

Kατά 7,5 δισ. ευρώ αυξήθηκε το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 φθάνοντας τα 17,5 δισ. ευρώ, ποσό που προσεγγίζει το 8,5% του ΑΕΠ της χώρας, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα της Ελλάδος. Η εξέλιξη αυτή, αντανακλά την αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών, η οποία οφείλεται στη μεγαλύτερη αύξηση των εισαγωγών από εκείνη των εξαγωγών.
Οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 37,0% σε τρέχουσες τιμές (4,2% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές κατά 43,6% σε τρέχουσες τιμές (18,8% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές και οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 23,8% και 25,9% αντίστοιχα (7,3% και 17,4% σε σταθερές τιμές). Αντιθέτως το πλεόνασμα του Ισοζυγίου Υπηρεσιών αυξήθηκε καθώς βελτιώθηκε σημαντικά το ταξιδιωτικό Ισοζύγιο.
Πιο αναλυτικά, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 90,3% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 68,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, αντιπροσωπεύοντας το 88,9% και το 97,2% των αντίστοιχων επιπέδων τους το 2019. Οι καθαρές εισπράξεις από μεταφορές παρουσίασαν αύξηση κατά 7,5%. Τέλος, το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων παρουσίασε έλλειμμα, έναντι πλεονάσματος την αντίστοιχη περίοδο του 2021, κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα. Το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων κατέγραψε επίσης έλλειμμα έναντι πλεονάσματος την ίδια περίοδο του 2021, λόγω της καταγραφής καθαρών πληρωμών, έναντι καθαρών εισπράξεων στον τομέα της γενικής κυβέρνησης.
Την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2022, το έλλειμμα του συνολικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων, που αντιστοιχεί στις ανάγκες για χρηματοδότηση της χώρας από το εξωτερικό αυξήθηκε κατά 8,2 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 και διαμορφώθηκε σε 14,6 δισ. ευρώ. Στο Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού σημείωσαν αύξηση κατά 1,5 δισ. ευρώ και οι υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, κατέγραψαν αύξηση κατά 6,2 δισ. ευρώ.
Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην άνοδο κατά 9,3 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η αύξηση των υποχρεώσεών τους οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην άνοδο κατά 1,3 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ελληνικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια. Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται στη μείωση κατά 6,8 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από τη στατιστική προσαρμογή που συνδέεται με την έκδοση τραπεζογραμματίων (κατά 4,6 δισ. ευρώ).
Σχετικά Νέα
ΠΟΜΙΔΑ: Τα είκοσι ζητήματα από απασχολούν σήμερα τους ιδιοκτήτες ακινήτων
Τον συνοπτικό απολογισμό με τα 20 σημαντικότερα επιτεύγματα της ΠΟΜΙΔΑ κατά την 40ετή δράση της αλλά.
Φορολογικές Δηλώσεις: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες και οι ημερομηνίες «κλειδιά»
Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων του 2023, που θα.
Ποιοι μισθωτοί θα δουν αυξήσεις λόγω της αναπροσαρμογής των κατώτατων αποδοχών
Η ακρίβεια «ροκανίζει» τις αυξήσεις μισθών βάζοντας μέσα τα νοικοκυριά. Η αύξηση του κατώτατου.
Ακρίβεια: Αυτή είναι η λίστα με τα προϊόντα που θα αυξηθούν τον επόμενο μήνα
«Σαρώνει» στο πέρασμα του το νέο κύμα ανατιμήσεων στις τιμές των προϊόντων. Μάλιστα μεγάλες θα είναι.