Β. Ζελένσκι: Οι Ρώσοι έχουν δημιουργήσει τεχνητό λιμό στη Μαριούπολη

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας μίλησε μέσω βίντεο στο κοινοβούλιο της Μάλτας όπου μεταξύ άλλων περιέγραψε με ζοφερά χρώματα την κατάσταση στην πολιορκημένη πόλη του ουκρανικού νότου κάνοντας λόγο για «τεχνητό λιμό» από πλευράς Ρώσων, ενώ για τους υπερασπιστές του Αζοφστάλ είπε πως η Ρωσία δεν έχει συμφωνήσει σε καμία από τις προτεινόμενες επιλογές.

Αρχικά, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε πως η κυβέρνησή του κάνει ό,τι μπορεί για να φέρει ειρήνη στην Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι, σύμφωνα με το maltatoday.com θυμήθηκε τη μάχη της Μάλτας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Τιμάτε την 80ή επέτειο από τα γεγονότα της μάχης της Μάλτας στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Ήταν ένα από τα πιο καθοριστικά γεγονότα. Η ανθεκτικότητα του λαού σας καθόρισε κατά κάποιο τρόπο το μέλλον της Μεσογείου».

Στη συνέχεια περιέγραψε τους βομβαρδισμούς στην Οδησσό. «Όταν οι Ευρωπαίοι τιμούσαν τη μνήμη των θυμάτων του Β’ παγκοσμίου πολέμου και γιόρταζαν την Ημέρα της Ευρώπης, 25 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από τη Ρωσία στην Οδησσό, όλοι σε στόχους αμάχων».

Μιλώντας για τη Μαριούπολη, τόνισε πως «οι Ρώσοι έχουν δημιουργήσει έναν τεχνητό λιμό, εμποδίζοντας την πρόσβαση σε τρόφιμα και φάρμακα».

Η πόλη της Μαριούπολης και οι υπερασπιστές της συνεχίζουν την αντίστασή τους. Χρησιμοποιούμε όλα τα διπλωματικά μέσα για να τους σώσουμε. Η Ρωσία δεν έχει συμφωνήσει σε καμία από τις προτεινόμενες επιλογές. Ζητήσαμε από τους εταίρους να παράσχουν όπλα για να ξεμπλοκάρουμε τη Μαριούπολη, αλλά το σύνολο των όπλων που θα χρειαζόμασταν δεν μας έχει παρασχεθεί».

Όσον αφορά στις κυρώσεις είπε ότι «ο εισβολέας πρέπει να πληγεί και να καταστραφεί όσο το δυνατόν περισσότερο. Η Ρωσία μπλόκαρε τα λιμάνια μας στη Μαύρη Θάλασσα – αυτό σημαίνει αποκλεισμό τροφίμων των αγροτικών εξαγωγών, πίεση στην παγκόσμια αγορά εφοδιασμού εάν δεν μπορούμε να εξάγουμε σιτάρι, κριθάρι, ηλιέλαιο.


Οι άνθρωποι στη Βόρεια Αφρική και την Ασία θα έχουν έλλειψη τροφίμων και οι τιμές θα αυξηθούν. Θα μπορούσε να υπάρξει νέα μεταναστευτική κρίση, την οποία νομίζω ότι μπορείτε να αισθανθείτε ήδη»

Τέλος, αναφέρθηκε στα πλοία με σημαία Μάλτας, τα οποία, όπως είπε, μερικές φορές χρησιμοποιούνται για την παράδοση ρωσικών ενεργειακών προμηθειών και προειδοποίησε να μην εκδίδονται χρυσά διαβατήρια σε Ρώσους υπηκόους.

«Η αποδοχή και η υποδοχή των ρωσικών διαβατηρίων είναι πολύ επικίνδυνα πράγματα. Είναι επικίνδυνο για τους Ευρωπαίους και τους Μαλτέζους. Ήρθε η ώρα να σταματήσουν τα προνόμια για τη Μάλτα που προσφέρει διαβατήρια και διπλή υπηκοότητα».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα