

Την συμπόρευση του Τάκη Μίχα με το ΜέΡΑ25 εξηγεί με ανάρτησή του στο προσωπικό του blog ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Οπως αναφέρει ο κ. Βαρουφάκης:
“Πως μπορείτε να συμπορευτείτε ΜέΡΑ25 και Τάκης Μίχας;” ρωτούν κάποιοι. Εστιάζοντας στον λιμπεραλισμό (libertarianism) του Τάκη, με τον οποίο η πλειοψηφία των μελών του ΜέΡΑ25 διαφωνούν, μας αποκαλούν “ετερόκλητη συμμαχία”. Από την μεριά μου, καλωσορίζω αυτούς τους χαρακτηρισμούς, όσο και να τους απορρίπτω, επειδή μας δίνουν την ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε την πολιτική φιλοσοφία, το ιδεολογικό στίγμα του ΜέΡΑ25.
Κατ’ αρχάς, παραθέτω εδάφιο από την Ιδρυτική Διακήρυξη του ΜέΡΑ25: “Συναντιόμαστε… από διαφορετικές αφετηρίες, ως ευρεία συμμαχία δημοκρατών της Αριστεράς, της Οικολογίας και του Φιλελευθερισμού με θεμέλιο λίθο την κοινή μας απόφαση να βάλουμε τέλος στην χρεοδουλοπαροικία…”
Μαζί με Μαρξιστές, Οικολόγους και Φεμινιστές, ο Τάκης Μίχας ήταν από τους πρώτους που υπέγραψε αυτή την Ιδρυτική μας Διακήρυξη και μάλιστα παραβρέθηκε στην Ιδρυτική Συνδιάσκεψη όταν άλλοι κρύβονταν.
Τέλος, στην επιστολή αποδοχής της πρόσκλησής μας να ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΜέΡΑ25, ο Τάκης Μίχας εξηγεί όμορφα και συγκινητικά τους λόγους της συμπόρευσής του:
Τα χρόνια που έρχονται θα σημαδευθούν αφ’ ενός από τις λυσσώδεις προσπάθειες της νομενκλατούρας των Βρυξελλών να διευρύνει τις εξουσίες και τα προνόμια της και αφ’ ετέρου από την αντίσταση των λαϊκών μαζών σε αυτά τα σχέδια. Είναι σημαντικό η λαϊκή αντίσταση να μην πάρει την μορφή του δεξιού εθνικισμού και του ολιγαρχισμού, όπως δυστυχώς συμβαίνει στην Ευρώπη σήμερα, αλλά να χτισθεί πάνω στην έννοια της ελευθερίας και του διεθνισμού. Εδώ πιστεύω ότι η συμβολή του ΜέΡΑ25 μπορεί να αποβεί καθοριστική. Γι’ αυτό αντι-συστημικοι φιλελεύθεροι δεχόμαστε με μεγάλη χαρά να συμπορευτούμε για την υλοποίηση αυτού του στόχου…. Adelante Compañeros! Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα πέρα από τις αλυσίδες της Χρεοδουλοπαροικίας! ΤΑΚΗΣ ΜΙΧΑΣ
Γιατί νιώθουμε την ανάγκη για μια τέτοια συμπόρευση; Επειδή η Χρεοδουλοπαροικία έχει ένα καλό: Όπως η Κατοχή ή αργότερα η Χούντα, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για συμπόρευση δημοκρατών με μεγάλες κατά τα άλλα μεταξύ τους διαφωνίες εναντίον ενός κοινού εχθρού, στο πλαίσιο ενός κοινού προγράμματος, ενός κοινού στόχου.
Άλλωστε, όλες οι μεγάλες ιστορικές αλλαγές, από την Επανάσταση του 21 έως και την ανατροπή της Χούντας, επιτεύχθηκαν από «ετερόκλητες» συμπορεύσεις ανθρώπων που ενώθηκαν με ένα καλό, ρεαλιστικό, ξεκάθαρο στόχο ή σκοπό. Γιατί δεν μπορεί σήμερα, π.χ., ένας φιλελεύθερος αντι-κρατιστής να συμφωνήσει μ’ έναν μαρξιστή ότι η πρακτική της αέναης μεταφοράς των τραπεζικών ζημιών στους ώμους των πιο αδύνατων φορολογούμενων – του σοσιαλισμού για τους τραπεζίτες και τα funds – πρέπει να σταματήσει;
Σε αυτό το πλαίσιο, τα κόμματα «εξουσίας», Δεξιάς και Αριστεράς, θυσίασαν τις ίδιες τους τις αρχές στον βωμό του συμβιβασμού τους με το νέο καθεστώς. Τόσο ο νεοφιλελευθερισμός-συντηρητισμός της Νέας Δημοκρατίας όσο και ο Μαρξισμός-με-Κεϋνσιανά στοιχεία του ΣΥΡΙΖΑ εξευτελίστηκαν στην πορεία υποταγής τους στην τρόικα (εξωτερικού και εσωτερικού).
Να γιατί, σε αυτό το ζοφερό σκηνικό, όπως και μετά το 1929, έχουμε δυνατότητα και υποχρέωση να συνταχθούμε σε μια ευρεία συμμαχία δημοκρατών της Μαρξιστικής Αριστεράς, της Οικολογίας, του Φιλελευθερισμού, του Φεμινισμού στην βάση ενός κοινού ρεαλιστικού προγράμματος αλλά κρατώντας πάντα ζωντανές τις μεταξύ μας ιδεολογικές διαφορές έως την επίτευξη του κοινού στόχου. Αυτό προσφέρει στην ελληνική κοινωνία σήμερα το ΜέΡΑ25.
Σε αυτό το πλαίσιο νιώθουμε περήφανοι που συμπορευόμαστε με ανθρώπους με τους οποίους έχουμε διαφωνήσει έντονα στο παρελθόν, ανθρώπους έντιμους και ανοικτόμυαλους όπως ο Τάκης Μίχας.
Adelante Compañeros! – όπως μας προ(σ)καλεί ο Τάκης».
Σχετικά Νέα
ΠτΔ για εκδημία Πάπα: «Άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ιστορία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας»
Την βαθύτατη θλίψη του για την εκδημία του Πάπα Φραγκίσκου εξέφρασε με συλλυπητήρια δήλωσή.
Κ. Τασούλας για την 21η Απριλίου: Υποχρέωση όλων μας, να θωρακίσουμε και να ενισχύσουμε τους θεσμούς και την εθνική μας ενότητα
Την υποχρέωση όλων μας, πολιτικής ηγεσίας αλλά και πολιτών, να θωρακίσουμε και να ενισχύσουμε.
Α. Τσίπρας για Πάπα Φραγκίσκο: «Επέλεξε να γίνει η φωνή όσων δεν έχουν φωνή, των φτωχών και των κατατρεγμένων»
Τη βαθιά του «θλίψη στους απανταχού Χριστιανούς και όχι μόνο» για τον θάνατο του.
Ν. Κακλαμάνης για 21η Απριλίου: Η Δημοκρατία μας υπέστη μία μεγάλη πληγή η αιμορραγία της οποίας οδήγησε έως μία εθνική τραγωδία στην Κύπρο
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νικήτας Κακλαμάνης, με αφορμή το προ 58ετίας πραξικόπημα.