

Αμετάβλητο παρέμεινε, τον Αύγουστο του 2020, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των νέων δανείων αυξήθηκε.
Το περιθώριο επιτοκίου επίσης αυξήθηκε στις 4,00 εκατοστιαίες μονάδες
Νέες Καταθέσεις
Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,11%.
Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,05%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,07%. Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά παρέμεινε, επίσης, σχεδόν αμετάβλητο στο 0,26%.
Νέα Δάνεια
Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 3 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,11%.
Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 14,35%.
Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 51 μονάδες βάσης στο 11,26%. Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 6 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,47%.
Tο μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 4,52%.
Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων διαμορφώθηκε στο 6,71% από 6,74% τον προηγούμενο μήνα.
Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 9 μονάδες βάσης στο 3,04%, τον Αύγουστο του 2020, ενώ το ποσό των νέων δανείων μειώθηκε σε 1.212 εκατ. ευρώ έναντι 2.773 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Ειδικότερα, τo μέσο επιτόκιο των δανείων τακτής λήξης με κυμαινόμενο επιτόκιο προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) μειώθηκε στο 3,31% από 3,59% τον προηγούμενο μήνα και το αντίστοιχο ποσό των δανείων μειώθηκε σε 693 εκατ. ευρώ από 1.140 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα
Όσον αφορά τη διάρθρωση των επιτοκίων ως προς το ύψος του δανείου σημειώνεται ότι το μέσο επιτόκιο για δάνεια μέχρι και 250.000 ευρώ αυξήθηκε κατά 26 μονάδες βάσης στο 4,57%, για δάνεια από 250.001 μέχρι 1 εκατ. ευρώ παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 3,21% και για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε κατά 7 μονάδες βάσης στο 2,72%.
ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΣΤΑ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ ΣΕ ΕΥΡΩ
Σχεδόν αμετάβλητο παρέμεινε, τον Αύγουστο του 2020, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα του συνόλου των καταθέσεων, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των δανείων παρέμεινε αμετάβλητο.
Το περιθώριο επιτοκίου παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στις 3,70 εκατοστιαίες μονάδες
Υφιστάμενες Καταθέσεις
Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων (συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων μίας ημέρας) παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,11%.
Το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 2 έτη από νοικοκυριά διαμορφώθηκε στο 0,26% από 0,28% τον προηγούμενο μήνα.
Το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις διαμορφώθηκε στο 0,22% έναντι 0,24% τον προηγούμενο μήνα.
Υφιστάμενα Δάνεια
Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των υφιστάμενων δανείων παρέμεινε αμετάβλητο στο 3,81%.
Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 2,02%.
Το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των καταναλωτικών και λοιπών δανείων προς ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα με διάρκεια άνω των 5 ετών μειώθηκε κατά 4 μονάδες βάσης στο 6,39%.
Το αντίστοιχο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 3,30%.
Το επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών παρέμεινε επίσης σχεδόν αμετάβλητο στο 4,25%.

Σχετικά Νέα
Γ. Μπρατάκος: «Η δυνατότητα διάθεσης πρόσθετων πόρων δυνατότητα διάθεσης πρόσθετων πόρων»
Δήλωση του Προέδρου του ΕΒΕΑ, κ. Γιάννη Μπρατάκου, με αφορμή τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού.
Κ. Πιερρακάκης: Μόνιμη στήριξη 2,7 εκ. πολιτών και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων – Μέτρα με κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο
Ανάρτηση για τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ο υπουργός.
Το ΣτΕ έκρινε παράνομη την εγκύκλιο της ΑΔΑΕ για τη φορολόγηση των Airbnb – Παραπέμφθηκε στη Ολομέλεια για τελική κρίση
Στην Ολομέλεια για οριστική κρίση παραπέμπεται από το Β΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Προειδοποίηση ΔΝΤ για τον εμπορικό πόλεμο: «Μεγάλο αρνητικό σοκ» από τους δασμούς Τραμπ, ποιες οικονομίες θα επιβραδυνθούν
Η πιθανότητα ύφεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε στο 40%, από την πρόβλεψη του 25%.