

Οι αρχές του Βελγίου έδωσαν καθεστώς πρόσφυγα στον πρώην πρόεδρο του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, που έχει καταδικαστεί ερήμην στη χώρα του να εκτίσει οκτώ χρόνια κάθειρξη για υπόθεση διαφθοράς, ανακοίνωσε ο ίδιος λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση από το Κίτο πως υπέβαλε αίτημα έκδοσής του.
Ο κ. Κορέα εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το Βέλγιο, η χώρα καταγωγής της συζύγου του, όπου ζει μετά το τέλος της θητείας του, το 2017, του έχει χορηγήσει άσυλο, επιβεβαιώνοντας την πληροφορία που είχε μεταδοθεί νωρίτερα από το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE.
Πιστοποιητικό της βελγικής Γενικής Γραμματείας Προσφύγων και Απάτριδων, που φέρει ημερομηνία 15η Απριλίου και συμβουλεύθηκε το Γαλλικό Πρακτορείο, αναφέρει ότι στον πρώην αρχηγό του κράτους (2007-2017) παραχωρήθηκε καθεστώς πρόσφυγα «βάσει της Σύμβασης της Γενεύης (…) και του συμπληρωματικού πρωτοκόλλου».
Το επόμενο βήμα θα γίνει «σε διπλωματικό επίπεδο», θα πρέπει να ληφθούν «τα απαραίτητα μέτρα για να γίνει η έκδοση» από το Βέλγιο, εξήγησε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Teleamazonas.
Ο κ. Κορέα καταδικάστηκε ερήμην τον Σεπτέμβριο να εκτίσει οκτώ χρόνια κάθειρξη για διαφθορά, αδίκημα που δεν παραγράφεται, κάτι που ισχύει επίσης για την κατάχρηση κεφαλαίων, την εκβίαση και τον παράνομο πλουτισμό.
Η καταδίκη του εκμηδένισε τις ελπίδες του να επιστρέψει στην πολιτική κονίστρα. Το Σύνταγμα απαγορεύει διά βίου το να θέτει κανείς υποψηφιότητα στις εκλογές εάν έχει καταδικαστεί για υποθέσεις διαφθοράς.
Η δικαιοσύνη του Ισημερινού αποφάνθηκε ότι ο κ. Κορέα και πρώην συνεργάτες του είχαν δωροδοκηθεί από διάφορες εταιρείες σε αντάλλαγμα για την ανάθεση δημοσίων συμβάσεων.
Ανάμεσα στις εταιρείες που φέρονται να προσέφεραν δωροδοκίες είναι ο βραζιλιάνικος κατασκευαστικός όμιλος Οντεμπρέχτ, συνώνυμος πολλών ερευνών και δικών για διαφθορά που σάρωσαν πολιτικούς σε διάφορα κράτη της Λατινικής Αμερικής.
Ο πρώην πρόεδρος διατρανώνει την αθωότητά του και καταγγέλλει σκευωρία που απεργάστηκε ο πολιτικός αντίπαλός του, πρώην αντιπρόεδρός του και διάδοχός του στην προεδρία, Λενίν Μορένο.
Υπέβαλε επίσημα αίτηση για τη χορήγηση ασύλου στο Βέλγιο στα τέλη του 2018.
«Έχουμε δικαστική απόφαση για την ποινή κάθειρξης. Υπάρχουν (σ.σ. διμερής) συμφωνία με το Βέλγιο και διεθνείς συμβάσεις, πέρα από τον νόμο για την έκδοση, που υποστηρίζουν το αίτημά μας νομικά. Δεν τίθεται θέμα αξιολογικής κρίσης εδώ», δήλωσε ο κ. Σακισέλα.
Ο Ραφαέλ Κορέα αντέδρασε στις δηλώσεις του δικαστή μέσω Twitter χαρακτηρίζοντας τον κορυφαίο δικαστικό «κλόουν», «μαριονέτα» της κυβέρνησης του προέδρου Γκιγιέρμο Λάσο.
Την έκδοση του κ. Κορέα ζητεί επίσης η Κολομβία, όπου η δικαιοσύνη θέλει να τον δικάσει για την πρόσκαιρη απαγωγή αντιπολιτευόμενου από τον Ισημερινό στην κολομβιανή επικράτεια το 2012.
Το βελγικό υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς του ζήτησε σχόλιο για την υπόθεση.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισημερινού ανέφερε από την πλευρά του ότι δεν έχει ενημερωθεί πως οι Βρυξέλλες έδωσαν άσυλο στον πρώην πρόεδρο. Άγνοια δήλωσε και ο δικαστής Σακισέλα
Σχετικά Νέα
Νέα επίθεση Τραμπ στον επικεφαλής της FED – Τον χαρακτήρισε «τεράστιο loser»
Κατά του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, της Fed, επιτέθηκε και πάλι ο.
Στις 23 Απριλίου πρόκειται να τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Πάπα Φραγκίσκου
Η σορός του Πάπα Φραγκίσκου πρόκειται να τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα μεθαύριο, 23 Απριλίου..
Νέα επίθεση Τραμπ κατά του επικεφαλής της Fed, του «τεράστιου loser»
Ο Ντόναλντ Τραμπ επετέθη και πάλι κατά του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ,.
Κατά των σχεδίων της Τουρκίας για μεταφορά S – 400 στη Συρία αμερικανοί νομοθέτες – Επιστολή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Διακομματική επιστολή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με την οποία επιδιώκουν να ανακόψουν τα σχέδια της.