Βασιλιάς Κάρολος: Το πρώτο επίσημο πορτρέτο μετά τη στέψη του

Σε μια επίσημη τελετής στο παλάτι του Μπάκιγχαμ ο βασιλιάς Κάρολος αποκάλυψε το πρώτο του επίσημο πορτρέτο μετά τη στέψη του.

Ο πίνακας φιλοτεχνήθηκε δια χειρός του Jonathan Yeo, ο οποίος στο παρελθόν έχει ζωγραφίσει προσωπογραφίες πολλών διασήμων, μεταξύ των οποίων ο Idris Elba, η Cara Delevingne, ο Sir David Attenborough, η Nicole Kidman, η Malala Yousafzai και οι πρώην πρωθυπουργοί Sir David Cameron και Tony Blair.

Το πορτρέτο απεικονίζει τον βασιλιά Κάρολο να φορά τη στολή της Ουαλικής Φρουράς, της οποίας έγινε συνταγματάρχης το 1975. Οι διαστάσεις του πίνακα, ο οποίος είναι λάδι σε καμβά, ήταν συγκεκριμένες για να ταιριάζουν με την αρχιτεκτονική του Drapers Hall όπου και θα κρεμαστεί.

 

Αποκαλυπτήρια για το πρώτο επίσημο πορτρέτο του βασιλιά Καρόλου Γ’ μετά τη στέψη του AP
Το πορτρέτο ανατέθηκε στον καλλιτέχνη το 2020 με αφορμή τα 50 χρόνια του τότε Πρίγκιπα της Ουαλίας ως μέλος της Εταιρείας “The Drapers” το 2022. Το πορτρέτο απεικονίζει την Αυτού Μεγαλειότητα να φορά τη στολή των Φρουρών της Ουαλίας, της οποίας έγινε Συνταγματάρχης Συντάγματος το 1975.

Αποκαλυπτήρια για το πρώτο επίσημο πορτρέτο του βασιλιά Καρόλου Γ’ μετά τη στέψη του AP
Ο βασιλιάς συνάντησε τον καλλιτέχνη τέσσερις φορές μεταξύ Ιουνίου 2021 και Νοεμβρίου 2023 τόσο στο Highgrove στο Gloucestershire όσο και στο Clarence House στο Λονδίνο. Ο Yeo εργάστηκε επίσης με βάση σχέδια και φωτογραφίες του μονάρχη προκειμένου να σημειώσει πρόοδο μεταξύ των συναντήσεων.

Ο Yeo είπε: «Ήταν προνόμιο και ευχαρίστηση που μου ανατέθηκε να ζωγραφίσω το πορτρέτο της Αυτού Μεγαλειότητας του Βασιλιά, το πρώτο που αποκαλύφθηκε μετά τη στέψη του». Συμπλήρωσε ότι «Όταν ξεκίνησα αυτό το έργο, η Αυτού Μεγαλειότητα, ο Βασιλιάς ήταν ακόμα η Αυτού Βασιλική Υψηλότητα, ο Πρίγκιπας της Ουαλίας, και σαν την πεταλούδα που ζωγράφισα να αιωρείται πάνω από τον ώμο του, αυτό το πορτρέτο εξελίχθηκε καθώς ο ρόλος του θέματος στη δημόσια ζωή μας άλλαξε» δήλωσε ο Yeo.

Επισήμανε παράλληλα ότι «είμαι βαθιά ευγνώμων για την ευκαιρία να απαθανατίσω έναν μοναδικό άνθρωπο».

Το πορτρέτο θα εκτεθεί δημόσια για έναν μήνα στην Philip Mold Gallery στο Λονδίνο, από τις 16 Μαΐου έως τις 14 Ιουνίου. Το έργο τέχνης αναμένεται να εκτεθεί στο Drapers’ Hall από τα τέλη Αυγούστου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα