Β. Πούτιν: «Κανείς δεν μας πουλάει τίποτα δωρεάν και δεν πρόκειται εμείς να κάνουμε φιλανθρωπία»

«Δεν πρόκειται εμείς να κάνουμε φιλαθρωπία». Πιο κατηγορηματικός δεν θα μπορούσε να είναι ο Βλαντίμιρ Πούτιν με την εν λόγω φράση, σε συνδυασμό με το τελεσίγραφο που έστειλε σε μη φιλικές χώρες για πληρωμή του φυσικού αερίου με ρούβλια.

«Κανείς δεν μας πουλάει τίποτα δωρεάν και δεν πρόκειται κι εμείς να κάνουμε φιλανθρωπία – δηλαδή, οι υφιστάμενες συμβάσεις θα τερματιστούν» ξεκαθάρισε ο Ρώσος πρόεδρος, υποστηρίζοντας ότι το νέο σύστημα έχει διαφάνεια και είναι εύκολο. Τυχόν άρνηση των μη φιλικών χωρών να προχωρήσουν στη διαδικασία θα θεωρηθεί ως αθέτηση υποχρεώσεων για τις συμβάσεις, που θα σταματήσουν και μαζί η παροχή φυσικού αερίου.

Σε διάταγμα που υπέγραψε ο Πούτιν αναφέρεται ότι οι αγοραστές πρέπει «να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια σε ρωσικές τράπεζες» από την Παρασκευή, 1η Απριλίου.

Ο Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι χρησιμοποιούν τα χρηματοπιστωτικά τους συστήματα ως όπλα, κάτι που γίνεται και με τις εταιρείες τους. Μάλιστα ανέφερε ότι όταν, στο πλαίσιο των κυρώσεων, δολάρια, ευρώ και περιουσιακά στοιχεία έχουν παγώσει, τότε δεν γίνεται η Ρωσία να δίνει προμήθειες σε ευρώ, που θα τεθούν στο καθεστώς κυρώσεων.

Ο Ρώσος ηγέτης εξαπέλυσε τα πυρά του και κατά των ΗΠΑ, αφού θεωρεί ότι προσπαθούν να αλλάξουν την πολιτική της Ευρώπης, προκειμένου να επιλέξουν ακριβό αμερικανικό LNG.

Το διάταγμα για την πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια για παραδόσεις σε μη φιλικές χώρες ισχύει μόνο μέσω των παραδόσεων φυσικού αερίου της Gazprom μέσω αγωγών, όπως προκύπτει από το κείμενο.

Η Gazprombank έχει οριστεί ως η εξουσιοδοτημένη τράπεζα για τους ξένους αγοραστές, που καλούνται να ανοίξουν τον ειδικό λογαριασμό σε ρούβλια για την καταβολή των προμηθειών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα