Τζόνσον: Πρέπει να εξετάσουμε τις εναλλακτικές για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα πρέπει να εξεταστούν οι εναλλακτικές διαδρομές για την εξαγωγή των σιτηρών της Ουκρανίας, ίσως και μέσω του Δούναβη, αν δεν μπορούν να βγουν από τα Στενά του Βοσπόρου.

«Οι Τούρκοι είναι απολύτως απαραίτητοι για να λύσουν αυτό το πρόβλημα. Κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν… Εξαρτάται από το αν θα συμφωνήσουν οι Ρώσοι να αφήσουν το σιτάρι να βγει», είπε ο Τζόνσον στο κοινοβούλιο.

«Θα πρέπει όλο και πιο πολύ να αναζητούμε εναλλακτικά μέσα μεταφοράς των σιτηρών από την Ουκρανία, εάν δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη θαλάσσια οδό, εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον Βόσπορο» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Η Τουρκία ανακοίνωσε στο μεταξύ ότι σταμάτησε ένα φορτηγό πλοίο με ρωσική σημαία στα ανοιχτά της Μαύρης Θάλασσας, ερευνώντας μια καταγγελία των Ουκρανών ότι μετέφερε κλεμμένα σιτηρά.

Ο Τζόνσον είπε ότι υπήρχαν λύσεις που δεν περιελάμβαναν την παρουσία βρετανικών ή άλλων πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα.

«Αυτό που εξετάζουμε επίσης είναι η δυνατότητα χρήσης του ποταμού, χρησιμοποιώντας τον Δούναβη συγκεκριμένα ή να χρησιμοποιήσουμε τους σιδηρόδρομους, για να προσπαθήσουμε να βγάλουμε τα σιτηρά σε μικρότερες ποσότητες από ό,τι θα μπορούσαμε να κάνουμε με μια τεράστια νηοπομπή μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Εξετάζουμε όλες τις πιθανές επιλογές», είπε.

Πηγή: Liberal από Reuters