τις σχέσεις ΕΕ-Αφρικής, θα ασχοληθούμε με άλλα θέματα εξωτερικής πολιτικής που απαιτούν την προσοχή μας.

Τέλος, αναφορικά με την COVID-19, θα εξετάσουμε δύο ζητήματα. Θα αποτιμήσουμε τις προσπάθειες συντονισμού που έχουν αναληφθεί σε επίπεδο ΕΕ, μετά την έγκριση της σύστασης του Συμβουλίου σχετικά με τον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας και θα λάβουμε ενημέρωση από την Πρόεδρο της Επιτροπής Φον Ντερ Λάιεν σχετικά με τα εμβόλια.

Στη συνέχεια θα συζητήσουμε τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα