Βαριές απώλειες για το πετρέλαιο

Με βαριές απώλειες ολοκλήρωσε το πετρέλαιο τις συναλλαγές της Δευτέρας στο κλίμα μεγάλης αβεβαιότητας που διαμορφώνεται για τις προοπτικές της ζήτησης και της παραγωγής ενόψει της απόφασης της Federal Reserve για τα επιτόκια της αλλά και της συνεδρίασης του OPEC και των συμμάχων του (OPEC+) αυτή την Τετάρτη.

Οι επενδυτές περιμένουν η Fed να προχωρήσει την Τετάρτη σε μικρότερη αύξηση των επιτοκίων της, κατά 25 μονάδες βάσης, χωρίς πάντως να αποκλείουν το ενδεχόμενο μιας μεγαλύτερης αύξησης κατά 50 μονάδες. Η επιθετική εκστρατεία της Fed για να χαλιναγωγήσει τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών έχει προκαλέσει φόβους για τον κίνδυνο η αμερικανική οικονομία να διολισθήσει φέτος σε ύφεση, πλήττοντας σοβαρά τη ζήτηση για πετρέλαιο.

Την Πέμπτη ακολουθούν οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Αγγλίας οι οποίες αναμένεται να αυξήσουν τα επιτόκια τους κατά 50 μονάδες βάσης, αυξάνοντας περαιτέρω τις καθοδικές πιέσεις στις οικονομίες τους.

Στο μεταξύ, ο OPEC+ αναμένεται να αποφασίσει στη συνεδρίαση του αυτή την Τετάρτη να κρατήσει αμετάβλητα τα επίπεδα της παραγωγής, δεδομένης της αβεβαιότητας που επικρατεί για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας φέτος.

Τον προηγούμενο Οκτώβριο ο OPEC+ συμφώνησε να μειώσει τον στόχο για την παραγωγή του κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, περίπου 2% της παγκόσμιας ζήτησης, με έναρξη από το Νοέμβριο και μέχρι το τέλος του 2023.

Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Μαρτίου κατρακύλησε 1,78 δολ. ή 2,2% και έκλεισε στα 77,98 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 11 Ιανουαρίου.

Το Brent Μαρτίου έχασε 1,76 δολ. ή 2% στα 84,90 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures. Το πιο ενεργό συμβόλαιο του Απριλίου υποχώρησε 1,90 δολ. ή 2,2% στα 84,50 δολ. το βαρέλι.

Το φυσικό αέριο του Μαρτίου, στο μεταξύ, σημείωσε βουτιά 6% στα 2,677 δολ. ανά εκατ. βρετανικές θερμικές μονάδες, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2021.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα