Βαριές απώλειες στη Wall, με τo βλέμμα στις αποδόσεις των ομολόγων και τη “σκληρή” Fed

Απώλειες άνω του 1% κατέγραψαν την Πέμπτη οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, με τις απώλειες να βαθαίνουν για την εβδομάδα, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων σκαρφαλώνουν σε πολυετή υψηλά μετά τις σαφείς ενδείξεις ότι η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, Federal Reserve, σχεδιάζει να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο του αναμενομένου χρονικό διάστημα μέσα στο 2024.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 370,46 μονάδες ή 1,08%, στις 34.070,42 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να “χάνει” 72,26 μονάδες ή 1,64%, στις 4.329,94, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε πτώση 245,14 μονάδων ή 1,82%, στις 13.223,99.

Σε εβδομαδιαία βάση, οι Dow και S&P 500 άνω του 1% και 2%, αντίστοιχα, ενώ ο Nasdaq βαδίζει προς πτώση άνω του 3%. Η σημερινή ήταν η τρίτη συναπτή ημέρα απωλειών τους.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου έφτασε το 4,48%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 και πλέον ετών, με τον τελευταίο καταλύτη να είναι τα εβδομαδιαία στοιχεία για τις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας που δείχνουν μια ακόμη ισχυρή αγορά εργασίας στις ΗΠΑ που θα μπορούσε να ενθαρρύνει τη Fed να παραμείνει σε συσφικτικό κύκλο στη νομισματική πολιτική.

“Είναι ένα είδος προειδοποίησης για τις αγορές αυτή τη στιγμή”, ανέφερε ο Adam Turnquist, επικεφαλής τεχνικός στρατηγικός στην LPL Financial, σχετικά με τις πρόσφατες κινήσεις των αποδόσεων των ομολόγων. Πρόσθεσε δε ότι οι αποδόσεις “επιβαρύνουν την όρεξη για ρίσκο σε αυτό το σημείο”.

Η απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ ξεπέρασε το 5,19% μετά τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας την Πέμπτη, επίσης στα υψηλότερα επίπεδα από το 2007.

Η πτωτική κίνηση της Πέμπτης συνέχισε το κλίμα της λήξης της συνεδρίασης της Τετάρτης, αφότου η Fed ανακοίνωσε ότι θα διατηρούσε αμετάβλητα τα επιτόκια, αλλά προέβλεψε νέα αύξηση των επιτοκίων πριν από το τέλος του έτους. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έδειξε επίσης προς λιγότερες μειώσεις επιτοκίων το επόμενο έτος, λέγοντας ουσιαστικά ότι θα πρέπει να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα λόγω του επίμονου πληθωρισμού.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, σχολίασε μετά την απόφαση ότι μια ήπια προσγείωση για την οικονομία ήταν ακόμα δυνατή, αλλά όχι το βασικό του σενάριο.

“Βλέπουμε μια μικρή σύγκρουση μεταξύ, νομίζω, των προσδοκιών και του πώς πάνε τα πράγματα στην πραγματικότητα”, σημείωσε από την πλευρά της η Shelby McFaddin, αναλυτής επενδύσεων στην Motley Fool Wealth Management. “Όταν είσαι επενδυτής, ένα παρατεταμένο περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων δεν φαντάζει ιδανικό”.

Οι μετοχές της τεχνολογίας οδηγούν τις απώλειες αυτή την εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές επανεξετάζουν την αγορά μετοχών που είναι προσανατολισμένες στην ανάπτυξη, εάν τα επιτόκια παραμείνουν υψηλά. Εκείνες των Tesla, Alphabet, και Nvidia έχασαν την Πέμπτη άνω του 2% έκαστη.

Η εταιρεία αυτοματισμών μάρκετινγκ Klaviyo, η οποία έκανε το ντεμπούτο της στο χρηματιστήριο την Τετάρτη, υποχώρησε περί το 1% την Πέμπτη.

Η μετοχή της FedEx διέκοψε την αρνητική τάση και ενισχύθηκε άνω του 4%, αφότου η εταιρεία παραδόσεων ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη 4,55 δολαρίων ανά μετοχή στο α΄ τρίμηνο χρήσης της, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν 3,73 δολάρια ανά μετοχή.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, μόλις 2 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 28 με αρνητικό. Κέρδη κατέγραψαν εκείνες των UnitedHealth και Walt Disney, ενώ των απωλειών ηγήθηκαν εκείνες των Cisco, Dow Inc., Nike

ΗΠΑ: Σε χαμηλό οκτώ μηνών οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας
Κατά 20.000 μειώθηκε εξάλλου ο αριθμός των Αμερικάνων που έκαναν αίτηση για να λάβουν επίδομα ανεργίας με το συνολικό τους αριθμό να φτάνει τους 201.000, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα οκτώ μηνών.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, η μείωση αυτή αντικατοπτρίζει την απροθυμία των επιχειρήσεων να προβούν σε απολύσεις σε μια εποχή έντονης έλλειψης εργατικού δυναμικού.

Στο μεταξύ οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, σύμφωνα με την αναθεωρημένη μέτρηση μειώθηκαν στις 221.000. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει για την εβδομάδα που έληξε στις 16 Σεπτεμβρίου 225.000 αιτήσεις.

Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας συνήθως αυξάνονται όταν η οικονομία αποδυναμώνεται και πλησιάζει η ύφεση, αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη για αυτό σύμφωνα με τους αναλυτές.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα