Τυνησία: Χαμηλή μέχρι στιγμής η συμμετοχή στις εκλογές

Αφού έστειλε τανκς για να κλείσει το τελευταίο κοινοβούλιο της Τυνησίας, ο ηγέτης ενός έθνους που κάποτε θεωρούνταν η πιο προοδευτική δημοκρατία του αραβικού κόσμου δεν ρισκάρει στην ψηφοφορία για τον διάδοχό του, σχολιάζει το Bloomberg.

Οι Τυνήσιοι θα επιλέξουν από έναν πολύ περιορισμένο κατάλογο υποψηφίων στις βουλευτικές εκλογές σήμερα. Κανένας από αυτούς δεν θα αναγράφει τις πολιτικές του διασυνδέσεις σύμφωνα με τους κανόνες που εισήχθησαν υπό τον πρόεδρο Κάις Σαΐντ για τον έλεγχο της επιρροής των κομμάτων.

Θα συμμετάσχουν σε αυτό που μια ομάδα υπεράσπισης έχει ονομάσει “εικονική” συνέλευση. Ο Κάις Σαΐντ έκλεισε την τελευταία τον Ιούλιο του 2021 μετά από διαμάχη με τους βουλευτές τους οποίους κατηγόρησε ότι καθυστερούσαν τη χώρα.

“Οι αρχές θέτουν σταθερά τα θεμέλια για ένα δικτατορικό σύστημα”, από τότε, δήλωσε η Φάτεν Καλέλ, πρώην νεότερος υπουργός νεολαίας και αθλητισμού.

“Αυτές οι εκλογές είναι ένα κρίσιμο μέρος αυτής της διαδικασίας”, είπε. Πρώην μέλος του κεντροδεξιού κόμματος Afek Tunis, η Καλέλ εγκατέλειψε την πολιτική το 2018 και τώρα διευθύνει εταιρεία συμβούλων.

Μία ώρα μετά την έναρξη της ψηφοφορίας, μόλις 52.000 Τυνήσιοι είχαν ψηφίσει από τα 9,1 εκατομμύρια άτομα που είχαν δικαίωμα ψήφου, μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο. Στην Αριάνα, ένα προάστιο της πρωτεύουσας Τύνιδας, ο Μοχάμεντ Μονσέφ, επικεφαλής του εκλογικού κέντρου, δήλωσε στο Bloomberg News ότι η προσέλευση ήταν χαμηλή επειδή μόνο δύο υποψήφιοι διαγωνίζονταν για μία έδρα.

Ο ιδιοκτήτης καπνοπωλείου Μοχάμεντ Σάμπρι, 20 ετών, δήλωσε ότι δεν είχε ακούσει τίποτα από κανέναν από τους δύο υποψηφίους. “Ψηφίζω για την Ιταλία”, είπε αναφερόμενος στις προσπάθειες των Τυνήσιων να μεταναστεύσουν παράνομα. “Με εκλογές ή χωρίς εκλογές, η Τυνησία παίρνει την κάτω βόλτα”.

Η πολιτική της Τυνησίας κατέχει ιδιαίτερη θέση στην περιοχή από τότε που ο λαός της ανέτρεψε τον επί μακρόν δικτάτορα Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Αλί το 2011. Οι διαδηλώσεις αυτές προκάλεσαν παρόμοιες εξεγέρσεις της “Αραβικής Άνοιξης” σε όλη τη Μέση Ανατολή, αλλά η Τυνησία ήταν η μόνη με διαρκή πολιτική μετάβαση.

Τώρα, με ένα νέο κοινοβούλιο που στερείται της εκτελεστικής εποπτείας και της εξουσίας παραπομπής του προέδρου, οι επικριτές ισχυρίζονται ότι η Τυνησία θα κάνει άλλο ένα βήμα πιο κοντά στη μονοκρατορία του παρελθόντος.

Ο Κάις Σαΐντ χαρακτήρισε τα πολιτικά κόμματα που κυριάρχησαν στην πολιτική μετά την επανάσταση ως σύμπτωμα της διαφθοράς και της πολυετούς κακοδαιμονίας. Από οικονομικής άποψης, μια πιο πειθήνια συνέλευση μπορεί να δώσει προσωρινά στην Τυνησία τη θεσμική ενότητα που χρειάζεται για να περάσει αμφιλεγόμενες περικοπές δαπανών και να εξασφαλίσει μια συμφωνία ύψους 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αποτρέποντας τους φόβους για χρεοκοπία.

Αλλά θα κάνει ελάχιστα για τη μακροπρόθεσμη πορεία μιας χώρας που βλέπει τώρα τη νεολαία της να προσπαθεί να διαφύγει μέσω της Μεσογείου με τον υψηλότερο ρυθμό της τελευταίας δεκαετίας. Η οικονομία της χώρας, η οποία βασίζεται στον τουρισμό και τη γεωργία, βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση των τελευταίων ετών. Η πολιτική ελευθερία περιορίζεται σταδιακά και ο πληθωρισμός βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1980.

Πολλοί Τυνήσιοι έχουν παραιτηθεί από την πολιτική για να την αλλάξουν.

“Σταμάτησα να πιστεύω στον Σαΐντ και στην πολιτική. Υποτίθεται ότι θα διόρθωνε τα πράγματα”, δήλωσε η Σαμπρίνε, 29 ετών, η οποία πουλάει μερίδες αχνιστής φάβας από ένα καρότσι στη συνοικία της Τύνιδας όπου ζούσε κάποτε ο Κάις Σαΐντ.

Οι εκλογές είναι “καλές για τους καιροσκόπους που αναζητούν μια θέση”, είπε, ζητώντας να χρησιμοποιηθεί μόνο το μικρό της όνομα για να μπορεί να μιλήσει ελεύθερα.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Κάις Σαΐντ είχε πραγματοποιήσει μια αυτοσχέδια νυχτερινή επίσκεψη στην περιοχή για να συναντήσει ψηφοφόρους και δέχτηκε καταιγισμό επικρίσεων για την έλλειψη πόσιμου νερού και θέσεων εργασίας.

Ο ίδιος απάντησε κατηγορώντας τους αντιπάλους του ότι εξυπηρετούν μια ξένη ατζέντα, ένα σχόλιο που έχει κάνει συχνά ως απάντηση στη δημόσια κριτική.

Με ελάχιστες δημόσιες προεκλογικές εκστρατείες και με την πρόσβαση των μέσων ενημέρωσης στους υποψήφιους να υπόκειται στην έγκριση των αρχών, οι Τυνήσιοι γνωρίζουν σχετικά λίγα για τους ανθρώπους που καλούνται να ψηφίσουν. Περίπου 1.050 υποψήφιοι διεκδικούν τις 161 κοινοβουλευτικές έδρες της Τυνησίας, αν και σε ορισμένες περιφέρειες υπάρχει μόνο ένας υποψήφιος.

Σημαντικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένων των μετριοπαθών ισλαμιστών Ennahda και του κοσμικού Δημοκρατικού Ρεύματος, μποϊκοτάρουν τις εκλογές, ενώ ορισμένα από αυτά πραγματοποίησαν διαδηλώσεις την περασμένη εβδομάδα απαιτώντας την παραίτηση του 64χρονου Σαΐντ. Ο επικεφαλής του λαϊκιστικού Κόμματος Ελεύθερο Ντεστουριάν, Αμπίρ Μούσι, χαρακτήρισε την ψηφοφορία “έγκλημα κατά του τυνησιακού λαού”.

Η οικονομική αναταραχή είναι απίθανο να αποτελέσει άμεση απειλή για την ηγεσία λόγω της έλλειψης απτών εναλλακτικών λύσεων, λένε οι παρατηρητές. Στους δρόμους της Τύνιδας, το κύριο συναίσθημα είναι αυτό της παραίτησης.

“Οι πολιτικοί δεν έχουν τηρήσει το 1% των υποσχέσεών τους από την επανάσταση”, δήλωσε ο 43χρονος Μπασάμ Λακάλ, σερβιτόρος σε κεντρικό καφέ της Τύνιδας, ο οποίος υπηρετούσε τον Κάις Σαΐντ πριν αυτός ανέλθει στην εξουσία.

“Μας υποσχέθηκαν περισσότερες θέσεις εργασίας, περισσότερη ανάπτυξη και ελευθερία και λιγότερη διαφθορά. Ωστόσο, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα