Β. Σπανάκης στο Indicator.gr: Τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν και μετά το άνοιγμα της αγοράς

Στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της αύξησης χρεών που δημιούργησε η πανδημία, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Νοτίου Τομέα Αθηνών, Βασίλης Σπανάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Indicator.gr και τον Νίκο Κοσμόπουλο.

Παράλληλα, ο κ. Σπανάκης τονίζει πως στόχος της κυβέρνησης είναι να ανακάμψει και πάλι η οικονομία, ενώ διαβεβαιώνει πως τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν και μετά το άνοιγμα της αγοράς.

Τέλος, αναφορικά με τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για αποτυχία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, απαντά ό,τι ” όσοι λοιδορούν τις αναγνωρισμένες σε παγκόσμιο επίπεδο θετικές αντιδράσεις της κυβέρνησης αυτής σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, απλώς προσπαθούν να κάνουν κακό στην ίδια τους τη χώρα”.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Κύριε Σπανάκη, οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία είναι τεράστιες. Θα καταφέρει να ανακάμψει η χώρα; Και αν ναι. Πότε θα δουν οι πολίτες τα πρώτα σημάδια επιστροφής στην κανονικότητα;

Η υγειονομική κρίση προκάλεσε ένα πρωτόγνωρο παγκόσμιο οικονομικό σοκ, και ως εκ τούτου οποιαδήποτε πρόβλεψη καθίσταται δύσκολη. Η συνεχιζόμενη πανδημία χτυπά άμεσα την πραγματική οικονομία, σε αντίθεση με την προηγούμενη κρίση που επηρέασε την πραγματική οικονομία μέσα από το τραπεζικό σύστημα και την αγορά ομολόγων.

Σε αυτή την πρωτοφανώς δύσκολη συγκυρία, κύριο μέλημά μας ήταν και παραμένει, η προστασία του παραγωγικού ιστού της οικονομίας, δηλαδή της απασχόλησης και των επιχειρήσεων, από κινδύνους που προέρχονται από έλλειψη ρευστότητας, μέσα από έγκαιρα και στοχευμένα μέτρα στήριξης. Όπως δείχνουν τα στοιχεία για τις ροές εισόδου-εξόδου επιχειρήσεων και την ανεργία, η διαχείριση της κρίσης στον τομέα αυτό ήταν αποτελεσματική.

Με τα σημερινά δεδομένα και για όσο καιρό διαρκεί η υγειονομική κρίση, θα ακολουθήσουμε την ίδια προσέγγιση, που αξιολογείται ως επιτυχημένη από διεθνείς θεσμούς. Όταν τελειώσει αυτή η κρίση σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ξεκινήσει η ανασυγκρότηση και ανάταξη, με σταδιακή προσαρμογή των δημοσιονομικών μας. Η προσαρμογή αυτή θα πρέπει να είναι εναρμονισμένη σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ταχύτητα της προσαρμογής θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη το διαφορετικό μέγεθος του πλήγματος που δέχθηκαν οι εθνικές οικονομίες, κάτι που συναρτάται άμεσα με την προϋπάρχουσα διάρθρωσή τους, βασισμένη σε δύο άξονες:

Aφενός στη μέγιστη δυνατή υποστήριξη της ανάκαμψης, στην όσο το δυνατόν ομαλότερη μετάβαση από το στάδιο της κρίσης στο στάδιο της κανονικότητας και αφετέρου στην αποτελεσματική, δίκαιη και διαφανή αξιοποίηση των, σε κάθε περίπτωση ανεπαρκών, δημοσιονομικών πόρων.

Είμαι ρεαλιστικά αισιόδοξος για την έκβαση της προσπάθειας, παρ’ όλες τις αναμφίβολες δυσκολίες. Ανιχνεύω ότι όλοι στην Ευρώπη, διδαγμένοι από τη διαχείριση της προηγούμενης κρίσης, είμαστε εμπειρότεροι και σοφότεροι, στη διαχείριση οικονομικών κρίσεων.

Είστε οικονομολόγος και γνωρίζετε πως ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν την κατακόρυφη αύξηση χρεών. Ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για το πρόβλημα αυτό;

Στην οικονομία η Κυβέρνηση, με το οικονομικό επιτελείο της έχει αποδείξει, καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της πολύμηνης περιπέτειας, ότι δρα έγκαιρα, μεθοδικά, στοχευμένα και αποτελεσματικά. Λάβαμε, με ευθύνη έναντι της κοινωνίας και της οικονομίας, ευρύ πλέγμα μέτρων, για να περιορίσουμε, στον βαθμό του εφικτού, τις αρνητικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών αντιμετωπίζουν το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους με υπευθυνότητα, μεθοδικότητα και σχέδιο.

Έχουμε προχωρήσει, ήδη, με σημαντική επιτυχία, στην υλοποίηση του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ», παρέχοντας ουσιαστική στήριξη στους πολίτες που δοκιμάζονται από τον οικονομικό αντίκτυπο της υγειονομικής κρίσης, ενώ δρομολογούμε ένα νέο αντίστοιχο πρόγραμμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Επιπρόσθετα, προχωρούμε στη σταδιακή εφαρμογή της ρύθμισης οφειλών και την παροχή 2ης ευκαιρίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που αποτελεί μία ολιστική και σύγχρονη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Τέλος, σε συνεργασία με το χρηματοπιστωτικό σύστημα, προωθήθηκαν παρεμβάσεις που δίνουν τη δυνατότητα στους δανειολήπτες να αναστείλουν πληρωμές δόσεων δανείων και να ρυθμίσουν τα δάνειά τους.

Πριν από λίγες ημέρες, ανακοινώθηκε νέα δέσμη παρεμβάσεων, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, με την ενεργοποίηση πρόσθετων εργαλείων στήριξης του παραγωγικού ιστού της χώρας, όπως είναι το χρηματοδοτικό εργαλείο κάλυψης παγίων δαπανών και το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ» για τις επιχειρήσεις. Ανάλογες πρωτοβουλίες συνεχίζονται τον μήνα Απρίλιο, επεκτείνοντας τα αποτελεσματικά μέτρα που μέχρι σήμερα έχουμε λάβει για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Μεταξύ άλλων, με τη διοχέτευση του 7ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής στην πραγματική οικονομία, την αναστολή βεβαιωμένων φορολογικών υποχρεώσεων και την παράταση αναστολής πληρωμών αξιογράφων. Σχεδιάζονται επίσης πρόσθετες παρεμβάσεις, ως κεφάλαιο επανεκκίνησης, για κλάδους που πλήττονται ιδιαίτερα, όπως είναι ο τουρισμός και η εστίαση, με στόχο να στηριχθούν κατά τα πρώτα βήματα επιστροφής τους στην κανονικότητα. Όσον αφορά στον τουρισμό, η χώρα μας είναι έτοιμη να υποδεχθεί με ασφάλεια ξένους επισκέπτες από τα μέσα Μαΐου. Εκτιμώ ότι η συντελούμενη πρόοδος στο πεδίο των εμβολιασμών θα αποτελέσει σημαντικό σύμμαχο προς τη συντόμευση του χρονικού διαστήματος.

Ευελπιστούμε ότι το 2021 θα μπορέσουμε να καλύψουμε ένα σημαντικό κομμάτι των περυσινών απωλειών, διπλασιάζοντας περίπου τα έσοδα από τον τουρισμό σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, όπως αντιλαμβάνεστε, οι όποιες εκτιμήσεις, παγκοσμίως, είναι εξαιρετικά αβέβαιες και ευμετάβλητες.

Υπάρχει κάποιος κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού όταν θα έχει τελειώσει αυτή η πανδημία;

Η πανδημία, μας έδειξε πως δεν είναι απλώς ένα εθνικό ζήτημα, αλλά ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα. Η Ελλάδα αφήνει πίσω της μια μακρά περίοδο οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας. Το διεθνές περιβάλλον είναι πολύ ασταθές. Η γεωπολιτική συγκυρία, οι κινήσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, μεταφράζονται σε γενικευμένη ανασφάλεια.

Στην Ευρώπη, ο κίνδυνος ύφεσης είναι υπαρκτός. Το 2020 ελήφθησαν μέτρα στήριξης ύψους 24 δισ. ευρώ. Δημοσιονομικά, πολύ υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ενώ για το 2021 αναμένεται πλέον να υπερβούν τα 14 δισ. ευρώ, περίπου διπλάσια από τις εκτιμήσεις του Προϋπολογισμού. Και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την οικονομία και την κοινωνία, όσο η εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης το επιβάλλει.

Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα εξαρτώνται από τη διάρκεια της ύφεσης και την ανάπτυξη στις οικονομικά ισχυρές χώρες. Για αυτό, πρέπει να συνεχίσουμε εν πλήρει συνειδήσει πως δεν θα υπάρξουν ούτε μαγικές ούτε απλές λύσεις.
Η συνέχιση των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τόσο στη χώρα μας όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, συνδέεται άμεσα με την πορεία της πανδημίας. Στην Ελλάδα, η Κυβέρνηση, από την αρχή της πρωτόγνωρης αυτής δοκιμασίας, βρίσκεται στο πλευρό της κοινωνίας, και θα συνεχίσει να πράττει το ίδιο για όσο απαιτηθεί, με σύνεση, μεθοδικότητα, υπευθυνότητα και κοινωνική δικαιοσύνη.

Μέλη της κυβέρνησης έχουν αναφερθεί στην αναβάθμιση και την επιτάχυνση του μεταρρυθμιστικού προφίλ της χώρας για την προσέλκυση επενδύσεων. Μπορείτε να μας πείτε μερικές από τις μεταρρυθμίσεις που συμβάλλουν προς την κατεύθυνση αυτή;

Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η δημοσιονομική εξυγίανση και η πολιτική ανάπτυξης στην χώρα μας οδήγησαν στην αύξηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στα ελληνικά χρεόγραφα. Σε αυτό συνέδραμε το πραγματικά πολύ χαμηλό επίπεδο των επιτοκίων που αποτέλεσε για πολλές χώρες της Ευρωζώνης και για την Ελλάδα μια μεγάλη στήριξη.

Έχουμε κάνει διορατική, ορθολογική και συνετή χρήση των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας. Όπως διαβεβαίωσε και ο Υπουργός Οικονομικών κος Σταϊκούρας, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και η κυβέρνηση είναι απολύτως έτοιμη να ανταποκριθεί σε όλα τα σενάρια για τον μήνα Απρίλιο, ακόμα και στο δυσμενέστερο, ενώ η εκτέλεση του προϋπολογισμού, επί μήνες, καταγράφει δημοσιονομικά ελλείμματα, τα οποία καλύπτονται από τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, αυτά διαμορφώνονται περίπου στα 30 δισ. ευρώ. Δηλαδή, επίπεδα αρκετά ασφαλή.

Αυτό οφείλεται στη συστηματική και με χαμηλό κόστος δανεισμού χρηματοδότηση της οικονομίας από τις διεθνείς αγορές. Μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση ύψους 22 δισ. ευρώ από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία.

Το κόστος δανεισμού μιας χώρας εξαρτάται από ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες, που άλλοι μπορεί να ελεγχθούν και άλλοι όχι. Συνεπώς, οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί και συνετοί. Να εφαρμόζουμε επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές σε περιόδους όπως η σημερινή, αξιοποιώντας την υφιστάμενη –σε ευρωπαϊκό επίπεδο– δημοσιονομική ευελιξία, χωρίς ωστόσο να οδηγηθούμε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Πολίτες διερωτώνται πώς γίνεται με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων να μπαίνουμε σε παρατεταμένο lockdown, ενώ με τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων να υπάρχει σχεδιασμός για σταδιακό άνοιγμα. Πώς σχολιάζετε αυτή την άποψη;

Τα δεδομένα κάθε μέρα που μιλάμε είναι πολύ διαφορετικά από την ημέρα που ξεκινούσε η καραντίνα, από τη μέρα που μπήκαμε στο δεύτερο κύμα του κορονοϊού, ακόμη και από τα μέτρα που είχαμε λάβει πριν από ένα μήνα. Γιατί; Επειδή, η πανδημία του κορονοϊού μας απέδειξε περίτρανα πως τίποτα δεν είναι δεδομένο, οπότε οφείλουμε να είμαστε επιφυλακτικοί κάθε μέρα.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να ανακάμψει και πάλι η οικονομία του τόπου μας με ασφάλεια. Συνεπώς, στόχος του Υπουργείου Ανάπτυξης και της Κυβέρνησης είναι πως ό,τι ανοίξει να μην ξανακλείσει. Αυτός είναι ο στόχος, γι’ αυτό μπήκαμε γρήγορα στα self test, γι’ αυτό προχωράμε τους εμβολιασμούς με μεγάλη ταχύτητα.

Κανένας μας δεν σκέφτεται με το άνοιγμα να σταματήσουν τα μέτρα στήριξης. Τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν και για μεγάλο χρονικό διάστημα και για μετά το άνοιγμα. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η αγορά έχει υποστεί μεγάλη ζημία και το εθνικό μας στοίχημα είναι να μην μείνει κανείς πίσω. Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε προς αυτή την κατέυθυνση;

Όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί, θα μπορούμε να φτάσουμε σε ένα μεγάλο αριθμό εμβολιασμών, που σημαίνει ότι στα μέσα Απριλίου, θα περάσουμε τα 2 εκατομμύρια. Όλο αυτό θα έχει μεγάλη θετική επίπτωση στην πίεση των νοσοκομείων, επομένως, υπάρχει ελπίδα πως αυτό το τείχος προστασίας θα καταφέρει να ανοίξει τις δραστηριότητες χωρίς να υπάρξει ενδεχόμενο να ξανακλείσουν, φυσικά πάντα με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τη κυβέρνηση για αποτυχία στην αντιμετώπιση της πανδημίας και καθυστέρηση για ενίσχυση του ΕΣΥ. Τι απαντάτε στις κατηγορίες αυτές;

Η Κυβέρνηση στήριξε και στηρίζει την κοινωνία και την οικονομία στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Όσοι λοιδορούν τις αναγνωρισμένες σε παγκόσμιο επίπεδο θετικές αντιδράσεις της Κυβέρνησης αυτής σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, απλώς προσπαθούν να κάνουν κακό στην ίδια τους τη χώρα.

Ταυτόχρονα, όμως, παραβλέπουν ότι η Κυβέρνηση είναι σταθερά προσηλωμένη στην υπέρβαση της υγειονομικής κρίσης και των επιπτώσεών της και στη διαμόρφωση των αναγκαίων συνθηκών για την όσο γίνεται ταχύτερη ανάκαμψη, την ολόπλευρη ισχυροποίηση της χώρας και την επίτευξη υψηλού επιπέδου, έξυπνη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη.

Όλοι μας θα επιθυμούσαμε το κράτος να καλύψει πλήρως τις απώλειες της οικονομίας, η οποία λειτουργεί μερικώς. Όμως, η επιθυμία μας πρέπει να συμβαδίζει με την πραγματικότητα και τους περιορισμούς που αυτή θέτει.
Ισορροπούμε – και θα εξακολουθήσουμε να ισορροπούμε – με όρους κοινωνικής ανταποδοτικότητας και οικονομικής αποτελεσματικότητας, μεταξύ των μεγάλων αναγκών με λύσεις όπως επιτυχημένες εξόδους στις αγορές, αλλά και αξιοποιώντας στον βέλτιστο βαθμό τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά εργαλεία, χρηματοδοτικούς μηχανισμούς και προγράμματα. Στο πλαίσιο αυτό, εργαζόμαστε συστηματικά για την ταχύτερη δυνατή εκταμίευση και αξιοποίηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ επί 12 μήνες και πλέον, στηρίζουμε την κοινωνία και την οικονομία, παρά τα μειωμένα έσοδα και τις αυξημένες δαπάνες και παρά τις εν γένει αλλεπάλληλες δυσκολίες.


 

Ο Βασίλης Σπανάκης είναι Οικονομολόγος και έχει εκλεγεί Βουλευτής με την Νέα Δημοκρατία στην Β3’ Εκλογική Περιφέρεια Νοτίου Τομέα Αθηνών. Έχει διατελέσει Πρόεδρος των Εφοριακών Αττικής και Κυκλάδων, ενώ ήταν ο πρώτος Γραμματέας Οργανωτικού της Νέας Δημοκρατίας όταν ανέλαβε την Προεδρία του κόμματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Συμμετέχει στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα