“Βαρίδι” για τον χρυσό, το ασήμι και τον χαλκό η επιβράδυνση της Κίνας

Πτωτικά κινήθηκε ο χρυσός τη Δευτέρα, με το πολύτιμο μέταλλο να χάνει μέρος των κερδών που κατέγραψε την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς τα αποθαρρυντικά στοιχεία για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας που ανακοινώθηκαν το πρωί έπληξαν τις τιμές των εμπορευμάτων.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, αυτή της Κίνας, αναπτύχθηκε με ρυθμό μόλις 0,8% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, επιβραδύνοντας σημαντικά σε σχέση με το +2,2% που κατέγραψε τους τρεις πρώτους μήνες του 2023. Σε ετήσια βάση, το κινεζικό ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 6,3%, με ρυθμό όμως χαμηλότερο των συγκλινουσών εκτιμήσεων σε δημοσκόπηση της FactSet που έκαναν λόγο για ανάπτυξη 7,3%.

Η εξέλιξη αυτή έπληξε τις τιμές των εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου και του χρυσού, καθώς πυροδότησε ανησυχίες ότι η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας θα περιορίσει τη ζήτηση.

Το “διάλειμμα” στην ανοδική πορεία του χρυσού πάντως θεωρείται εύλογο από μερίδα αναλυτών, “τουλάχιστον μέχρι να βεβαιωθούμε ότι έχουν τελειώσει οι αυξήσεις των επιτοκίων (από τη Federal Reserve)”, όπως σημειώνει ο Edward Moya, ανώτερος αναλυτής στην OANDA.

Ωστόσο, οι αναλυτές τονίζουν ότι ο χρυσός συνεχίζει να διατηρείται πάνω από τα 1.950 δολάρια η ουγγιά καθώς οι επενδυτές εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί για την πλήρη δέσμευσή τους σε μετοχές, καθώς τα τελευταία κινεζικά στοιχεία εντείνουν τις ανησυχίες για την εξέλιξη της παγκόσμιας οικονομίας.

Στη σημερινή υποχώρηση του πολύτιμου μετάλλου συνέβαλαν επίσης η ενίσχυση του δολαρίου και η αύξηση της απόδοσης των 10ετών αμερικανικών ομολόγων. Η διολίσθηση του αμερικανικού νομίσματος και η υποχώρηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, μετά τα στοιχεία για την επιβράδυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, λειτούργησαν ως “καύσιμο” για την άνοδο των τιμών του χρυσού.

Σήμερα, όμως, ο δείκτης ICE U.S. Dollar Index, ένας δείκτης της ισχύος του αμερικανικού νομίσματος σε σχέση με ένα καλάθι άλλων νομισμάτων, ενισχύθηκε κατά 0,2% στα 100,126, ανακάμπτοντας από το χαμηλό ενός και πλέον έτους που είχε υποχωρήσει την προηγούμενη εβδομάδα, καθιστώντας το πολύτιμο μέταλλο ακριβότερο για τους κατόχους ξένων νομισμάτων. Επιπλέον, η αύξηση κατά 1,7 μονάδες βάσης της απόδοσης του αμερικανικού 10ετούς άσκησε επιπλέον πιέσεις στις τιμές του χρυσού, καθώς μείωσε την ελκυστικότητά του ως ασφαλές καταφύγιο, δεδομένου ότι δεν προσφέρει απόδοση όπως τα ομόλογα.

Έτσι, το συμβόλαιο Αυγούστου για τον χρυσό έχασε στη συνεδρίαση της Δευτέρας 8 δολάρια ή 0,4% και έκλεισε στα 1.956,40 δολάρια η ουγγιά.

Πτωτικά κινήθηκε και το ασήμι, με το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου να υποχωρεί κατά 18 σεντς ή 0,7%, στα 25,02 δολάρια η ουγγιά, ενώ και ο χαλκός βρέθηκε υπό πίεση σήμερα, με το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου να χάνει 9 σεντς ή 2,3% και να κλείνει στα 3,84 δολάρια η λίβρα.

Αντίθετα, ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές για το παλλάδιο και την πλατίνα, με το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου για το πρώτο να ενισχύεται κατά 14,70 δολάρια ή 1,2% στα 1.281,10 δολάρια η ουγγιά και το συμβόλαιο Οκτωβρίου για τη δεύτερη να προσθέτει 3,20 δολάρια ή 2,3% στα 987,50 δολάρια η ουγγιά.

Μεσομακροπρόθεσμα, πάντως, οι αναλυτές παραμένουν αισιόδοξοι για την πορεία του χρυσού, αφού η επιβράδυνση του πληθωρισμού υποδηλώνει ότι η “μαζική πίεση” που υπέστη η Fed για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό δεν υπάρχει πλέον. “Αυτό σημαίνει ότι η Fed δεν χρειάζεται να είναι επιθετική με τη νομισματική της πολιτική και αυτό σημαίνει επίσης ότι δεν υπάρχει μεγάλη ανάγκη η Fed να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια”, εξηγεί ο Naeem Aslam, επικεφαλής επενδύσεων στην Zaye Capital Markets.

Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι υπάρχει πιθανότητα μιας ακόμη αύξησης των επιτοκίων από τη Fed, η οποία “θα μπορούσε να απειλήσει για μια τελευταία φορά την τιμή του χρυσού”, αλλά εξετάζοντας τη δυναμική του πολύτιμου μετάλλου “νομίζουμε ότι είναι ασφαλές να πούμε ότι υπάρχουν περισσότεροι ανοδικοί καταλύτες παρά καθοδικοί, σημειώνει ο Aslam.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα