

Ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού στις προεδρικές εκλογές, Στέβο Πεντάροφσκι προηγείται με μικρή διαφορά της υποψήφιας του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, σύμφωνα μα τα πρώτα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της χώρας.
Με καταμετρημένο το 30% των ψήφων, ο Στέβο Πεντάροφσκι συγκεντρώνει ποσοστό 42,3%, ενώ η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα αποσπά ποσοστό 40,7%. Ο τρίτος υποψήφιος, Μπλέριμ Ρέκα, ο οποίος στηρίζεται από δύο αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης («Συμμαχία για τους Αλβανούς» και «BESA») συγκεντρώνει ποσοστό 13%.
Σήμερα διεξήχθη στη Βόρεια Μακεδονία ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών, ενώ ο δεύτερος γύρος, στον οποίο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα συμμετάσχουν ο 56χρονος Στέβο Πεντάροφσκι και η 65χρονη Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα θα διεξαχθεί στις 5 Μαΐου.
Για να θεωρηθούν έγκυρες οι προεδρικές εκλογές, πρέπει το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο να ξεπεράσει το 40%, κάτι που δεν είναι απολύτως βέβαιο, λόγω της σχετικής αδιαφορίας του εκλογικού σώματος γι΄αυτές, αλλά και λόγω του ότι περίπου το ένα τέταρτο των ψηφοφόρων της Βόρειας Μακεδονίας ζει και εργάζεται μόνιμα ή προσωρινά στο εξωτερικό και ελάχιστοι από αυτούς ψηφίσουν στις εκλογές, γενικότερα. Στον σημερινό πρώτο γύρο, το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε περίπου στο 42%.
Αν στον δεύτερο γύρο όμως η συμμετοχή είναι κάτω του 40%, τότε οι εκλογές ακυρώνονται, πρόεδρος της χώρας αναλαμβάνει προσωρινά ο πρόεδρος της Βουλής, δηλαδή ο Αλβανός Ταλάτ Τζαφέρι, και προκηρύσσονται νέες εκλογές.
Το εκλογικό σώμα στη Βόρεια Μακεδονία ανέρχεται στο 1,8 εκατ. ψηφοφόρους.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετικά Νέα
Ρωσία: Τουλάχιστον τέσσερις τραυματίες από την έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών
Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν από την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα, Τρίτη (22/4).
ΟΗΕ: Ο γενικός γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες ξεκινάει στρατηγική αξιολόγηση της UNRWA
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη (22/4) τον διορισμό του κ. Iαν.
Φιντέλ Κάστρο: «Τι ακριβώς έχει λύσει ο καπιταλισμός;»
Ο Φιντέλ Κάστρο, ο ιστορικός κομμουνιστής ηγέτης της Κούβας, ήταν γνωστός για τις μακροσκελείς.
Ο πάπας Φραγκίσκος αφήνει μια Καθολική Εκκλησία «χωρίς περιορισμούς» αλλά και και διχασμένη – Τα επόμενα βήματα του Βατικανού
Ένας θεσμός όπως η Καθολική Εκκλησία, η οποία έχει ηλικία άνω των 2.000 ετών.