

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε σήμερα «καταστροφική» την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, που δέχεται σφυροκόπημα από τον ισραηλινό στρατό στο πλαίσιο της επίθεσής του κατά της Χαμάς, εκτιμώντας ότι δεν μπορεί να συγκριθεί με την κατάσταση στην Ουκρανία.
«Αυτό που συμβαίνει είναι καταστροφή», δήλωσε, κατά την ετήσια συνέντευξη Τύπου του που μεταδίδεται τηλεοπτικά, ο Πούτιν, του οποίου η χώρα εξαπέλυσε τον Φεβρουάριο του 2022 επίθεση κατά της Ουκρανίας.
«Κοιτάξτε την ειδική στρατιωτική επιχείρηση (στην Ουκρανία) και κοιτάξτε τι συμβαίνει στη Γάζα και δείτε τη διαφορά. Δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.
Η Ρωσία βομβαρδίζει τακτικά τις ουκρανικές πόλεις, προκαλώντας θανάτους και τραυματισμούς, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.
Σύμφωνα με την Ουκρανία, η Ρωσία εξαπέλυσε κατά τη διάρκεια της νύχτας νέα μαζική επίθεση με drones κατά της νότιας Ουκρανίας, αφού είχε πλήξει το Κίεβο με τη βοήθεια πυραύλων μία ημέρα νωρίτερα.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα συνεχιστεί εκτός αν το Κίεβο κάνει συμφωνία
Ο Πούτιν δήλωσε ακόμα πως η Ρωσία θα συνεχίσει με τον πόλεμό της στην Ουκρανία, εκτός αν το Κίεβο κάνει μια συμφωνία που θα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες ασφαλείας της Μόσχας, προσθέτοντας πως οι στόχοι της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» θα εκπληρωθούν σε κάθε περίπτωση.
Απαντώντας σε ερωτήσεις από το κοινό και τα μέσα ενημέρωσης σε μια εκδήλωση που κυριαρχείτο από το θέμα του πολέμου, ο Πούτιν –που έχει ανακοινώσει πως θα επιδιώξει άλλη μία εξαετή προεδρική θητεία τον Μάρτιο– δήλωσε πως οι αρχικοί στόχοι του στην Ουκρανία δεν έχουν αλλάξει και πως οι ρωσικές δυνάμεις βελτιώνουν τη θέση τους κατά μήκος σχεδόν ολόκληρης της γραμμής του μετώπου.
Οι βασικοί στόχοι της Ρωσίας παραμένουν η «αποναζιστικοποίηση», η «αποστρατιωτικοποίηση» και η εξασφάλιση της ουδετερότητας της Ουκρανίας, είπε.
«Θα υπάρξει ειρήνη όταν επιτύχουμε τους στόχους μας», δήλωσε ο 71χρονος βετεράνος ηγέτης.
«Όσο για την αποστρατιωτικοποίηση, αν (οι Ουκρανοί) δεν θέλουν να έρθουν σε μια συμφωνία, τότε είμαστε αναγκασμένοι να λάβουμε άλλα μέτρα, περιλαμβανομένων στρατιωτικών.
»Είτε θα έχουμε μια συμφωνία, θα συμφωνήσουμε σε ορισμένες παραμέτρους (για το μέγεθος και τη δύναμη του στρατού της Ουκρανίας)… ή θα το επιλύσουμε αυτό με τη βία. Αυτό είναι για το οποίο αγωνιζόμαστε».
Ο Πούτιν, που έχει χαρακτηρίσει τον εαυτό του ως τον σωστό άνθρωπο για να συνεχίσει να ηγείται της Ρωσίας σε έναν πόλεμο που η Δύση χαρακτηρίζει απρόκλητη αποικιοκρατικού τύπου αρπαγή γης, έλαβε ερωτήσεις σε κάποιο σημείο από ρωσικές δυνάμεις που πολεμούν κοντά στην πρώτη γραμμή, υπό τον ήχο πυροβολισμών στο βάθος.
Απέκλεισε επίσης ένα νέο κύμα επιστράτευσης λέγοντας πως δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή.
«Η ροή των ανδρών που είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν την πατρίδα μας με τα όπλα στο χέρι δεν μειώνεται. Μαζί με τους εθελοντές, θα πρέπει να είναι γύρω στο μισό εκατομμύριο άνθρωποι. Δεν υπάρχει ανάγκη για [περαιτέρω στρατιωτική] κινητοποίηση μέχρι σήμερα».
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε πως αυτή τη στιγμή συνολικά 617.000 στρατιώτες πολεμούν σε ζώνες μάχης στην Ουκρανία.
Σχετικά Νέα
Σουδάν: Τουλάχιστον 30 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από πυρά πυροβολικού στην πόλη Ελ Φάσερ
Πυρά πυροβολικού των παραστρατιωτικών εναντίον της πολιορκημένης πόλης Ελ Φάσερ στο Νταρφούρ, στο δυτικό.
Ουκρανία: Ένας νεκρός σε ρωσικό πλήγμα στο Χάρκοβο – Ζημιές σε σπίτια και υποδομές σε επιδρομή με drones στην Οδησσό
Ρωσικά στρατεύματα επιτέθηκαν χθες Δευτέρα στη βορειοανατολική περιφέρεια του Χαρκόβου, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο, ανακοίνωσαν.
ΗΠΑ: Η δημοτικότητα του Τραμπ υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο μετά την επιστροφή του στο Λευκό Οίκο
Η δημοτικότητα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μειώθηκε οριακά, πάντως υποχώρησε στο χαμηλότερο.
ΗΠΑ: Τα μέλη της Ακαδημίας Κινηματογράφου θα υποχρεώνονται στο εξής να βλέπουν τις υποψήφιες ταινίες για να τις βραβεύουν με Όσκαρ
Η Ακαδημία Κινηματογράφου που απονέμει τα βραβεία Όσκαρ ανακοίνωσε σήμερα ότι τροποποιεί τους κανόνες.