

Μεγάλη μείωση στη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια το τρίτο τρίμηνο καταγράφει σε έκθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδος.
Οπως αναφέρει, η μείωση της ζήτησης οφείλεται στη λήξη του επιχορηγούμενου στεγαστικού προγράμματος «Σπίτι μου».
Αναλυτικότερα, κατά το γ΄ τρίμηνο του 2023, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2023, εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου, σημειώνει η Τράπεζα της Ελλάδος.
Επιπλέον, οι τράπεζες εκτιμούν ότι τα κριτήρια θα παραμείνουν αμετάβλητα κατά τη διάρκεια του δ΄ τριμήνου του 2023.
Οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς τις ΜΧΕ παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητοι σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2023, αν και το επιτοκιακό περιθώριο των τραπεζών για τα συνήθη δάνεια μειώθηκε ως ένα βαθμό.
Κατά το γ΄ τρίμηνο του 2023, η συνολική ζήτηση δανείων προς τις ΜΧΕ παρέμεινε αμετάβλητη. Το επόμενο τρίμηνο, η συνολική ζήτηση δανείων αναμένεται να παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη, αν και αναμένεται να αυξηθεί ως ένα βαθμό η ζήτηση δανείων από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Η αναλογία των αιτήσεων για επιχειρηματικά δάνεια που απορρίφθηκαν παρέμεινε αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Δάνεια προς νοικοκυριά
Κατά το γ΄ τρίμηνο του 2023, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς τα νοικοκυριά παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2023, εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου. Οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά παρέμειναν επίσης αμετάβλητοι.
Η ζήτηση για τα στεγαστικά δάνεια μειώθηκε, λόγω της λήξης του επιχορηγούμενου στεγαστικού προγράμματος «Σπίτι μου», ενώ η ζήτηση για καταναλωτικά δάνεια παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη.
Για το δ’ τρίμηνο του 2023, η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητη, ενώ για καταναλωτικά δάνεια αναμένεται να αυξηθεί.
Τα κριτήρια χορήγησης στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητα κατά τη διάρκεια του δ΄ τριμήνου του 2023.
Κατά το γ΄ τρίμηνο του 2023, η αναλογία των αιτήσεων για στεγαστικά δάνεια που απορρίφθηκαν παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη, ενώ αμετάβλητη παρέμεινε η αντίστοιχη αναλογία για τα καταναλωτικά δάνεια, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Σχετικά Νέα
Κορκίδης: Οι τρεις λόγοι της αύξησης του κύκλου εργασιών το φετινό Πάσχα
Ενθαρρυντική είναι η πρώτη αποτίμηση της πασχαλινής αγοράς, τόσο για την έναρξη όσο και.
-
Wall Street: Κλείσιμο με σημαντική πτώση
Σε νέο sell-off «παραδόθηκε», τη Δευτέρα, το χρηματιστήριο της Wall Street, στη σκιά της.
ΑΑΔΕ: Σε ποιους κλάδους απλώνεται το “ψηφιακό μάτι” της – Οι επιχειρήσεις που μπαίνουν στο μικροσκόπιο
Σε χώρους δεξιώσεων και πάσης φύσεως κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως είναι τα εταιρικά πάρτι ή.
Πληρωμή με IRIS: Τι αλλάζει στις επιχειρήσεις και από πότε
Από την 1η Νοεμβρίου κάθε επιχείρηση θα πρέπει να έχει προσαρμόσει τα POS της.