Τζούλιαν Ασάνζ: Μυστικές διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση του

Κάτι φαίνεται να αλλάζει στην αντιμετώπιση της υπόθεσης του ιδρυτή του WikLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, σύμφωνα με δηλώσεις της συζύγου του, Στέλα Ασάνζ, μετά την εκλογή του Αντόνιο Αλμπανέζι στην Αυστραλία. Δημοσιεύματα θέλουν την νέα κυβέρνηση του Αλμπανέζι να συνομιλεί μυστικά με εταίρους της στις ΗΠΑ για την απελευθέρωση Ασάνζ.

Ο ιδρυτής των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, αντιμετωπίζει κατηγορίες για 18 αδικήματα στις ΗΠΑ και κινδυνεύει να του επιβληθεί κάθειρξη 175 ετών. Την προηγούμενη εβδομάδα μάλιστα η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ ενέκρινε την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

 

Η σύζυγός του, Στέλα Ασάνζ, δήλωσε ότι η Αυστραλία «μπορεί και πρέπει να μιλήσει με τον στενότερο εταίρο της για να κλείσει η υπόθεση», χαρακτηρίζοντάς την «παρεκτροπή» που ποινικοποιεί τη δημοσιογραφία.

Ελπίζοντας στην απελευθέρωσή του, ανέφερε ότι «Μοιάζει σαν να τρέχουμε μαραθώνιο εδώ και καιρό (…) Αλλά τώρα νιώθω ότι έχουμε πολλούς ανθρώπους που τρέχουν μαζί μας και ίσως δούμε τη γραμμή του τερματισμού».

 

Έντονη είναι και η ανησυχία της συζύγου του Τζούλιαν Ασάνζ για την κατάσταση της υγείας του. Σε συνέντευξή της στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό Radio National σήμερα το πρωί, επεσήμανε ότι η υγεία του επιδεινώθηκε τα τρία χρόνια που κρατείται στη φυλακή Μπέλμαρς του Λονδίνου.

«Είναι ένα κακό περιβάλλον και θα επιδείνωνε την υγεία οποιουδήποτε, αλλά ήδη η κατάσταση της υγείας του ήταν άσχημη όταν μπήκε στη φυλακή», εξήγησε, ενώ πρόσθεσε ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ υπέστη ένα «μικρό εγκεφαλικό» τον Οκτώβριο.

«Ανησυχούμε εξαιρετικά ότι ανά πάσα στιγμή θα έχει ένα καταστροφικό επεισόδιο μέσα στη φυλακή Μπέλμαρς χωρίς να έχει τη δυνατότητα να λάβει άμεσα ιατρική βοήθεια, διότι ουσιαστικά έτσι είναι οι φυλακές», υπογράμμισε η Στέλα Ασάνζ.

Το αυστραλιανό υπουργείο Εξωτερικών μέχρι στιγμής επεσήμανε ότι εξακολουθεί να παρέχει προξενική βοήθεια στον Ασάνζ ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να παρέμβει. Σημείωσε επίσης ότι η υπόθεσή του «κρατά πάρα πολύ καιρό και θα πρέπει να ολοκληρωθεί».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα