Τζ. Σόρος: Η Ευρώπη να ορθώσει ανάστημα στην Πολωνία και την Ουγγαρία

Τη θέση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ορθώσει το ανάστημά της απέναντι στην Ουγγαρία και την Πολωνία και να μη συμβιβαστεί για τις παραβιάσεις ζητημάτων κράτους δικαίου, εκφράζει ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος.

Με άρθρο του στην ιστοσελίδα Project Syndicate, o Σόρος αναφέρεται στο ουγγρικό και πολωνικό βέτο που αφορά τη σύνδεση του σεβασμού του κράτους δικαίου με τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Σύμφωνα με τον Ουγγρικής καταγωγής επενδυτή “η έλλειψη σεβασμού στο κράτος δικαίου από τον Βίκτορ Ορμπάν και τον de facto ηγέτη της Πολωνίας Γιάροσλαβ Κατσίνσκι δεν εκπλήσσει, αφού είναι ένα πρακτικό όριο στην προσωπική και πολιτική διαφθορά τους”.

Ωστόσο, ο ίδιος αναφέρει ότι το βέτο της Ουγγαρίας και της Πολωνίας για τον προϋπολογισμό της ΕΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης, θα μπορούσε να παρακαμφθεί.

“Εάν δεν υπάρξει συμφωνία για νέο προϋπολογισμό της ΕΕ, ο προηγούμενος προϋπολογισμός θα μπορούσε να παραταθεί σε ετήσια βάση. Σε αυτή την περίπτωση, η Πολωνία και η Ουγγαρία θα κινδύνευαν να μην λάβουν ενισχύσεις”, υποστηρίζει ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής.

“Η ΕΕ δεν μπορεί να συμβιβαστεί σχετικά με τις διατάξεις περί κράτους δικαίου. Στην περίπτωση της Ουγγαρίας, τα κονδύλια της ΕΕ πρέπει να κατευθύνονται στις τοπικές αρχές”.

Ως γνωστόν, η κυβέρνηση Ορμπάν βρίσκεται σε διαμάχη εδώ και χρόνια με τον Σόρος. Μεταξύ άλλων, τον Ιούνιο του 2018 το κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε έναν νόμο, τον αποκαλούμενο “σταματήστε τον Σόρος” με στόχο να βάλει τέλος στην παράνομη μετανάστευση. Βάσει του νόμου αυτού, μπορεί να τιμωρηθούν με ποινές φυλάκισης τα μέλη των ΜΚΟ που βοηθούν τους πρόσφυγες.

Σχετικά Νέα