Τζο Μπάιντεν: Ο Πούτιν πόνταρε στον διχασμό του ΝΑΤΟ

Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να συνεχίζουν τις προσπάθειές τους από κοινού με τους συμμάχους τους για τη στήριξη της Ουκρανίας, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνόδου του ΝΑΤΟ και της συνάντησης των ηγετών των G7 στις Βρυξέλλες.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως τόνισε, οι ΗΠΑ προχωρούν στην επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος 400 Ρώσων και ρωσικών οντοτήτων, συμπεριλαμβανομένων και 328 μελών της Κρατικής Δούμας, καθώς και ολιγαρχών και εταιρειών που “τροφοδοτούν τη ρωσική πολεμική μηχανή”.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν ζύγισε σωστά την απόφασή του να εισβάλει στην Ουκρανία. “Ο Πούτιν πόνταρε στον διχασμό του ΝΑΤΟ. Από τις συνομιλίες μου μαζί του ήταν ξεκάθαρο ότι δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να διατηρήσει τη συνοχή του”, ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: “Ο Πούτιν εισέπραξε ακριβώς το αντίθετο από αυτό που πίστευε εισβάλλοντας στην Ουκρανία”.

“Το ΝΑΤΟ δεν ήταν ποτέ πιο ενωμένο απ’ όσο σήμερα”, σημείωσε.

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του μάλιστα, ο Μπάιντεν τόνισε ότι θα ήθελε να δει την αποβολή της Ρωσίας από την G20, αλλά εάν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε θα ήθελε να λάβει η Ουκρανία τον ρόλο του παρατηρητή.

Η χρήση χημικών όπλων θα προκαλούσε “ανάλογη απάντηση”

Ο Μπάιντεν ερωτηθείς δύο φορές σχετικά με την πιθανότητα χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία και ποια θα ήταν η απάντηση του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, αρχικά τόνισε ότι η φύση της απάντησης θα εξαρτηθεί από τη φύση των χημικών όπλων που θα χρησιμοποιηθούν, αλλά στη συνέχεια, και μετά από πιέσεις, σημείωσε ότι θα “προκαλούσε ανάλογη απάντηση”.

“Στο ΝΑΤΟ, θα παίρναμε αυτή την απόφαση εκείνη τη στιγμή”, λέει.

Βοήθεια της Κίνας στη Ρωσία θα έχει συνέπειες

Αναφερόμενος στην Κίνα και αφού ρωτήθηκα αν έχει κάποια ένδειξη ότι το Πεκίνο σκοπεύει ή δεν σκοπεύει να να βοηθήσει τη Ρωσία στον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία, ξεκαθάρισε ότι έχει καταστήσει σαφές στον πρόεδρο της Κίνας πως κάτι τέτοιο θα έχει συνέπειες.

Τόνισε ότι δεν ήταν “απειλή”, αλλά έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον αριθμό των αμερικανικών και ξένων εταιρειών που έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία ως συνέπεια της “βάρβαρης συμπεριφοράς” της.

Πρόσθεσε ότι η Κίνα θα έθετε τις οικονομικές της σχέσεις με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ σε “σημαντικό κίνδυνο” εάν επρόκειτο να προχωρήσει και να βοηθήσει τη Ρωσία.

Κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου, ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τις χώρες της Δύσης να κρατήσουν ενιαίο μέτωπο απέναντι στη Ρωσία.

Ερωτηθείς εάν οι κυρώσεις θα αποτρέψουν την επιθετικότητα του Πούτιν, απάντησε ότι το πιο σημαντικό είναι να διατηρηθούν. Η διατήρηση των κυρώσεων αυξάνει τον πόνο, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι μετά από ένα μήνα θα διατηρήσουμε όσα κάνουμε. Αυτό θα τον σταματήσει”, απάντησε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα