

Διπλό μήνυμα ότι η Ελλάδα προασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και τα σύνορα της Ευρώπης, έστειλε από την έδρα του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Κατά την επίσκεψή του στην έδρα του Συμβουλίου της Ευρώπης ενόψει της Ελληνικής Προεδρίας που ξεκινά τον προσεχή Μάιο, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η νέα γενιά και τα δικαιώματά της, ο κ. Βαρβιτσιώτης είχε διαδοχικές συναντήσεις με τη γενική γραμματέα του οργανισμού Μαρία Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς (Marija Pejcinovic Buric), τη γενική διευθύντρια Δημοκρατίας του οργανισμού Σνέζανα Σάμαρτζιτς-Μάρκοβιτς (Snezana Samardzic-Markovic) και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Λίνο–Αλέξανδρο Σισιλιάνο.
Κατά τη διάρκεια των επαφών του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών παρουσίασε τις βασικές προτεραιότητες που έχει θέσει η Ελληνική Προεδρία και αφορούν, όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση: α) εκπαίδευση και δημοκρατικός πολιτισμός στην ψηφιακή εποχή, β) τα παιδιά ως ευάλωτα πρόσωπα (σε κίνδυνο φτώχειας, θύματα βίας, εμπορίας, εργασιακής εκμετάλλευσης, ασυνόδευτα, με αναπηρίες), γ) διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή και του δικαιώματος της νέας γενιάς να την απολαμβάνει απρόσκοπτα, δ) Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης – Κοινωνικά δικαιώματα στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Υπενθυμίζεται, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ότι η χώρα μας θα ασκήσει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης για ένα εξάμηνο, και συγκεκριμένα από 15 Μαΐου έως 18 Νοεμβρίου 2020, η οποία συμπίπτει με τη συμπλήρωση 70 ετών από την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στη Ρώμη, στις 4 Νοεμβρίου 1950. Βασικός στόχος της Ελληνικής Προεδρίας είναι η ανάδειξη της σημασίας της γνώσης και εξοικείωσης με τις αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης (Δημοκρατία, Κράτος Δικαίου, Ανθρώπινα Δικαιώματα) και η σύνδεση με τις τεχνολογικές εξελίξεις, την κλιματική αλλαγή και τις σύγχρονες προκλήσεις της επόμενης δεκαετίας.
Παράλληλα, ο κ. Βαρβιτσιώτης έκανε γνωστό πως ενημέρωσε τους συνομιλητές του για την κατάσταση στα σύνορα στον Έβρο, επισημαίνοντας πως πρόκειται για τα σύνορα της Ευρώπης, ενώ έκανε λόγο για εκβιασμό Ερντογάν που εργαλειοποιεί τους μετανάστες για να ασκήσει πίεση στην Ευρώπη. Τόνισε, ακόμη, ότι το μεταναστευτικό δεν είναι διμερές, αλλά ένα κατεξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα με γεωπολιτικές διαστάσεις, με την γείτονα να επιδίδεται σε ένα συνεχές παιχνίδι αναπαραγωγής fake news. “Η Ελλάδα”, σημείωσε καταληκτικά, “θα συνεχίσει να προασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και τα Σύνορα της Ευρώπης”.
Σχετικά Νέα
Κ.Τσουκαλάς: Χρειάζονται λύσεις στο στεγαστικό πρόβλημα όπως η έκπτωση του ενοικίου από το φορολογητέο εισόδημα
Την εκτίμηση ότι οι Έλληνες πολίτες πέρασαν το πιο ακριβό Πάσχα, κάτι το οποίο.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Ουσιαστικό βήμα προς τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη ο συνεδριακός τουρισμός
Το νεόδμητο συνεδριακό κέντρο του Theartemis Palace Hotel στο Ρέθυμνο επισκέφθηκε πρόσφατα η υπουργός.
Σ.Παπασταύρου: Έρχονται άμεσα επιδοτήσεις για ΜμΕ
Τις προσεχείς πρωτοβουλίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόσο σε ενεργειακά όσο και χωροταξικά.
Θ.Κοντογεώργης: Επιδιώκουμε η ανάπτυξη να επιστρέφει στην κοινωνία με παρεμβάσεις μόνιμου χαρακτήρα
Τα ζητήματα της οικονομίας – ελληνικής και διεθνούς – ήταν το βασικό θέμα συζήτησης.