Βαθαίνει η κρίση στην Υεμένη-Ανησυχίες για κλιμάκωση στην περιοχή

Νέες αεροπορικές επιδρομές εξαπέλυσαν μέσα στη νύχτα ΗΠΑ και Βρετανία στην πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σανάα, με στόχο ραντάρ των ανταρτών Χούθι.

Ειδικότερα, 0ι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας εξαπέλυσαν σήμερα νέες αεροπορικές επιδρομές στην πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σανάα, μετέδωσε πριν από λίγη ώρα το τηλεοπτικό δίκτυο Al Masirah, που πρόσκειται στους αντάρτες Χούθι.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Al Jazeera, στο στόχαστρο βρέθηκε αεροπορική βάση στα περίχωρα της πρωτεύουσας Σανάα, ενώ αναφέρθηκαν επίσης εκρήξεις στην πόλη Χοντέιντα.

Δύο αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ εξαπέλυσαν νέα επίθεση στην Υεμένη, αφότου έπληξαν την προηγούμενη ημέρα περίπου 30 θέσεις των Χούθι εν είδει αντιποίνων για τις επιθέσεις των σιιτών ανταρτών εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Την Πέμπτη, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έπληξαν 28 ξεχωριστές τοποθεσίες των Χούτι σε μια προσπάθεια να διαταράξουν την ικανότητά τους να πραγματοποιούν επιθέσεις σε διεθνείς ναυτιλιακές λωρίδες στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι δύο χώρες υποστηρίχθηκαν επίσης από τον Καναδά, την Αυστραλία, το Μπαχρέιν και την Ολλανδία.

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης υποσχέθηκαν την Παρασκευή σφοδρά αντίποινα για την αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα εναντίον τους, εντείνοντας περαιτέρω την προοπτική μιας ευρύτερης σύγκρουσης σε μια περιοχή που ήδη μαστίζεται από τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Ο βομβαρδισμός σκότωσε τουλάχιστον πέντε ανθρώπους και τραυμάτισε έξι, δήλωσαν οι Χούθι. Οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι οι επιθέσεις στόχευαν περισσότερους από 60 στόχους σε 16 διαφορετικές τοποθεσίες σε περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούθι. Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, ταξίαρχος Yahya Saree, δήλωσε σε μαγνητοσκοπημένη ομιλία του ότι τα πλήγματα «δεν θα μείνουν αναπάντητα ή ατιμώρητα».

Σημειώνεται ότι Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία, αν και συμμερίζονται την ανάγκη να αποκατασταθεί η ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην περιοχή, ξεκαθάρισαν ότι δεν θα συμμετάσχουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις υπό αμερικανική διεύθυνση.

Την αμερικανοβρετανική επίθεση καταδίκασε σφοδρά το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για «ανεύθυνες περιπέτειες, που απειλούν να σπείρουν το χάος σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή». Στο ίδιο μήκος κύματος, το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν μίλησε για «παραβίαση του διεθνούς δικαίου, που θα ενισχύσει την ανασφάλεια και την αστάθεια στην περιοχή».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα