Τζίμι Λάι: Οι δημοσιογράφοι πρέπει να συνεχίσουν να αγωνίζονται

Ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης του Χονγκ Κονγκ Τζίμι Λάι κάλεσε σήμερα τους δημοσιογράφους του «να αγωνισθούν» από την αίθουσα σύνταξης της εφημερίδας του, την επομένη της απελευθέρωσής του με εγγύηση, μετά τη σύλληψή του βάσει του νόμου περί εθνικής ασφάλειας.

«Ας αγωνισθούμε, ας αγωνισθούμε», είπε ο Τζίμι Λάι απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους της Apple Daily, σύμφωνα με ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook, και πρόσθεσε: «Έχουμε την υποστήριξη των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ, δεν μπορούμε να τους απογοητεύσουμε».

Λίγες ώρες μετά την αποφυλάκισή του με εγγύηση, 40 ώρες μετά τη σύλληψή του, ο Λάι εμφανίσθηκε στην αίθουσα σύνταξης της Apple Daily επευφημούμενος από το προσωπικό.

Ο Λάι ζήτησε από τη σύνταξη να διατηρήσει στα άρθρα της τον τόνο που προκάλεσε τον θυμό του Πεκίνου και των υποστηρικτών του Πεκίνου στο Χονγκ Κονγκ.

Ο ίδιος παραδέχθηκε πως καθίσταται «όλο και πιο δύσκολο» να διαχειρίζεται κανείς έναν δημοσιογραφικό όμιλο στον Χονγκ Κονγκ.

«Όμως οφείλουμε να συνεχίσουμε τη δουλειά μας», πρόσθεσε. «Ευτυχώς δεν με έστειλαν στην ηπειρωτική χώρα», πρόσθεσε.

Ο Λάι, 71 ετών, ήταν μεταξύ των 10 προσώπων που συνελήφθησαν τη Δευτέρα από την αστυνομία στο πλαίσιο μιας εκτεταμένης επιχείρησης κατά του φιλοδημοκρατικού κινήματος.

Οι συλλήψεις προκάλεσαν την αγανάκτηση της διεθνούς κοινότητας, η οποία βλέπει σ’ αυτές το τέλος των ελευθεριών του Χονγκ Κονγκ, μιας πόλης που εδώ και δεκαετίες αποτελεί την περιφερειακή έδρα πολυάριθμων διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Ο Λάι συνελήφθη ως ύποπτος για συνέργεια με ξένες δυνάμεις, ένα αδίκημα που προβλέπεται από τη νέα νομοθεσία για την ασφάλεια η οποία τέθηκε σε ισχύ στα τέλη Ιουνίου, και για απάτες.

Ο δημοσιογραφικός όμιλός του, ο Next Digital, διαθέτει δύο έντυπα επικριτικά έναντι του κινεζικού καθεστώτος, την εφημερίδα Apple Daily και το περιοδικό Next.

Σχετικά Νέα