Τζόνσον: Ανοίγουν καταστήματα, γυμναστήρια και παμπ από τις 12 Απριλίου

Οι προσπάθειες και η υπομονή όλων έπιασαν τόπο και η Αγγλία μπορεί πλέον να προχωρήσει στη δεύτερη φάση του οδικού χάρτη για την χαλάρωση των μέτρων κατά της πανδημίας του κορονοϊού, τόνισε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σε συνέντευξη Τύπου, γνωστοποιώντας πως από 12 Απριλίου ανοίγουν τα καταστήματα οι παμπ, τα κομμωτήρια, τα γυμναστήρια και άλλες υπηρεσίες.

«Υλοποιούμε τον οδικό χάρτη για την ελευθερία και εμμένουμε σε αυτόν. Δεν βλέπουμε κανένα σημάδι στα τρέχοντα δεδομένα για να πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αποκλίνουμε από το πρόγραμμα. Εντούτοις, είμαστε προσεκτικοί και παρακολουθούμε τα δεδομένα σε κάθε στάδιο. Ακολουθώντας τους κανόνες -θυμόμαστε τα χέρια, το πρόσωπο, το χώρο και τον καθαρό αέρα- ελπίζουμε, μαζί, να κάνουμε αυτόν τον οδικό χάρτη για την ελευθερία μη αναστρέψιμο», ανέφερε.

Η επόμενη κίνηση για τη χαλάρωση των περιορισμών στην Αγγλία, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ,  δεν αναμένεται να ασκήσει ανυπόφορη πίεση στις υγειονομικές υπηρεσίες, ακόμη και αν οδηγήσει σε αύξηση των μολύνσεων από την Covid-19, διαβεβαίωσαν παράλληλα σήμερα οι επιστημονικοί σύμβουλοι της βρετανικής κυβέρνησης, ωστόσο επισήμαναν ότι η αύξηση των νοσηλειών και των θανάτων, μέχρι κάποιου σημείου, παραμένει πολύ πιθανή, αλλά δεν είναι βέβαιο το πότε θα συμβεί αυτό και σε τι κλίμακα.

Η SAGE, η επιστημονική συμβουλευτική ομάδα για την αντιμετώπιση επειγουσών καταστάσεων, ανέφερε ότι «τυχόν αναζωπύρωση στις εισαγωγές και τους θανάτους μετά τη Φάση 2 του Οδικού Χάρτη μόνο, είναι εξαιρετικά απίθανο να επιφέρει ανυπόφορη πίεση στο NHS».

Το αν θα προχωρήσουν οι Φάσεις 3 και 4, αναφορικά με τη χαλάρωση του λοκντάουν, ώστε να αρθούν οι περιορισμοί σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές επαφές τον Ιούνιο, θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα που θα συλλέξουν οι επιστήμονες μετά από κάθε βήμα.

Στις εκτιμήσεις δεν λαμβάνεται υπόψη το ενδεχόμενο εμφάνισης παραλλαγών του νέου κορονοϊού που δεν θα καλύπτονται από τα εμβόλια, ούτε η χαλάρωση των ταξιδιωτικών κανονισμών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα