Βαριές απώλειες στις ευρωαγορές

3 1

Βαριές απώλειες γνωρίζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή καθώς η νέα πυραυλική επίθεση του Ισραήλ κατά του Ιράν έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία, στρέφοντας τους επενδυτές στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια, όπως ο χρυσός και οδηγώντας σε ράλι τις τιμές του πετρελαίου.

Η προληπτική – όπως την χαρακτήρισε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ – επίθεση του Τελ Αβίβ έπληξε τουλάχιστον μια εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου και σκότωσε τον αρχηγό των Φρουρών της Επανάστασης. Ο υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατς κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη την επικράτεια καθώς το Ιράν ήδη προχωρά σε αντίποινα, εξαπολύοντας κύματα από drones κατά του Ισραήλ.

Σε αυτό το κλίμα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει 1% στις 544,55 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX υποχωρεί σε ποσοστό 1,3% στις 23.463,07 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 χάνει 1,1% στις 7.676,21 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει πτώση 0,6% στις 8.834,75 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 1,5%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 διολισθαίνει 1,8%.

Οι νέες γεωπολιτικές αναταράξεις οδηγούν τους επενδυτές στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια όπως ο χρυσός που κερδίζει πάνω από 1% σήμερα, οδεύοντας για εβδομαδιαία κέρδη άνω του 3%. την ίδια στιγμή τα futures του πετρελαίου σημειώνουν άλμα άνω του 5% καθώς πληθαίνουν οι ανησυχίες για την προσφορά από τη Μέση Ανατολή.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα