“Δεν θα θέλαμε ραγδαιότητα φαινομένων και ακραίες καταστάσεις. Όμως αυτή είναι η κλιματική κρίση και είμαστε υποχρεωμένοι να προετοιμαστούμε για όλα. Αυτό κάναμε και σήμερα. Παρουσιάσαμε στην τοπική αυτοδιοίκηση τα σχέδιά μας για όλων των επιπέδων τα πλημμυρικά φαινόμενα και ενδεχομένως προβλήματα που θα προκληθούν από τις χιονοπτώσεις. Πιστεύω ότι με οργάνωση, με πρόληψη και με συνεργασία, αυτή είναι η διαφορετικότητα που ήρθαμε να προσδώσουμε στην πολιτική προστασία. Θα τα καταφέρουμε”.
Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε δηλώσεις που έκανε μετά την ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Τρίπολη, με σκοπό την παρουσίαση των σχεδίων αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων και χιονοπτώσεων από τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας.
Όπως πρόσθεσε, “τώρα μας απασχολούν οι πλημμύρες και τα χιόνια”, συμπληρώνοντας: “Τι θέλουμε; Θέλουμε να έχουμε ποτιστικές βροχές πολλές, το έχει ανάγκη η γη μας, η πρωτογενής παραγωγή, το χρειαζόμαστε και χιόνια θέλουμε να έχουμε. Γιατί ταλαιπωρηθήκαμε με τις ξηρές καταιγίδες το καλοκαίρι γιατί τα βουνά μας δεν είχαν χιόνια”.
Επίσης, ο Βασίλης Κικίλιας, ανακοίνωσε ότι “το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ προχωράει με τάχιστους ρυθμούς” και συνέχισε: “Το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ δεν είναι κάτι θεωρητικό, είναι πρακτικό, είναι 2,1 δις ευρώ που δημοπρατήσαμε μέσα σε 11 μήνες και θα δοθεί στους ανθρώπους οι οποίοι είναι στο πεδίο και επιχειρούν.
Άρα για όλους τους εθελοντές στην Πελοπόννησο εξοπλισμός, μπότες και μέσα ατομικής προστασίας. Και για όλους τους πυροσβέστες μας. Σένσορες, κάμερες, drones, μετεωρολογικές λήψεις για τα βουνά μας και τις περιοχές αυτές τις οποίες ενδεχομένως θα έχουν πλημμύρες ή κινδυνεύουν από φωτιές. 110 drones τα οποία παραλαμβάνουμε. 1.200 πυροσβεστικά οχήματα καθώς η πυροσβεστική υπηρεσία τα παραλαμβάνει θα αποδεσμεύονται αυτά τα οποία έχει και θα δίνονται σε Δήμους και σε εθελοντές και φυσικά στην Περιφέρεια”.
Μιλώντας για τα κινητά περιφερειακά κέντρα, για το Πυροσβεστικό Σώμα και την Πολιτική Προστασία, είπε ότι “έχουν ήδη δημοπρατηθεί, έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις και θα τα έχουμε στο τέλος του επόμενου ημερολογιακού έτους με όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες και ενσωματωμένα drones”.
“Ένα από αυτά”, όπως σημείωσε, “ανήκει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου” και πρόσθεσε: “‘Αρα πάμε τώρα και για τα ΠΕΣΟΠ. Είναι προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο ο διαγωνισμός και τα τεύχη έτοιμα, ευελπιστώ ότι και με αυτό το κομμάτι, είναι το τελευταίο, θα ολοκληρώσουμε όλο το ‘ΑΙΓΙΣ'”.
Όσον αφορά στην επερχόμενη κακοκαιρία, είπε ότι “ήδη πλησιάζει από τα δυτικά προς τα ανατολικά, πρώτα στο βόρειο Ιόνιο και στα νησιά του Ιονίου, μετά στη βορειοδυτική Ελλάδα και στην Ήπειρο” και συνέχισε: “Φαίνεται ότι θα μας απασχολήσει το Σάββατο και την Κυριακή στην Κεντρική Μακεδονία, στη βορειοανατολική Θεσσαλία, στην Ημαθία και στη Μαγνησία, και μετά θα δούμε και πώς θα εξελιχθεί στα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου. Και με ένα ερωτηματικό στην Αττική.
Οπότε παρακαλώ όλοι, ακούμε τους ειδικούς, τις οδηγίες τους, είμαστε οργανωμένοι, η Πελοπόννησος είναι οργανωμένη, βλέπω ότι είναι όλοι εδώ, αυτό το οποίο ζητήσαμε. Δηλαδή, της διαλειτουργικότητας, με την Ελληνική Αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα, την Πολιτική Προστασία, τις Ένοπλες Δυνάμεις, τους δύο βαθμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους εθελοντές μας, τους παραχωρησιούχοι, τους δασάρχες το καλοκαίρι”.
Παράλληλα, ο Βασίλης Κικίλιας, σημείωσε ότι “δεν μπορώ να μην πω μια κουβέντα για την εξαιρετικά προσπάθεια την οποία κάναμε όλοι μαζί για την Πελοπόννησο φέτος το καλοκαίρι, μία πολύ δύσκολη χρονιά, χωρίς βροχές, χωρίς χιόνια το χειμώνα, με ξηρασία, με ρεκόρ θερμοκρασιών τον Ιούνιο, το Ιούλιο και τον Αύγουστο, με πυρκαγιές μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου”. Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, “όλοι συνεργάστηκαν εξαιρετικά και ευχαριστώ πάρα πολύ και τους κυρίους δημάρχους, αντιδημάρχους, αντιπεριφερειάρχες και υπεύθυνους της Πολιτικής Προστασίας”.
Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του, ο Βασίλης Κικίλιας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρωτογενή παραγωγή και τους υδάτινους πόρους, τονίζοντας ότι “υπάρχει από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ένα μεγάλο πρόγραμμα με μικρά και μεσαία έργα από ταμιευτήρων, μικρών ή μεσαίων ή φραγμάτων” και συμπλήρωσε: “Είναι πλέον αδήριτη η ανάγκη για εμάς το νερό το οποίο μας έρχεται να μπορούμε να το απορροφούμε, να το αποθηκεύουμε και να το χρησιμοποιούμε στην πρωτογενή παραγωγή.
Η κλιματική κρίση δυστυχώς φέρνει προβλήματα και στα δύο και στους υδάτινους πόρους και στην πρωτογενή παραγωγή. Φοβάμαι ότι βίαιες μεταναστευτικές ροές θα υπάρχουν στον πλανήτη εξ αυτού επειδή δεν θα υπάρχουν αυτά τα δύο και ο κόσμος θα αναγκάζεται να μετακινείται βιαίως προκειμένου να μπορέσει να επιβιώσει και να ζήσει. Η Πελοπόννησος είναι ευλογημένη κατά την άποψή μου σε αυτό τον τομέα. Πρέπει να οργανωθούμε ακόμα περισσότερο γιατί αυτό θα είναι και η αύξηση του βιοτικού επιπέδου για τους συμπολίτες μας, για τους δημότες, για τους ανθρώπους της Περιφέρειας.
Ξέρω ότι ο Περιφερειάρχης το έχει στοχεύσει και σωστά μαζί με όλα τα έργα τα οποία σιγά-σιγά βάζει σε σειρά. Και πιστέψετε με, δεν είναι εύκολο γιατί αυτά τα έργα απαιτούν περιβαλλοντικές μελέτες, μελέτες κατασκευής, διαγωνιστικές διαδικασίες”.
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, αναφέρθηκε στις δηλώσεις που έκανε, “στην προσπάθεια που γίνεται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση και με τα αρμόδια υπουργεία για την θωράκιση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ώστε μέσα στα επόμενα χρόνια να μπορέσουμε από μία ευάλωτη Περιφέρεια, μία τρωτή Περιφέρεια, να γίνουμε μία Περιφέρεια σε ετοιμότητα, αν όχι ανθεκτική”.
Όπως υπογράμμισε, “αυτό προϋποθέτει συνεργασία πολλών φορέων, δασαρχεία, υπουργεία, Περιφέρεια, τοπική αυτοδιοίκηση α’ βαθμού προκειμένου να μπορέσουμε να κάνουμε όλα αυτά που χρειάζονται”.
Στη συνέχεια, ο Βασίλης Κικίλιας μετέβη στη Σπάρτη, όπου παραβρέθηκε στα εγκαίνια του επιχειρησιακού κέντρου Πολιτικής Προστασίας, του δήμου Σπάρτης και κατόπιν απηύθυνε χαιρετισμό στο forum για την κλιματική κρίση, τη βιώσιμη και ανθεκτική ανάπτυξη.
Πάτρα: Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία του Δήμου
Σε επιφυλακή και επιχειρησιακή ετοιμότητα έχει τεθεί η Πολιτική Προστασία του Δήμου Πατρέων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Δήμο, η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη, “λόγω των έντονων και επικίνδυνων καιρικών φαινόμενων, που σύμφωνα με τις προγνώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας αναμένονται στην περιοχή μας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες από τις πρωινές ώρες αύριο Σάββατο, έως τις απογευματινές ώρες, της ίδια ημέρας”.
Παράλληλα, ο Δήμος Πατρέων συνιστά στους πολίτες “να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να περιοριστούν στις αναγκαίες μετακινήσεις και να βεβαιωθούν ότι τα φρεάτια έξω από το σπίτια τους δεν είναι φραγμένα και πως οι υδρορροές των σπιτιών λειτουργούν κανονικά”.
Σχετικά Νέα
-
Ν. Παναγιωτόπουλος – Βουλή: Στρατηγικός μας στόχος ο έλεγχος της παράτυπης μετανάστευσης – Νομοθετική πρωτοβουλία το 1ο τρίμηνο του 2025
Στρατηγικός στόχος του υπουργείου και της κυβέρνησης παραμένει αφενός ο έλεγχος της παράτυπης μετανάστευσης.
-
Ομόλογα: Σε ιστορικό χαμηλό το ελληνικό spread- «Τσίμπησε» το κόστος δανεισμού στην Ευρώπη
Σε ιστορικό χαμηλό, δηλαδή στα επίπεδα που είχε καταγραφεί προ κρίσεως το 2008, υποχώρησε.
-
Blackstone: Γιατί στρέφεται στο Τόκιο – Στα σκαριά νέες επενδύσεις
Να αποκτήσει ένα συγκρότημα γραφείων μικτής χρήσης στο Τόκιο συμφώνησε η Blackstone, επενδύοντας 2,6.
-
Τσίπρας: Στη Χάγη με τρεις κόκκινες γραμμές για τα ελληνοτουρκικά
Στην διπλωματική γραμμή που θα πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση προκειμένου να λύσει με.