Τζο Μπάιντεν-Σι Τζινπίνγκ: Επιστροφή στον τακτικό διάλογο μεταξύ των δύο ηγετών

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είχαν την Τρίτη τηλεφωνική επαφή, κατά την οποία συζήτησαν για την κατάσταση στην Ταϊβάν, την Τεχνητή Νοημοσύνη και θέματα ασφάλειας, εγκαινιάζοντας μια νέα περίοδο επαφών μεταξύ των δυο χωρών.

Όπως αναφέρει το AP News, το τηλεφώνημα ήταν η πρώτη συνομιλία των δύο ηγετών μετά τη σύνοδο κορυφής του Νοεμβρίου στην Καλιφόρνια, η οποία οδήγησε, μεταξύ άλλων, στην ανανέωση των δεσμών μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων των δύο χωρών.

Η τηλεφωνική επικοινωνία αποτελεί επίσης την έναρξη αρκετών επαφών υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών, με την υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν να ταξιδεύει στην Κίνα την Πέμπτη και τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να ακολουθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Ο Μπάιντεν έχει πιέσει για συνεχείς επαφές σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης, θεωρώντας ότι είναι το κλειδί για να μην κλιμακωθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο τεράστιων οικονομιών και πυρηνικών δυνάμεων σε άμεση σύγκρουση.

Ενώ οι συναντήσεις κορυφής πραγματοποιούνται ίσως μία φορά το χρόνο, δήλωσαν αξιωματούχοι, τόσο η Ουάσινγκτον όσο και το Πεκίνο αναγνωρίζουν την αξία των συχνότερων επαφών μεταξύ των ηγετών.

Ταϊβάν
Ο Τζο Μπάιντεν και ο Σι Τζινπίνγκ συζήτησαν για την Ταϊβάν, ενόψει της ορκωμοσίας του Λάι Τσινγκ-τε, του εκλεγμένου προέδρου της χώρας, ο οποίος έχει υποσχεθεί να διαφυλάξει την ανεξαρτησία της από την Κίνα.

Ο Μπάιντεν επιβεβαίωσε εκ νέου τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με την «πολιτική της Μίας Κίνας» και επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ αντιτίθενται στη χρήση πιεστικών μέσων που έχουν σκοπό να θέσουν την Ταϊβάν υπό τον έλεγχο του Πεκίνου. Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν «εσωτερική υπόθεση» και έχει διαμαρτυρηθεί έντονα για την υποστήριξη των ΗΠΑ προς τη νησιωτική χώρα.

Ο Μπάιντεν εξέφρασε επίσης ανησυχίες σχετικά με τις επιχειρήσεις της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών τον περασμένο μήνα να εμποδίσει τις Φιλιππίνες, τις οποίες οι ΗΠΑ είναι υποχρεωμένες να υπερασπιστούν βάσει Συνθήκης, να ανεφοδιάσουν τις δυνάμεις τους στην αμφισβητούμενη περιοχή Second Thomas Shoal.

Την επόμενη εβδομάδα, ο Μπάιντεν θα φιλοξενήσει στον Λευκό Οίκο τον πρόεδρο των Φιλιππίνων Φερντινάντ Μάρκος Τζούνιορ και τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα στο πλαίσιο συνάντησης. Σύμφωνα με το AP, η επιρροή της Κίνας στην περιοχή θα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας.

 

Γουντσάιντ, 15 Νοεμβρίου, 2023 (Doug Mills/The New York Times via AP, Pool, File)

Ναρκωτικά, ΑΙ και κυβερνοεπιθέσεις
Ο Μπάιντεν, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σι, πίεσε την Κίνα να εργαστεί περαιτέρω για να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την καταπολέμηση της παράνομης εξαγωγής ναρκωτικών ουσιών.

Η δέσμευση αυτή είχε αναληφθεί κατά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών που πραγματοποιήθηκε στο Γουντσάιντ της Καλιφόρνιας πέρυσι, στο περιθώριο της συνόδου της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού.

Στη σύνοδο κορυφής του Νοεμβρίου, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης ότι οι κυβερνήσεις τους θα πραγματοποιήσουν επίσημες συνομιλίες σχετικά με τους κινδύνους της Τεχνητής Νοημοσύνης, οι οποίες πρόκειται να πραγματοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Ο Μπάιντεν, στο τηλεφώνημα, επανέλαβε τις προειδοποιήσεις κατά μιας ενδεχόμενης ανάμειξης στις εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, καθώς και κατά των συνεχιζόμενων κυβερνοεπιθέσεων εναντίον κρίσιμων αμερικανικών υποδομών, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα