Β. Μακεδονία: Εγκρίθηκε η πρόταση της ΕΕ για την επίλυση των διαφορών με την Βουλγαρία

Εγκρίθηκε, με 88 ψήφους σε σύνολο 120, από το κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας, η προτεινόμενη συμφωνία της ΕΕ για τη διευθέτηση της διαφοράς με τη Βουλγαρία ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Η συμφωνία προβλέπει να τροποποιηθεί το σύνταγμα της χώρας για να αναγνωρίσει μια βουλγαρική μειονότητα και οι υπόλοιπες διαφορές να συζητηθούν μεταξύ Σκοπίων – Σόφιας. Η συμφωνία δεν απαιτεί από Βουλγαρία να αναγνωρίσει τη μακεδονική γλώσσα.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία και αποχώρησαν από την αίθουσα.

Σε αντάλλαγμα, η Βουλγαρία θα επιτρέψει στη γείτονά της από τα Δυτικά Βαλκάνια να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ.

Στο μεταξύ, το εθνικιστικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRE-DPMNE πρωτοστατεί στις καθημερινές διαδηλώσεις από τις αρχές Ιουλίου για μια συμφωνία που λένε ότι θέτει σε κίνδυνο τη μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα.

Μετά την έγκριση της συμφωνίας, οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ανάρτησαν σημαίες της ΕΕ και της Βόρειας Μακεδονίας.

Το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας ήρε το βέτο του στις συνομιλίες πΓΔΜ-ΕΕ τον περασμένο μήνα. Αυτό προκάλεσε επίσης διαμαρτυρίες στη Βουλγαρία και συνέβαλε στην κατάθεση ψήφου δυσπιστίας που ανέτρεψε την κυβέρνηση.

Η Βόρεια Μακεδονία, μια πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία, είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ εδώ και 17 χρόνια, αλλά η έγκριση για συνομιλίες μπλοκαρίστηκε πρώτα από την Ελλάδα και στη συνέχεια από τη Βουλγαρία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα