Βαριές απώλειες στις ασιατικές αγορές

Με απώλειες άνω του 2% κινούνται τα περισσότερα χρηματιστήρια στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού στον απόηχο μιας από τις πιο εντυπωσιακές επιστροφές στην ιστορία της που έκανε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση η Wall Street.

Οι κύριοι δείκτες της αμερικανικής αγοράς ανέκτησαν το θετικό πρόσημο λίγο πριν το κλείσιμο των συναλλαγών και ενώ νωρίτερα είχαν κατρακυλήσει στο βαθύ κόκκινο, με τον Dow Jones να χάνει πάνω από 1.100 μονάδες και τον τεχνολογικό Nasdaq να σημειώνει βουτιά 4,9% στα χαμηλά της ημέρας.

Η μεταβλητότητα στις παγκόσμιες αγορές έχει χτυπήσει κόκκινο λίγο πριν τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Federal Reseve την Τετάρτη.

Σε αυτό το κλίμα στην Ιαπωνία ο Nikkei 225 υποχωρεί κατά 2,13%, καθώς οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών και της τεχνολογίας σημειώνουν μεγάλες απώλειες, ενώ ο Topix χάνει άνω του 2%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng απομακρύνεται από τα χαμηλά ημέρας και βρίσκεται στο -1,65%.

Στην Αυστραλία, ο ASX 200 έφτασε να χάνει άνω του 3% για να περιορίσει τις απώλειες, με τις τράπεζες, τα μεταλλεία και τις πετρελαϊκές μετοχές να βυθίζονται. Η τράπεζα ANZ υποχωρεί κατά 4%, ενώ η Commonwealth Bank of Australia και η National Australia Bank χάνουν 2% και 2,9% αντίστοιχα. Στον πετρελαϊκό κλάδο η Santos σημειώνει απώλειες της τάξης του 4,82%, η Beach Energy κατρακυλά κατά 7,77% και η Woodwide Petroleum κάνει “βουτιά” 4%.

Σημειωτέον πως ο πληθωρισμός στην Αυστραλία αυξήθηκε κατά 1,3% το δ’ τρίμηνο και κατά 3,5% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την Αυστραλιανή Στατιστική Υπηρεσία. Οι τιμές του πληθωρισμού αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ετήσιο ρυθμό από το 2014, σύμφωνα με το Reuters.

Στη Νότια Κορέα, ο Kospi υποχωρεί επίσης κατά 2,81%, με την οικονομία της Νότιας Κορέας να καταγράφει ρυθμό ανάπτυξης 1,1% στο δ’ τρίμηνο του 2021. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 4% στο 2021, ο μεγαλύτερος ρυθμός ανάπτυξης των τελευταίων 11 ετών, όπως αναφέρει το Reuters.

Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite χάνει 1,12% και ο Shenzhen υποχωρεί κατά 1,59%.

Στο μεταξύ, η κεντρική τράπεζα της Σιγκαπούρης προχώρησε σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής την Τρίτη, ανταποκρινόμενη στην άνοδο του πληθωρισμού, καθώς η παγκόσμια ζήτηση ανακάμπτει και οι αρρυθμίες στην προσφορά παραμένουν.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα