UNRWA: Αρκετές χώρες σταματούν τη χρηματοδότηση υπό το βάρος των καταγγελιών

Διακόπτουν την χρηματοδότηση προς την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους, UNRWA, η Βρετανία, η Αυστραλία, η Ιταλία και ο Καναδάς υπό το βάρος των καταγγελιών για συμμετοχή μελών του προσωπικού της οργάνωσης στις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου.

Η εξέλιξη έρχεται αφότου η υπηρεσία ανακοίνωσε την απόλυση αρκετών από το προσωπικό της λόγω καταγγελιών ενώ η UNRWA αναφέρει ότι διέταξε έρευνα για πληροφορίες που παρείχε το Ισραήλ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι «τρόμαξε με αυτή την είδηση».

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι τρομοκρατημένο από τους ισχυρισμούς ότι το προσωπικό της UNRWA συμμετείχε στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ, μια αποτρόπαια τρομοκρατική ενέργεια που η βρετανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα καταδικάσει», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο διακόπτει προσωρινά οποιαδήποτε μελλοντική χρηματοδότηση της UNWRA, ενώ εξετάζουμε τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την πρόσθετη χρηματοδότηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ, λέγοντας ότι είναι «εξαιρετικά προβληματισμένο» από τους ισχυρισμούς για συμμετοχή του προσωπικού του ΟΗΕ στις επιθέσεις.

Η ΕΕ είπε επίσης ότι θα αξιολογήσει περαιτέρω βήματα “με βάση το αποτέλεσμα της πλήρους και συνολικής έρευνας”.

Ο επικεφαλής της UNRWA, Philippe Lazzarini, δήλωσε ότι διενεργείται πλήρης έρευνα για τους ισχυρισμούς και αν διαπιστωθεί ότι κάποιος εμπλέκεται σε «τρομοκρατικές ενέργειες» θα λογοδοτήσει.

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Πένυ Γουόνγκ, δήλωσε ότι η χώρα της θα «συνεργαστεί στενά με την UNRWA για έρευνες» και ότι συμβουλεύεται τους διεθνείς εταίρους της.

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραήλ Κατς, δήλωσε ότι στοχεύει στο να σταματήσει τη λειτουργία της UNRWA στη Γάζα μετά τον πόλεμο. Είπε ότι θα προσπαθήσει να κερδίσει συγκεντρώσει υποστήριξη από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και άλλους μεγάλους χορηγούς στον οργανισμό.

Ο υπουργός Πολιτικών Υποθέσεων της Παλαιστινιακής Αρχής, Χουσεΐν Αλ-Σέιχ, είπε ότι η απόφαση ορισμένων χωρών να σταματήσουν την υποστήριξη προς τη ζωτικής σημασίας υπηρεσία του ΟΗΕ “ενέχει μεγάλους πολιτικούς και ανθρωπιστικούς κινδύνους βοήθειας”.

Ο Αλ-Σέιχ προέτρεψε τους δυτικούς χορηγούς να ανακαλέσουν αμέσως την απόφασή τους, προσθέτοντας: «Χρειαζόμαστε τη μέγιστη υποστήριξη για αυτόν τον διεθνή οργανισμό».

Σε ανάρτησή του στο Telegram, το γραφείο Τύπου της Χαμάς είπε ότι η οργάνωση προέτρεψε τον ΟΗΕ και τους διεθνείς οργανισμούς «να μην υποκύψουν στις απειλές και τον εκβιασμό» του Ισραήλ.

Ισραήλ: Θέλουμε η UNRWA να μην έχει κανένα ρόλο στη Γάζα μετά τον πόλεμο

Το Ισραήλ επιθυμεί η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) να μην διαδραματίζει πλέον κανέναν ρόλο στη Γάζα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ισραελ Κατς, ύστερα από τις κατηγορίες των ισραηλινών αρχών ότι εργαζόμενοί της είχαν ανάμιξη στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Η κυβέρνηση θέλει να «διασφαλίσει ότι η UNRWA δεν θα είναι μέρος» της λύσης στο παλαιστινιακό έδαφος μετά τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης, ανέφερε ο Κατς σε ανακοίνωση, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα «σταματήσουν» όλες οι δραστηριότητες της υπηρεσίας.

Σειρά δυτικών χωρών τα τελευταία 24ωρα ανακοίνωσε την αναστολή χρηματοδότησης προς την UNRWA, μετά τις κατηγορίες κατά εργαζομένων της υπηρεσίας του ΟΗΕ.

Η απόφαση ορισμένων χωρών να διακόψουν τη βοήθεια προς την υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ συνεπάγεται μεγάλους κινδύνους σε πολιτικό επίπεδο και σε επίπεδο παροχής βοήθειας, δήλωσε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) Χουσέιν αλ-Σέιχ.

«Απευθύνουμε έκκληση προς τις χώρες που ανακοίνωσαν τη διακοπή της βοήθειας προς την UNRWA να αναθεωρήσουν αμέσως την απόφασή τους», είπε.

πηγές:ΑΠΕ, Reuters

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα