Βαρουφάκης: Παραδοχή ενοχής η δήλωση του «αφελή» Τσίπρα

Κατά της συνθηκολόγησης της κυβέρνησης Τσίπρα όπως και της νέας εργασιακής λαίλαπας που θα φέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάχθηκε σήμερα ο Γιάνης Βαρουφάκης τονίζοντας πως ο ίδιος είναι συνεπής στις θέσεις του και πως το ΜεΡΑ25 υπάρχει γιατί η κατάσταση της χώρας είναι πλέον χειρότερη μετά την ανατροπή του δημοψηφίσματος του 2015.

Απαντώντας στη χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού στον ΣΚΑΪ ότι έκανε λάθος που εμπιστεύτηκε τον τέως υπουργό Οικονομικών ο τελευταίος τόνισε πως η απόφαση για ρήξη με τους θεσμούς ήταν της κυβέρνησης και όχι προσωπική.

«Για μια φορά συμφωνούμε με τον πρωθυπουργό, κι εγώ έκανα λάθος επιλογή που επέλεξα να εμπιστευτώ τον κ. Τσίπρα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25.

«Έχει κάνει μία στρατηγική επιλογή για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα το γεγονός ότι είχαμε επιλέξει να προβούμε σε ρήξη με τους δανειστές για ένα λόγο, για το κούρεμα χρέους το οποίο ήταν και παραμένει προαπαιτούμενο» ανέφερε.

«Όταν έχεις πτωχεύσει χρειάζεσαι κούρεμα χρέους για να πάει η χώρα μπροστά, αυτό ισχύει και σήμερα. Αυτό το κούρεμα δεν ερχόταν» είπε για να θυμίσει πως «ο κ. Σαμαράς είχε μια συμφωνία με την κ. Μέρκελ: θα μας παράξετε πρωτογενές πλεόνασμα, εμείς θα σας δώσουμε κούρεμα χρέους και θα κλείσει έτσι το δεύτερο μνημόνιο. Με απίστευτη χυδαιότητα οι δανειστές αθέτησαν τη συμφωνία».

Εξήγησε πως «εμείς το Γενάρη του ‘15 είπαμε στον ελληνικό λαό ότι αν δεν είμαστε έτοιμοι να διανοηθούμε τη ρήξη δεν θα έρθει το κούρεμα το οποίο είναι προαπαιτούμενο για να αποδράσει η χώρα από τη φυλακή χρέους. Αυτό είχαμε πει. Ο κ. Τσίπρας σήμερα κάνει μια στρατηγική επιλογή για να δικαιολογήσει τη συνθηκολόγηση ότι δεν προχωρήσαμε έτσι όπως είχαμε δεσμευτεί στον ελληνικό λαό ότι θα κάνουμε».

Σε αυτό το σημείο ο κ. Βαρουφάκης τόνισε πως ο κ. Τσίπρας ανάμεσα στο να δηλώσει ένοχος ή αφελής επέλεξε το δεύτερο. «Σας διαβεβαιώ δεν είναι αφελή. Ήξερε πολύ καλά τι κάνω» πρόσθεσε για να καταλήξει ότι αυτή η επιλογή του δείχνει την ενοχή του.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σχολίασε πως το «Όχι» ήταν μεγαλύτερη δικαίωση της λογικής της ρήξης. Το γεγονός ότι προδόθηκε κόντρα στην τρομοκρατία που άκουσαν τα κανάλια και το συγκεκριμένο κανάλι που βρίσκομαι εδώ. Ο ελληνικός λαός συντάχθηκε με την επιλογή του “Ναι”».

Και υπογράμμισε πως «ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει ποιος δικαιώνεται. Αυτή τη στιγμή η ανατροπή εκείνου του όχι του Ιουλίου του 2015 έχει οδηγήσει ακόμα πιο βαθιά στη χρεοκοπία της επιχειρήσεις, τις οικογένειες, το κράτος, τις τράπεζες». «Το δημόσιο είναι βαθιά πτωχευμένο», είπε.

«Όταν είναι στην ίδια φυλακή χρέους και απλά μπαίνεις ακόμα πιο βαθιά στο μπουντρούμι αυτό λέγοντας ναι σε όλα και ανατρέποντας εκείνο το γενναίο όχι του ελληνικού λαού και μάλιστα λέγοντας όπως λέτε εσείς ότι δικαιώθηκε η επέκταση της δουλοπαροικίας μας, είναι απόρροια εκείνης της ευκαιρίας που χάσαμε» σημείωσε.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε πολύ πιο πτωχευμένες επιχειρήσεις, οι τράπεζες είναι ακόμα σε χειρότερη κατάσταση από αυτή που ήταν το 2013, το 2014, βρισκόμαστε σε μία κατάσταση που χάνουμε το πιο σημαντικό ανθρώπινο κεφάλαιο». «Όταν έχεις ένα χρέος που δεν πληρώνεται, δεν μπορεί να πληρωθεί, δεν συνεχίζεις να προσποιηθείς ότι το πληρώνεις υπό όρους που καταστρέφουν τον ιδιωτικό τομέα και στέλνει τα παιδιά μας στο εξωτερικό».

«Η έξοδος από το ευρώ θα είχε ένα μεγάλο κόστος, το οποίο εμείς δεν το θέλουμε. Δεν θέλουμε να βγούμε από το ευρώ. Δεν θέλουμε καμία ρήξη. Θέλουμε όμως να γίνουν αυτά που είναι απαραίτητη για να υπάρξει ρήξη με το παρελθόν. Δηλαδή την προπληρωμή φόρου πρέπει να την καταργήσουμε, ο φορολογικός συντελεστής των επιχειρήσεων δεν μπορεί να είναι παραπάνω από 15%, ο ανώτατος ΦΠΑ να κατέβει στο 15% με πλαστικό χρήμα και στο 18% με μετρητά» είπε.

Ο κ. Βαρουφάκης επέμεινε ότι «αυτά είναι κάποια πράγματα απαραίτητα για την ανάκαμψη να σταματήσει αυτή η σκοτοδίνη η πώληση της δημόσιας περιουσίας, να δημιουργηθεί μία αναπτυξιακή τράπεζα» και «πρέπει να γίνουν είτε με ευρώ είτε χωρίς. Αν οι δανειστές αποφασίσουν εν τη αφροσύνη τους ότι επειδή εμείς νομοθετούμε αυτά χωρίς να συνεννοηθούμε μεταξύ τους, τα οποία είναι απαραίτητα για να είμαστε βιώσιμοι στην ευρωζώνη και θέλουν να μας πετάξουν, τότε λέμε ρήξη. Όταν έχεις πτωχεύσει δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις».

Κατέληξε λέγοντας ότι ανάμεσα στους δύο κινδύνους, της ερημοποίησης εντός του ευρώ ή του grexit, το ΜέΡΑ 25 δεν θέλει περισσότερο τον πρώτο και αυτό το γνωρίζει όποιος το ψηφίζει.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα