

Το κοινοβούλιο της Τυνησίας υιοθέτησε σήμερα ένα κείμενο που ενισχύει τις εξουσίες του πρωθυπουργού Ελιές Φαχφάχ, ο οποίος θα μπορεί να νομοθετεί άμεσα κατά τη διάρκεια δύο μηνών, προκειμένου να επιταχύνει τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.
Με ευρεία πλειοψηφία 178 ψήφων υπέρ — σε σύνολο 217 βουλευτών — κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας στην ολομέλεια που πραγματοποιήθηκε εν μέρει με τηλεδιάσκεψη, το κοινοβούλιο ανέθεσε προσωρινά ένα μέρος των εξουσιών του στον αρχηγό της κυβέρνησης, για πρώτη φορά στην Τυνησία μετά την έγκριση του Συντάγματος το 2014.
Το άρθρο 70 του Συντάγματος επιτρέπει πράγματι “για έναν συγκεκριμένο λόγο” να “ανατεθεί στον αρχηγό της κυβέρνησης για μια ορισμένη χρονική περίοδο, η οποία δεν υπερβαίνει τους δύο μήνες, η εξουσία να εκδίδει διατάγματα”.
“Ήταν απαραίτητο επειδή η εκτελεστική εξουσία είναι αυτή που πρέπει να πάρει τα ηνία για να τροποποιήσει γρήγορα τον δημοσιονομικό νόμο για παράδειγμα ή να τροποποιήσει τις ποινικές διαδικασίες για την τήρηση του περιορισμού και να αυστηροποιήσει τον νόμο που τιμωρεί την κερδοσκοπία”, εξηγεί η Νεσρίν Τζελάλια, διευθύντρια της μκο Al Bawsala που επιβλέπει τη δραστηριότητα του κοινοβουλίου.
“Θα πρέπει να δούμε συγκεκριμένα εάν τα μέτρα που θα ληφθούν (από τον πρωθυπουργό) θα είναι αναλογικά και απαραίτητα”, πρόσθεσε.
Στο τέλος των δύο μηνών, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, τα κείμενα που εγκρίθηκαν χωρίς την ψήφο του κοινοβουλίου θα υποβληθούν εκ των υστέρων “προς έγκριση στη Συνέλευση”.
Σχετικά Νέα
Ένας αγώνας εξουσίας στο Βατικανό ξεκινά: Θα βγει από το κονκλάβιο ένας «αντι Φραγκίσκος» πάπας;
Καθώς ο Πάπας Φραγκίσκος «επέστρεψε στο σπίτι του Πατέρα» όπως ανακοίνωσε ο Ιρλανδοαμερικανός καρδινάλιος.
Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν ένα νέο χρώμα
Χρησιμοποιώντας μια πρωτοποριακή τεχνική μια ομάδα επιστημόνων κατάφερε να διεγείρει συγκεκριμένα φωτοευαίσθητα κύτταρα του.
Μιανμάρ: Η στρατιωτική χούντα παρέτεινε έως τις 30 Απριλίου την κατάπαυση του πυρός μετά τον φονικό σεισμό
Η χούντα της Μιανμάρ ανακοίνωσε ότι παρατείνει έως τις 30 Απριλίου την κατάπαυση του.
Οι τελευταίες ώρες του Πάπα Φραγκίσκου, μετά την εμφάνισή του την Κυριακή του Πάσχα
Την Κυριακή του Πάσχα, ο 88χρονος βαριά άρρωστος και εμφανώς καταβεβλημένος Πάπας Φραγκίσκος αψήφησε.