Βατόπουλος: Πρόωρο να μιλάμε για χιονοδρομικά, εστίαση – Η «πυρκαγιά» υπάρχει ακόμη

«Ρευστή» χαρακτηρίζει την επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθώς όπως λέει υπάρχουν ακόμη «ενεργές εστίες» του κορωνοϊού που καθιστούν άτοπη οποιαδήποτε συζήτηση για κάθετη άρση των μέτρων.

Μιλώντας στο CNN Greece με αφορμή την πρόσφατη χαλάρωση των μέτρων στην αγορά και τις συζητήσεις περί ανοίγματος των γυμνασίων και των λυκείων ως επόμενο βήμα, ο κ. Βατόπουλος αναφέρει:

«Το άνοιγμα των σχολείων είναι άμεσα εξαρτημένο από την τα επιδημιολογικά στοιχεία που θα συλλεχθούν σήμερα και αύριο. Θα δούμε πώς θα πάμε και αναλόγως η επιτροπή θα κάνει τη σχετική εισήγηση. Είναι αληθές και λογικό ότι το άνοιγμα των σχολείων είναι η επόμενη άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης, η κατάσταση ωστόσο παραμένει ρευστή, δεν είναι σταθερή».Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει αρνητικά την κατάσταση της πανδημίας στη χώρα ωστόσο ο καθηγητής τονίζει ότι η άρση των μέτρων πρέπει να γίνεται σταδιακά, αφού σταθμιστούν και τα πρώτα δεδομένα από το άνοιγμα της αγοράς.

Επισημαίνοντας την ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη οι έφηβοι να τηρούν τις απαιτούμενες αποστάσεις, τους κανόνες υγιεινής και τη χρήση της μάσκας, ο κ. Βατόπουλος λέει:

«Είναι σημαντικό να περνάει ένα εύλογο χρονικό διάστημα ανάμεσα στο άνοιγμα των δραστηριοτήτων. Πρέπει πρώτα να βεβαιωθούμε ότι είμαστε σε ύφεση και μετά να προχωράμε στο επόμενο στάδιο χαλάρωσης».

Η μετάλλαξη ίσως καθυστερήσει την επίτευξη ανοσίας
Αναφορικά με τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού που εντοπίζονται σε πολλές χώρες του κόσμου, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, ο κ. Βατόπουλος λέει: «Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, οι μεταλλάξεις δείχνουν ότι ο ιός είναι λίγο πιο μεταδοτικός αλλά τίποτε περισσότερο. Ωστόσο, οι μεταλλάξεις αυτές κάνουν ακόμη πιο επίκαιρη την τήρηση των μέτρων και την ανάγκη για προσοχή. Ακόμη, ενδεχομένως λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας, να χρειαστεί να εμβολιαστούν ακόμη περισσότεροι άνθρωποι προκειμένου να επιτύχουμε την επιθυμητή ανοσία, αλλά κι αυτό δεν είναι βέβαιο, ερευνάται».

Γιατί δεν πρέπει να ανοίξουν χιονοδρομικά – εστίαση
Σχολιάζοντας τις συζητήσεις περί ανοίγματος των χιονοδρομικών κέντρων –και ως συνέπεια την άρση στον περιορισμό των μετακινήσεων από νομό σε νομό- ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στο CNN Greece χαρακτηρίζει κάθε τέτοια συζήτηση πρόωρη.

«Οι άνθρωποι του κλάδου αυτού είναι λογικό να αγωνιούν και να πιέζουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Ωστόσο κάθε λόγος για ελεύθερες μετακινήσεις είναι πρόωρος. Το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων ενέχει δύο σημαντικούς κινδύνους:

Πρώτον, συνεπάγεται μετακινήσεις πολιτών από και προς όλη την Ελλάδα, κάτι που αντιβαίνει μία από τις βασικές αρχές στην προσπάθεια συγκράτησης της διασποράς.

Το δεύτερο είναι ότι, παρόλο που κάνοντας κανείς σκι δεν κινδυνεύει να κολλήσει ή να μολύνει άλλους, πριν ή μετά τη δραστηριότητα οι άνθρωποι αναγκαστικά θα μαζεύονται σε κλειστούς χώρους για να ζεσταθούν, να πιούν έναν καφέ. Οι άνθρωποι του κλάδου λένε ότι θα πάρουν μέτρα για την αποφυγή του συνωστισμού, αλλά αυτό δεν ξέρω πόσο πρακτικό ή εφικτό είναι».

Αλλά και στο ζήτημα του ανοίγματος της εστίασης, το οποίο επίσης είναι ακανθώδες για μια μεγάλη μερίδα επιχειρηματιών, ο κ. Βατόπουλος διάκειται, για την ώρα τουλάχιστον, αρνητικά.

Παρότι δεν προϋποθέτει μετακινήσεις μεταξύ νομών, η εστίαση είναι ένα πρόβλημα άλλης ποιότητας. Από το καλοκαίρι μιλάμε για τους αναγκαίους και τους μη αναγκαίους συγχρωτισμούς.

Το να μετακινείται ένας άνθρωπος με τα ΜΜΜ είναι αναγκαίος συγχρωτισμός, να το πηγαίνει για ένα ποτό σε ένα μπαρ δεν είναι αναγκαίο. Το άνοιγμα της εστίασης αυξάνει το χρονικό διάστημα με το οποίο βρισκόμαστε με άλλους ανθρώπους ενώ και ανοίγει τον κύκλο των επαφών μας», επισημαίνει ο κ. Βατόπουλος.

Κουραστικός ο ιός, αλλά με ημερομηνία λήξης
«Η πυρκαγιά υπάρχει ακόμη» επισημαίνει ο κ. Βατόπουλος, «όχι μόνο στην Αττική αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως το Ναύπλιο, η Βοιωτία και αλλού. Επιπλέον, περιοχές που σήμερα δεν είναι ‘κόκκινες’ μπορεί να κοκκινήσουν πολύ εύκολα. Το έχουμε δει να συμβαίνει, το είδαμε πρόσφατα στην Κάλυμνο, το έχουμε δει κι αλλού. Αρκεί μια απροσεξία και η πυρκαγιά αναζωπυρώνεται. Αυτό είναι το κουραστικό με αυτόν τον ιό. Δεν ησυχάζει. Το σημαντικό είναι να μην πεθαίνουν άνθρωποι που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί. Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε τελειώσει με αυτήν την ιστορία, καταλήγει ο καθηγητής, επισημαίνοντας ότι η «πανδημία έχει ημερομηνία λήξης γι’ αυτό και θα συνέστηνα να κάνουμε όλοι ακόμη λίγη υπομονή».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα