

Για την περίμετρο δανεισμό που έχουν οι τράπεζες μίλησε ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, μιλώντας στην εκπομπή Newsroom του ΕΡΤNews, τονίζοντας ότι τα κριτήρια για τη χορήγηση αδειών στις επιχειρήσεις θα έπρεπε να είναι πιο ελαστικά.
«Η πραγματικότητα είναι ότι 8 στους 10 καταναλωτές έχουν επηρεαστεί από την ακρίβεια. Ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι είναι 7 στους 10. Αυτό λοιπόν το οποίο παρατηρούμε είναι ότι ενώ έχουμε μια αύξηση των εισοδημάτων, δυστυχώς αυτό το εισόδημα δεν γίνεται διαθέσιμο προς την αγορά. Παράλληλα, είχαμε και μια αύξηση των μισθών. Εγώ θα πάρω ως παράδειγμα τον κατώτατο μισθό, 6,4%, που ο μέσος μισθός είναι πολύ περισσότερο από το 6,4%. Άρα έχουμε περισσότερο ειδόσημα. Το θέμα είναι αν αυτό το εισόδημα φτάνει για να καλύψουμε τις ανάγκες που έχουμε, ειδικά στο ενεργειακό κόστος και στα τρόφιμα», σημείωσε ο κ. Κορκίδης.
«Έχει παγιωθεί η ακρίβεια. Να ξέρετε ότι στο εμπόριο κερδίζει κανείς όταν αγοράζει φτηνά και πουλάει φτηνά. Όταν αγοράζει ακριβά και πουλάει ακριβότερα, δεν κερδίζει. Έχουμε γεωπολιτικές αναταράξεις, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το Σουέζ, το οποίο παραμένει κλειστό», υποηγράμμισε στη συνέχεια.
«Οι καταναλωτές θα πρέπει να καταμερίσουν το εισόδημα σε όλους τους κλάδους του εμπορίου. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι τα περισσότερα χρήματα πάνε στα σούπερ μάρκετ», πρόσθεσε.
Σχετικά με την ψήφιση του προϋπολογισμού, ο κ. Κορκίδης τόνισε:
«Περιμένουμε να ακούσουμε τι θα γίνει με τις τραπεζικές χρεώσεις. Οι τράπεζες είναι και αυτές μαγαζιά που αγοράζουν και πουλάνε χρήμα. Οι τράπεζες αυτή τη στιγμή πουλάνε μόνο υπηρεσίες χρεώνοντας τις υπηρεσίες με έναν τιμοκατάλογο τσουχτερό (…) Η περίμετρος δανεισμού που έχουν οι τράπεζες είναι 40.000 επιχειρήσεις. Στη χώρα μας έχουμε 800.000 επιχειρήσεις. Δεν λέω να τα δίνουν ασύστολα τα δάνεια, απλώς να είναι πιο ελαστικά τα κριτήρια και να μπορούν να δουν πως μια επιχείρηση πράγματι μπορεί να επιστρέψει ή έχει την κερδοφορία να επιστρέψει το δανεισμό της, αλλά αυτή η περίμετρος πρέπει να ανοίξει και τα επιτόκια πρέπει να μειωθούν. Κάνουμε εμβάσματα γιατί πλέον όλα γίνονται με e-banking και στο τέλος του μήνα αν αθροίσουμε όλες αυτές τις χρεώσεις, τουλάχιστον στην επιχείρηση τη δική μας, ξεπερνάει το χιλιάρικο, το οποίο είναι ένας μισθός».
Όσον αφορά στο λιανικό εμπόριο στο κέντρο των πόλεων, ο ίδιος σχολίασε:
«Για το λιανικό εμπόριο στα κέντρα των πόλεων ανιτμετωπίζουμε ένα πρόβλημα, γιατί βλέπουμε ότι η συγκέντρωση, η τάση είναι τα εμπορικά κέντρα, τα πολυκαταστήματα, τα υπέρ καταστήματα. Δυστυχώς δεν μπορούμε να βγάλουμε τον πελάτη, τον καταναλωτή, τον επισκέπτη του εμπορικού κέντρου και να τον βάλουμε στο κέντρο της πόλης. Του παρέχει προστασία από τις καιρικές συνθήκες και πάρκινγκ, ενώ μπορεί να αγοράσει από τρόφιμα μέχρι οτιδήποτε άλλο».
Σχετικά Νέα
ΤτΕ: Αυξημένη κατά 5,4% η τουριστική κίνηση στο δίμηνο Ιανουαρίου–Φεβρουαρίου 2025
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου η εισερχόμενη ταξιδιωτική.
Νέα δράση της ΔΥΠΑ στη Θεσσαλία με επιδότηση έως 22.500 ευρώ: Πόσες νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν
Συνολικά 1.577 άνεργοι έχουν ήδη προσληφθεί σε νέες θέσεις εργασίας μέσω του νέου προγράμματος.
Γ. Μπρατάκος: «Η δυνατότητα διάθεσης πρόσθετων πόρων δυνατότητα διάθεσης πρόσθετων πόρων»
Δήλωση του Προέδρου του ΕΒΕΑ, κ. Γιάννη Μπρατάκου, με αφορμή τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού.
Κ. Πιερρακάκης: Μόνιμη στήριξη 2,7 εκ. πολιτών και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων – Μέτρα με κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο
Ανάρτηση για τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ο υπουργός.