Βαρβιτσιώτης: Θα είμαστε προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit

Τη διαβεβαίωση ότι η ελληνική κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση θα είναι προετοιμασμένη «ώστε να μειώσουμε τις οποιεσδήποτε αρνητικές επιπτώσεις θα μπορούσε να έχει η άτακτη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ» και «να μη μείνει η Ελλάδα ξεκρέμαστη» έδωσε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε χαρακτηριστικά: «Η εκλογή του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) δημιουργεί προϋποθέσεις για ένα άτακτο brexit». Παράλληλα εξήγησε ότι αυτό το ενδεχόμενο αποχώρησης από την ΕΕ χωρίς συμφωνία «σημαίνει ότι εμείς πρέπει να δουλέψουμε και να προετοιμαστούμε για όλες τις πτυχές αυτής της εξόδου».

Τόσο όσον αφορά, όπως είπε, στη σχέση της Ελλάδας στο οικονομικό και το εκπαιδευτικό επίπεδο όσο και στις σχέσεις που θα έχουν οι Ελληνες πολίτες που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με τις εκεί αρχές, αλλά στις σχέσεις τις οποίες θα έχουν οι Βρετανοί πολίτες που διαμένουν στην Ελλάδα με τις εδώ αρχές, καθώς και σε φορολογικά θέματα, ακόμη και θέματα όπως η επάρκεια των φαρμακείων μας με φάρμακα που προέρχονται από το ΗΒ.

«Δυσάρεστη εξέλιξη το Brexit», λέει ο Βαρβιτσιώτης

«Για εμάς η αποχώρηση του ΗΒ είναι μία δυσάρεστη εξέλιξη, αποδυναμώνει την ΕΕ και θα παλέψουμε σε πολιτικό επίπεδο ώστε να γίνει με τον ομαλότερο και συμφερότερο και για τα δύο μέρη τρόπο», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση, έως τις 31 Οκτωβρίου, οφείλει και θα είναι προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο της άτακτης αποχώρησης του ΗΒ ώστε οι κλυδωνισμοί στην ελληνική οικονομία και στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες να είναι η μικρότεροι δυνατοί».

Ειδικότερα, για τη σημερινή σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι «έχει στόχο την προετοιμασία όλων των φορέων του ελληνικού Δημοσίου για το άτακτο brexit». Εξήγησε πως «υπάρχει μία λίστα από εκατοντάδες εκκρεμότητες, τις οποίες πρέπει να τις δούμε, γιατί αν δεν καλυφθούμε από την οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ του ΗΒ και της ΕΕ με άτακτο brexit όλες αυτές οι συμφωνίες πρέπει να καταρτιστούν σε διμερές επίπεδο. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, ώστε στις 31 Οκτωβρίου -που είναι η καταληκτική ημερομηνία για τις διαπραγματεύσεις- η Ελλάδα να μη μείνει ξεκρέμαστη».

Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε: «Εχουμε διαχρονικούς δεσμούς με το ΗΒ. Ολες οι ενέργειες που θα πραγματοποιηθούν θα γίνουν με σεβασμό στις σχέσεις που έχουμε, αλλά και στις σχέσεις που θα διαμορφώσουμε από εδώ και στο εξής».

 

Σχετικά Νέα