Τζόνσον: Χωρίς αλλαγή προσέγγισης, πάμε για Brexit χωρίς συμφωνία

Η Βρετανία πρέπει να προετοιμαστεί για έξοδο «αυστραλιανού τύπου» από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον την Παρασκευή, κάτι που σημαίνει Brexit χωρίς ολοκληρωμένη συμφωνία για τις μελλοντικές σχέσεις μετά το τέλος της τρέχουσας μεταβατικής περιόδου.

«Αν δεν υπάρξει μια θεμελιώδης αλλαγή προσέγγισης, θα πάμε στη λύση της Αυστραλίας και θα πρέπει να το κάνουμε με μεγάλη αυτοπεποίθηση» δήλωσε ο κ. Τζόνσον.

Καταλόγισε δε στην Ε.Ε. ότι εγκατέλειψε την ιδέα μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου.

Ο Μπόρις Τζόνσον είχε θέσει την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της 15ης Οκτωβρίου ως ύστατη διορία για την επίτευξη συμφωνίας που θα ρυθμίζει το εμπορικό καθεστώς Ε.Ε. – Βρετανίας μετά την 1η Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία εκπνέει η μεταβατική περίοδος που ακολούθησε το Brexit.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ ενημέρωσε λίγο μετά τα μεσάνυχτα δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες πως υπήρξε «κάποια κινητικότητα» χθες Πέμπτη, στις μακρές συνομιλίες των ηγετών των 27 στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας ως προς τη σχέση με τη Βρετανία μετά το Brexit.

Σχετικά Νέα