Τζέφρι Πάιατ: Ηγετικός ο ρόλος της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της Νοτιοανατολικής Μεσογείου

Για το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της Νοτιοανατολικής Μεσογείου μίλησε ο Τζέφρι Πάιατ, Υφυπουργός για θέματα ενέργειας του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο του 13ου Athens Energy Summit, που πραγματοποιείται στις 4 και 5 Ιουλίου στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια, ο κ. Πάιατ, χαρακτήρισε τη χώρα μας ως θετικό παράδειγμα στη διεθνή προσπάθεια προς την πράσινη μετάβαση, λέγοντας ότι αποτελεί συνδετικό ιστό στην ευρύτερη περιοχή.

«Η Ελλάδα έχει την ικανότητα να καθοδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση, να γίνει μία από τις κυρίαρχες δυνάμεις στην ανάπτυξη των θαλάσσιων αιολικών πάρκων» υπογράμμισε ο κ. Πάιατ.

Ανέφερε ότι υπάρχει η προοπτική νέων ενεργειακών συνδέσεων της Ευρώπης με την Αίγυπτο και τη Μέση Ανατολή μέσω της Ελλάδος, ενώ η πρωτοβουλία για τον κάθετο διάδρομο θα ανοίξει τον δρόμο για σύστημα καθαρού υδρογόνου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Συζητώντας διαδικτυακά με τον Μιχάλη Μαθιουλάκη, Ακαδημαϊκό Διευθυντή του Greek Energy Forum, ο κ. Πάιατ τόνισε πώς η ενεργειακή μετάβαση είναι μη αναστρέψιμη, απομονωμένη από τις πολιτικές εξελίξεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. «Όλος ο πλανήτης φωνάζει ότι πρέπει να λάβουμε μέτρα» είπε χαρακτηριστικά.

Υποστήριξε πως χρειάζεται να αυξηθεί η προμήθεια πολλών πρώτων υλών, προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από την Κίνα. Προς την κατεύθυνση αυτή υπάρχουν και ελληνικές εταιρείες που επενδύουν στις ΗΠΑ και μπορούν να αποκτήσουν σημαντικό ρόλο.

Ερωτηθείς για τη συνεργασία των ΗΠΑ με την Ευρώπη, ο κ. Πάιατ επισήμανε πώς τα συμφέροντα είναι κοινά, πολλά ζητήματα ωριμάζουν και η Ευρώπη συνειδητοποιεί ότι η οικονομία της και η μοίρα της είναι συνδεδεμένες με αυτές των ΗΠΑ.

«Είμαστε μεγάλοι εμπορικοί εταίροι, οι απόψεις μας συνάδουν θεμελιωδώς και στόχος είναι η διεύρυνση της συνεργασίας μας κι ο ανταγωνισμός με την Κίνα» ανέφερε ο Υφυπουργός για θέματα ενέργειας του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. Προσέθεσε ότι απαιτείται ευθυγράμμιση στην ενεργειακή μετάβαση, με τεχνολογίες που θα προχωρήσουν με τρόπο τέτοιο, ώστε να υπάρξουν ανάλογα οφέλη σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα