Βαριές απώλειες στις ευρωαγορές

Με το «αριστερό» ξεκίνησαν την εβδομάδα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία σημείωσαν σημαντικές απώλειες σε συντονισμό με τις διεθνείς αγορές και ιδιαίτερα της Wall Street η οποία και την Δευτέρα συνεχίζει το selloff, εν μέσω ανησυχιών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και του εκρηκτικού συνδυασμού πληθωρισμού, πολέμου και φόβων για μια ακόμα πιο επιθετική «σύσφιξη» της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών.

Η προσοχή στρέφεται στα μηνύματα που έστειλε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την ομιλία του για την επέτειο 77 χρόνων από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο εάν η Μόσχα σκοπεύει να κλιμακώσει τη στρατιωτική εισβολή που έχει ξεκινήσει στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου.

O κεντρικός τραπεζίτης της Φινλανδίας και μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Όλι Ρεν, δήλωσε πως η ΕΚΤ α θα πρέπει να αρχίσει να αυξάνει το κόστος δανεισμού τον Ιούλιο, προκειμένου να αποτρέψει τον εκτροχιασμό των πληθωριστικών προσδοκιών.

«Βλέπουμε σημάδια δευτερογενών επιπτώσεων», ανέφερε ο κεντρικός τραπεζίτης της Φινλανδίας σε συνέντευξη στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, όπου παρακολούθησε το σεμινάριο για την Παγκόσμια Ευρώπη. «Είναι σημαντικό να στείλουμε ένα μήνυμα ότι αυτές οι υψηλότερες προσδοκίες για τον πληθωρισμό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή δεν θα εδραιωθούν», τόνισε.

Σημειώνεται πως οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία για την πορεία του δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ κατά τον Απρίλιο, που ανακοινώνονται την προσεχή Τετάρτη, με τον πληθωρισμό στην αμερικανική οικονομία να «τρέχει» με τον ισχυρότερο ρυθμό από το 1981.

Στο κλείσιμο των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έχασε 2,76% στις 418,03 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 υποχώρησε 2,84% στις 3.526 μονάδες.


Στο Λονδίνο ο FTSE 100 διολίσθησε 2,34% στις 7.214 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε πτώση 2,12% στις 13.385 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε απώλειες 2,75% στις 6.086 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης ο FTSE MIB έχασε 2,68% στις 22.846 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχώρησε 2,11% στις 8.146 μονάδες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα