Τζούλιαν Ασάνζ: Η Βρετανία αποφάσισε την έκδοσή του στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ αναμένεται να επιστρέψει σύντομα ο ιδρυτής των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ. Την απόφαση αυτή πήρε η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Πρίτι Πατέλ.

Οι δικαστικές αρχές της Βρετανίας έχουν ανάψει από τις 20 Απριλίου το “πράσινο φως” για την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ.

Αυτό που απέμενε για την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ ήταν να υπογράψει η Πατέλ την απόφαση.

Οι αμερικανικές αρχές θέλουν να τον δικάσουν για «κατασκοπεία» εξαιτίας της δημοσιοποίησης 700.000 εμπιστευτικών και απορρήτων διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων των ΗΠΑ, κυρίως για τους αμερικανικούς πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Αν καταδικαστεί, διατρέχει κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 175 ετών. Ο Τζούλιαν Ασάνζ συνελήφθη το 2019 αφού πέρασε περισσότερα από επτά χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

«Βάσει του νόμου του 2003 (…) η υπουργός Εσωτερικών πρέπει να υπογράφει την εντολή έκδοσης αν δεν υπάρχει κανένας λόγος που να την απαγορεύει», δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου.

«Σε αυτή την υπόθεση τα βρετανικά δικαστήρια δεν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι θα ήταν καταπιεστικό, άδικο ή αντίθετο με τη διαδικασία να εκδοθεί ο Ασάνζ. Επίσης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η έκδοσή του δεν θα ήταν αντίθετη στα ανθρώπινα δικαιώματά του, περιλαμβανομένου του δικαιώματός του σε μια δίκαιη δίκη και στην ελευθερία της έκφρασης, και ότι στη διάρκεια της παραμονής του στις ΗΠΑ θα αντιμετωπιστεί με τον προσήκοντα τρόπο, και αναφορικά με την υγεία του».

«Μαύρη ημέρα για την ελευθερία του Τύπου» χαρακτήρισε την απόφαση το WikiLeaks, ανακοινώνοντας ότι θα ασκήσει έφεση.

«Η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών ενέκρινε την έκδοση του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ όπου κινδυνεύει να του επιβληθεί ποινή 175 ετών. Μια μαύρη ημέρα για την ελευθερία του Τύπου και για τη βρετανική δημοκρατία», ανέφερε post στο Twitter.

«Σήμερα δεν είναι το τέλος της μάχης. Είναι μόνο η αρχή μιας νέας νομικής μάχης. Θα ασκήσουμε έφεση», σημείωσε το WikiLeaks.

Η απόφαση της Πατέλ δεν είναι το τέλος της δικαστικής μάχης του Ασάνζ, η οποία διαρκεί εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία. Ο Αυστραλός έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση στην απόφαση μέσα σε 14 ημέρες. Αν και αυτή απορριφθεί, μπορεί να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας.

Εφόσον εγκριθεί οριστικά η έκδοσή του, αυτή θα πρέπει να γίνει μέσα σε 28 ημέρες από την ανακοίνωσή της.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα