Βενετία: Οι ιστορικές περιοχές που απειλούνται από την καταστροφική πλημμύρα

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχει τεθεί η Βενετία, λόγω της μεγάλης ανόδου των υδάτων την Τρίτη, που πλημμύρισαν πλατείες, οδούς, και ακόμα και τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου.

Εκτεταμένες ζημιές έχουν αναφερθεί σε όλη την πόλη, με το 80% της περιοχής που αποτελεί παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO, να έχει βυθιστεί μετά την καταστροφική πλημμύρα που έπληξε την πόλη.

Ο Σαλβάνο Ναστάσι, Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού της Ιταλίας, δήλωσε στα τοπικά ΜΜΕ, ότι η κατάσταση είναι «εξαιρετικά περίπλοκη και ανησυχητική» και ότι έχει δημιουργηθεί μια μονάδα έκτακτης ανάγκης για την εκτίμηση των καταστροφών.

Η πλημμύρα απειλεί και διάσημα αξιοθέατα, τα οποία κινδυνεύουν να καταστραφούν.

Πλατεία Αγίου Μάρκου

ASSOCIATED PRESS

Γνωστή και ως αίθουσα συσκέψεων της Ευρώπης, είναι ένα από τα δημοφιλέστερα τουριστικά αξιοθέατα της Βενετίας και η σημαντικότερη πλατεία της πόλης.

Αποτελεί το ”καταφύγιο” πολλών ιστορικών μνημείων, όπως η Βασιλική του Αγίου Μάρκου και το Παλάτι των Δογμάτων.

Βρίσκεται, όμως, σε εάν από τα χαμηλότερα τμήματα της πόλης με αποτέλεσμα να αποτελέσει θύμα των πλημμυρών που το έχουν βυθίσει τουλάχιστον ένα μέτρο κάτω από το νερό.

Η Βασιλική του Αγίου Μάρκου πλημμύρισε για 6η φορά μέσα σε 1.200 χρόνια.

Ο Φοίνιξ

LA FENICE THREATRE HAS AVOIDED INTERIOR FLOODING, BUT IS SURROUNDED BY WATER/ GETTY IMAGES

Η όπερα της Βενετίας, είναι ένα από τα πιο γνωστά και φημισμένα ορόσημα στην ιστορία του ιταλικού θεάτρου και χρονολογείται από τον 18αιώνα.

Ο χώρος φιλοξένησε μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της όπερας και επέζησε τρεις πυρκαγιές.

Παρόλο που το μεγαλύτερο μέρος του εσωτερικού του έχει αποφύγει τις πλημμύρες, το νερό έχει εισέλθει στην αίθουσα ελέγχου, όπου βρίσκονται τα ηλεκτρικά και τα συστήματα πρόληψης της πυρκαγιάς.

Παλάτι Gritti

MARCO BERTORELLO VIA GETTY IMAGES

Οι εικόνες παρουσιάζουν έντονη εσωτερική πλημμύρα μέσα στο παλάτι Gritti, το οποίο βρίσκεται κατά μήκος του Μεγάλου Καναλιού. Χτισμένο το 1475, το κτήριο ήταν κάποτε ιδιωτική κατοικία και τώρα λειτουργεί ως πολυτελές ξενοδοχείο.

Ca ’Pesaro

LUCAMATO VIA GETTY IMAGES

Πυρκαγιά έχει επίσης αναφερθεί στο Ca ’Pesaro μετά από ένα ηλεκτρικό βραχυκύκλωμα που την πυροδότησε. Η έκταση της ζημίας δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί.

Το μαρμάρινο παλάτι, που χτίστηκε τον 18ο αιώνα, λειτουργεί ως σύγχρονη γκαλερί τέχνης με μεγάλη συλλογή από πίνακες και γλυπτά.

Οι ανώτεροι όροφοι του στεγάζουν επίσης το Μουσείο Ανατολικής Τέχνης, με περισσότερα από 30.000 αντικείμενα από την Ιαπωνία, την Κίνα και την Ινδονησία.

Βαπορέτο

STEFANO MAZZOLA/AWAKENING VIA GETTY IMAGES

Το βαπορέτο είναι βενετσιάνικο δημόσιο waterbus, που υπέστη μεγάλη ζημιά μετά την πλημμύρα που κατέστρεψε αρκετές βάρκες.

Οι εικόνες δείχνουν μερικές από τις βάρκες που έχουν αποσυρθεί από το νερό λόγω των μεγάλων παλιρροιών και ισχυρών ανέμων.

Pellestrina

DE AGOSTINI PICTURE LIBRARY VIA GETTY IMAGES

Το Pellestrina είναι ένα νησί στη βόρεια Ιταλία που σχηματίζει ένα φράγμα μεταξύ της νότιας βενετσιάνικης λιμνοθάλασσας και της Αδριατικής Θάλασσας , που βρίσκεται νοτιοδυτικά του Lido .

Η περιοχή έχει πληγεί σοβαρά από τις πλημμύρες και ένας κάτοικος της περιοχής υπέστη ηλεκτροπληξία καθώς προσπάθησε να ξεκινήσει μια αντλία στο σπίτι του. Ένα δεύτερο άτομο βρέθηκε νεκρός σε άλλο σημείο του νησιού.

πηγή: bbc

Σχετικά Νέα