UBS: Υπάρχει πιθανότητα να επικρατήσει τελικά η λογική στη διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας

Η εμπορική διαμάχη μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας δεν έχει εξελιχθεί ακόμη σε πραγματικό “εμπορικό πόλεμο” και πιθανότατα τελικά θα επικρατήσει η “λογική” εκτιμά ο πρόεδρος της ελβετικής τράπεζας UBS, Axel Weber.

Η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο δεν είναι πιθανό να ανατρέψουν πολλά από τα οφέλη που έφερε σε κάθε χώρα η παγκοσμιοποίηση, σημείωσε ο Weber μιλώντας στο CNBC το Σάββατο στην ετήσια Διάσκεψη Κορυφής της Σιγκαπούρης. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η εμπορική διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών πέρα από το εμπόριο αγαθών έχει αντίκτυπο και στις υπηρεσίες.

“Καθώς οι ΗΠΑ αμφισβητούν όλο και περισσότερο το ελεύθερο εμπόριο, οι Κινέζοι όλο και περισσότερο εξετάζουν τη δραστηριοποίηση των αμερικανικών επιχειρήσεων στην Κίνα, ιδίως των επιχειρήσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα”, δήλωσε.

“Αυτό είναι κάτι που θέσαμε πολλές φορές στις συζητήσεις μας με τις αρχές των ΗΠΑ”, δήλωσε ο Weber στο CNBC. “Ότι πρέπει να είναι προσεκτικοί, επειδή εάν ληφθεί υπόψη η συνολική εικόνα για το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών, η ανισορροπία δεν είναι τόσο έντονη όσο φαίνεται όταν λαμβάνονται υπόψη μόνο τα αγαθά. Και όλο και περισσότερες χώρες εξετάζουν τη συνολική εικόνα”, πρόσθεσε.

Όπως σημειώνει το CNBC, σύμφωνα με το emea.gr,  οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου έχουν ήδη επιβάλει η μία στην άλλη δασμούς σε εισαγόμενα προϊόντα αξίας 50 δισ. δολαρίων. Αυτό μπορεί να κλιμακωθεί: οι ΗΠΑ εξετάζουν ήδη την επιβολή πρόσθετων δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων, ενώ το Πεκίνο προειδοποίησε ότι θα απαντήσει.

“Δεν είμαστε ακόμη στο σημείο που μιλάμε για εμπορικό πόλεμο. Νομίζω ότι υπάρχει μια καλή πιθανότητα η λογική να κυριαρχήσει τελικά”, σημείωσε ο Weber, αν και παραδέχθηκε ότι ο κίνδυνος είναι αυξημένος.

Ένας πιθανός τομέας ανησυχίας για τους επενδυτές είναι ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να αντιδράσει στις απειλές του Τραμπ επιτρέποντας στο νόμισμά του να υποτιμάται συνεχώς έναντι του δολαρίου. Το γουάν εξάλλου υπήρξε σημείο τριβής για τις δύο χώρες κι άλλες φορές στο παρελθόν, καθώς αρκετές αμερικανικές κυβερνήσεις έχουν κατηγορήσει το Πεκίνο ότι επιτρέπει την υποτίμηση του νομίσματός του προκειμένου να ενισχύσει τις εξαγωγές.

Ο Weber, ωστόσο, διαφωνεί ότι η υποχώρηση του γουάν αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τη συνεχιζόμενη εμπορική διαμάχη.

“Αν κοιτάξετε τις επενδύσεις στην Κίνα από ξένους επενδυτές, αυτοί θα ήταν πολύ πιο προσεκτικοί εάν φοβούνταν ότι το κινεζικό νόμισμα θα υποτιμηθεί στο πλαίσιο κάποιας στρατηγικής”, σημείωσε ο πρόεδρος της UBS, προσθέτοντας ότι με βάση τις συνομιλίες του με διάφορους αξιωματούχους στο Πεκίνο, δεν φαίνεται να ακολουθείται μια τέτοια στρατηγική

Εξάλλου, όπως εξήγησε, ένα σταθερό νόμισμα είναι προς το συμφέρον του Πεκίνου, ενώ η πρόσφατη πτώση του γουάν φαίνεται να ακολουθεί την υποχώρηση των άλλων νομισμάτων αναδυόμενων αγορών έναντι του δολαρίου.

Ο πρόεδρος της UBS σημειώνει τέλος ότι η Κίνα έχει επιδείξει διάθεση να “ανοιχτεί” περισσότερο στον υπόλοιπο κόσμο, οπότε τονίζει ότι οι ΗΠΑ αλλά και άλλες χώρες δεν πρέπει να πιέσουν το Πεκίνο πέρα από το σημείο που το ίδιο είναι πρόθυμο να φτάσει ώστε να διαπραγματευτεί μια λύση για τη συνεχιζόμενη διαμάχη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα