Τζόνσον: Περιορίζει τη συμμετοχή της Huawei στα δίκτυα 5G

Ο Μπόρις Τζόνσον σκοπεύει να μειώσει τον ρόλο της Huawei στο δίκτυο 5G της Βρετανίας μετά την εμφάνιση του κορωνοϊού, αναφέρει η Telegraph. Μάλιστα έχει δώσει εντολή σε αξιωματούχους να καταρτίσουν σχέδια που θα μείωναν στο μηδέν τη συμμετοχή της Κίνας στις υποδομές του Ηνωμένου Βασιλείου, έως το 2023.

Η είδηση έρχεται την ώρα που ο Τζόνσον ετοιμάζεται να επισκεφθεί τις ΗΠΑ για τη σύνοδο κορυφής της G7 τον επόμενο μήνα στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από τότε που ξεκίνησε η κρίση.

Έχοντας ζητήσει από το Ηνωμένο Βασίλειο να γίνει πιο αυτάρκες και λιγότερο εξαρτημένο από την Κίνα για αγαθά, αναμένεται να επιταχύνει τις εμπορικές συνομιλίες με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, καθώς οι διαπραγματεύσεις για το Brexit με την ΕΕ έχουν γίνει ολοένα και πιο έντονες, αναφέρει η Telegraph.

Υπενθυμίζεται ότι, στο συντηρητικό κόμμα, υπάρχουν έντονες αντιδράσεις προς την κινεζική εταιρεία. Ο χειρισμός της πανδημίας του κοροναϊού από το Πεκίνο έχει κάνει πολλούς επιφανείς Τόρις να ξανασκεφτούν το ενδεχόμενο μιας στενότερης συνεργασίας με την Κίνα, Η κυβέρνηση ήλπιζε να πείσει τους «επαναστάτες» Τόρις μέσω μιας ενημερωτικής καμπάνιας σχετικά με την εμπλοκή της Huawei στις υποδομές του 5G στη χώρα, πριν από μια ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο.

Ωστόσο ο Τζόνσον αναγκάστηκε να υποχωρήσει στις πιέσεις και έχει εκπονήσει σχέδια για μείωση της εμπλοκής της κινεζικής εταιρείας έως το 2023, όπως αναφέρει και ο Guardian.

Η υποχώρηση του πρωθυπουργού, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έγινε προκειμένου να αποτρέψει μια διαβλεπόμενη ενοχλητική ήττα στην ψηφοφορία για την προηγούμενη πρότασή του με την οποία επέτρεπε στη Huawei να συμμετάσχει στο βρετανικό δίκτυο 5G, με μερίδιο αγοράς 35%.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική πρόθεση Τζόνσον να επιτρέψει στον κινεζικό κολοσσό, να συμμετάσχει στην ανάπτυξη του δικτύου, είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του αμερικανού προέδρου, ο οποίος είχε κάνει σαφή την επιθυμία του, να μην επιτραπεί  στην Huawei να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα