«Τσουνάμι» εισαγωγών στα νοσοκομεία – Δεκαήμερο δοκιμασίας για ΕΣΥ

Τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται και δεν αφήνουν περιθώρια για αισιοδοξία, δεδομένου ότι και οι πιέσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) και τα νοσοκομεία ξεπερνούν κάθε προηγούμενο

Την ίδια ώρα που οι γιατροί δίνουν μάχες χωρίς προηγούμενο στα νοσοκομεία, ανησυχία προκαλεί η επιδημιολογική εικόνα του κορονοϊού σε πολλές περιοχές της χώρας, με τα κρούσματα να χτυπούν «κόκκινο», παρά τα μέτρα και να προκαλούν φόβο για νέα αύξηση των διασωληνωμένων την ώρα που ήδη η πίεση που ασκείται στις ΜΕΘ είναι έντονη.

Όπως αποδεικνύουν οι πίνακες που δίνει στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ, δέκα είναι οι κόκκινες περιοχές που προβληματίζουν, καθώς ο δείκτης κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους είναι αυξημένος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, πρόκειται για τις περιοχές:

  • της Άνδρου: 75, 91 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.
  • της Αχαΐας: 51,89 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.
  • του Δυτικού Τομέα Αθηνών: 57,59 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.
  • της Δυτικής Αττικής: 75,19 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.
  • της Ζακύνθου: 56,43 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.
  • της Καστοριάς: 55,64 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.
  • της Καλύμνου: 47,53 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.
  • του Κεντρικού Τομέα Αθηνών: 45,65 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.
  • του Πειραιά: 71,27 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.
  • της Χαλκιδικής: 45,32 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Ο αυξημένος δείκτης στις περιοχές της Αττικής αποτυπώνει και την δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, τα οποία βρίσκονται κυριολεκτικά στα όρια τους. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «OPEN TV», πολλά είναι αυτά που ξεκινούν την εφημερία τους χωρίς διαθέσιμα κρεβάτια ΜΕΘ, ενώ όπως τονίζουν οι υγειονομικοί που καλούνται να διαχειριστούν την κατάσταση, προσπαθούν να δώσουν εξιτήριο σε ασθενείς που έχουν αναρρώσει, προκειμένου να ελευθερωθούν κλίνες. «Είναι σαν να προσπαθείς να αδειάσεις τον ωκεανό με κουτάλι», λένε χαρακτηριστικά.

Τι «μαρτυρούν» τα λύματα για την επιδημιολογική εικόνα

Θετική είναι, ωστόσο, η εικόνα που προκύπτει, για κάποιες τουλάχιστον περιοχές, έπειτα από εξέταση των λυμάτων στη χώρα για την ανίχνευση του ιικού φορτίου που αφορά τον κορονοϊό.

Έτσι, την εβδομάδα αυτή καταγράφονται σταθεροποιητικές ή πτωτικές τάσεις σε σχέση με την εβδομάδα 8-14 Μαρτίου 2021 στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των περισσότερων περιοχών που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.

Μείωση παρατηρείται στο Ρέθυμνο (-87%) και στο Ηράκλειο (-53%). Οριακές κρίνονται οι πτωτικές τάσεις στην Πάτρα (-25%) και στην Αττική (-27%) καθώς και η ανοδική τάση στα Χανιά (+25%), όπου οι μεταβολές εμπίπτουν κοντά στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας. Παράλληλα, σταθερή παραμένει ουσιαστικά η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα λύματα των υπόλοιπων περιοχών, όπου οι μεταβολές κυμαίνονται μέσα στο διάστημα +/- 10%. Αναλυτικά τα αποτελέσματα της εβδομάδας για την κάθε περιοχή:

Περιφέρεια Αττικής: Την τελευταία εβδομάδα (15-21/3/21) στην Περιφέρεια Αττικής καταγράφηκε οριακή μείωση του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων κατά 27%, με το ιικό φορτίο όμως να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Θεσσαλονίκη: Την τελευταία εβδομάδα (15-21/3/21), στη Θεσσαλονίκη δεν παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη μεταβολή στον σχετικό ρυθμό έκκρισης του ιικού φορτίου, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, από 8 έως 14/3/21.

Λάρισα: Την τελευταία εβδομάδα (15-21/3/21), στη Λάρισα δεν παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη μεταβολή στον σχετικό ρυθμό έκκρισης του ιικού φορτίου, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, από 8 έως 14/3/21.

Βόλος: Την τελευταία εβδομάδα (15-21/3/21), στο Βόλο δεν παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη μεταβολή στον σχετικό ρυθμό έκκρισης του ιικού φορτίου, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, από 8 έως 14/3/21.

Ηράκλειο: Την τελευταία εβδομάδα (15-21/3/21), στο Ηράκλειο παρατηρείται μια μείωση του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα 8 έως 14/3/2021. Σημειώνεται ωστόσο, ότι το ιικό φορτίο στα λύματα εξακολουθεί να είναι υψηλό.

Χανιά: Την τελευταία εβδομάδα (15-21/3/21), στα Χανιά παρατηρείται μία οριακά αυξητική τάση του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων στα Χανιά, με το ιικό φορτίο στα λύματα να εξακολουθεί να είναι υψηλό. Ρέθυμνο: Οι μετρήσεις της εβδομάδας (15-21/3/21), στο Ρέθυμνο καταδεικνύουν μια σαφή τάση αποκλιμάκωσης της συγκέντρωσης του ιικού φορτίου στα λύματα σε σχέση με τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Αγ. Νικόλαος: Την τελευταία εβδομάδα (15-21/3/21) δεν παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη μεταβολή στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα λύματα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα 8 έως 14/3/21.

Πάτρα: Την τελευταία εβδομάδα (15-21/3/21), στην Πάτρα παρατηρείται μικρή αποκλιμάκωση και ελαφρά μείωση (-25%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο σχετικό ρυθμό έκκρισης του ιικού φορτίου, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, από 8 έως 14/3/21.

«Εμπόλεμη ζώνη» τα νοσοκομεία της Αττικής – «Πεθαίνουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ»

Την ίδια ώρα, σκληρή «μάχη» εξακολουθούν να δίνουν οι υγειονομικοί στα νοσοκομεία της Αττικής, την ώρα που η περιοχή εξακολουθεί να βρίσκεται σε καθεστώς συναγερμού, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κορονοϊού, αλλά και του ολοένα και αυξανόμενου αριθμού διασωληνομένων ατόμων στις ΜΕΘ εξαιτίας της πανδημίας. Μάλιστα, στο Λεκανοπέδιο, οι διασωληνωμένοι ξεπέρασαν τους 400 και ένας στους τέσσερις νοσηλεύεται εκτός ΜΕΘ.

Οι χειρότεροι φόβοι για δραματική έκρηξη νέων κρουσμάτων επιβεβαιώθηκαν, καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τρίτη (23/3) 3.586 νέα περιστατικά κορονοϊού. Όλα δείχνουν ότι διανύουμε ίσως την αρχή της κορύφωσης του τρίτου κύματος της πανδημίας με τα νοσοκομεία να βρίσκονται κάτω από τεράστια πίεση.

Μεγάλος εχθρός παραμένουν και οι μεταλλάξεις που έχουν θέσει στα ύψη τον αριθμό των κρουσμάτων με συνέπεια ο δείκτης θετικότητας για 18 συνεχόμενες ημέρες να είναι πάνω από το όριο αν και τα τεστ που γίνονται καθημερινά είναι δεκάδες χιλιάδες.

Εκτός ΜΕΘ διασωληνώνεται 1 στους 4 ασθενείς

Η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών ήταν μονόδρομος, καθώς η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής είναι πολεμική. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι καθημερινά 200 συμπολίτες μας χρειάζεται να κάνουν εισαγωγή στα νοσοκομεία.

Καθημερινά στο λεκανοπέδιο, πάνω από 200 ασθενείς με κορωνοϊό χρειάζονται εισαγωγή. Πλέον, οι νοσηλευόμενοι έχουν ξεπεράσει τους 2.700. Τα χειρότερα έρχονται προειδοποιούν οι ειδικοί, την ώρα που οι εργαζόμενοι στο σύστημα έχουν ξεπεράσει από καιρό τις αντοχές τους.

Λίστα αναμονής για ένα κρεβάτι

Μόνο στην Αττική, οι διασωληνωμένοι με κορωνοϊό ξεπέρασαν τους 400. 1 στους 4 νοσηλεύεται εκτός ΜΕΘ. Σύμφωνα με την ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών που κατέθεσε αναφορά στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τους διασωληνωμένους ασθενείς εκτός εντατικής, ορισμένοι εξ’ αυτών περιμένουν για μέρες στη λίστα αναμονής για ένα κρεβάτι ΜΕΘ.

Με βάση τον έκτακτο σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, την Τετάρτη (24/03) στις εφημερίες του ΕΣΥ για τα Non Covid περιστατικά μπαίνει το 251 ΓΝΑ, καθώς και ο Ερυθρός Σταυρός ως νοσοκομείο αποκλειστικής νοσηλείας Covid περιστατικών.

Εφημερία στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας

Την Τρίτη (23/03) εφημερεύει το Γενικό Κρατικό της Νίκαιας, με την εφημερία να ξεκινά στο νοσοκομείο από τις 14:00 το μεσημέρι. Σύμφωνα με το «Mega», κάθε 20 λεπτά έφτανε ασθενοφόρο με περιστατικό Covid, με το νοσοκομείο να βρίσκεται σε οριακή κατάσταση.

Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό λέει ότι τα πάντα κρέμονται από μία κλωστή, αφού ασθενείς περιμένουν σε αυτοσχέδιες μονάδες μέχρι να βρεθεί κρεβάτι.

«Πεθαίνουν διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ – Επιτέλους κάντε κάτι»

Παράλληλα, με δραματικούς τόνους περιγράφει την κατάσταση στα νοσοκομεία η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλοντας, διά του προέδρου της Μιχάλη Γιαννάκου, πως «πεθαίνουν διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ» ενόσω βρίσκονται σε λίστα αναμονής.

Ο κ. Γιαννάκος αναφέρθηκε στην είδηση του θανάτου ενός 70χρονου ασθενή στο νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ», ο οποίος ήταν διασωληνωμένος πέντε ημέρες εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. Ο ίδιος κατήγγειλε πως γίνεται πλέον επιλογή ασθενών με ηλικιακά κριτήρια.

«Η απάντηση σε ένα κράτος Δικαίου ποιος μεταξύ δύο ασθενών επιλέγεται για τη μία διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ είναι και οι δύο. Το κράτος [πρέπει] να εξασφαλίσει τις απαραίτητες ΜΕΘΕίχε χρόνο και δεν το έπραξε» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Στη συνέχεια, συνεχίζοντας τις αναφορές του στο εν λόγω περιστατικό, δήλωσε πως «οι γιατροί του ‘Αμαλία Φλέμινγκ’ έπραξαν το χρέος τους. Τον διασωλήνωσαν και κάθε ημέρα ενημέρωναν το ΕΚΑΒ να βρεθεί ΜΕΘ. Μάταια. Επιτέλους κάντε κάτι».

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Γιαννάκο, είναι δεκάδες πλέον οι ασθενείς κορονοϊού, καθώς και γενικά περιστατικά, που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός εντατικής και βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο.

Συγκεκριμένα:

  • Σισμανόγλειο: 10 άτομα
  • Ελπίς: 4
  • Παμμακάριστος: 2
  • Γεννηματάς: 8
  • Λαϊκό: 2
  • Ιπποκράτειο: 1
  • Τζάνειο: 5
  • Γενικό Κρατικό Νίκαιας: 8
  • Θριάσιο: 4
  • Αλεξάνδρας: 5 στην καρδιολογική μονάδα

Κενές κλίνες ΜΕΘ Covid υπήρχαν έως το μεσημέρι δύο στο ΚΑΤ και δύο στο Σωτηρία.

Τα χειρότερα έρχονται

Καθώς η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής θυμίζει «εμπόλεμη ζώνη», η επιστράτευση γιατρών ήταν μονόδρομος. Στη «μάχη» του ΕΣΥ κατά της επιδημίας έχουν πλέον «ριχτεί» και 206 ιδιώτες γιατροί – παθολόγοι, γενικοί γιατροί, πνευμονολόγοι- κατόπιν της διαδικασίας επιστράτευσής τους.

Τα χειρότερα έρχονται, προειδοποιούν οι ειδικοί, την ώρα που οι εργαζόμενοι στο σύστημα έχουν ξεπεράσει από καιρό τις αντοχές τους και έχουν γονατίσει.

Υπενθυμίζεται ότι αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατέθεσε την Τρίτη (23/03) η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και αιτία είναι η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία και στη νοσηλεία των ασθενών.

Στο ΦΕΚ η «επιστράτευση» των ιδιωτών γιατρών – Ποιοι και γιατί θα πάρουν λιγότερα χρήματα

Σημειώνεται, ότι δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών, την ώρα που η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής συνεχίζει να θυμίζει «πόλεμο», ενώ τα φύλλα πορείας πηγαίνουν ήδη στους παραλήπτες τους από την Αστυνομία. Ποιοι και γιατί θα πάρουν λιγότερα χρήματα…

Μια επιστράτευση που αφορά σε 206 ιδιώτες γιατρούς – πνευμονολόγους, γενικούς γιατρούς και παθολόγους που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και είναι κάτω των 60 ετών- και είναι για διάστημα ενός μήνα. «Δεν έχουμε γίνει “Μπέργκαμο”. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Διορία 24 ωρών

Όσοι παραλάβουν φύλλο πορείας θα πρέπει να παρουσιαστούν αύριο στις 08.00 το πρωί στα νοσοκομεία που τους υποδεικνύονται και να αναλάβουν καθήκοντα επιμελητή Β. Παρά τις εκκλήσεις σε γιατρούς του ιδιωτικού τομέα να στηρίξουν το ΕΣΥ, θετικά απάντησαν μόλις 30 από τον ιατρικό σύλλογο Πειραιά και άλλοι 60 από τον ιατρικό σύλλογο Αθηνών. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 4325/2015 (Ά 47) η άρνηση παραλαβής και η παράλειψη εκτέλεσης των ως άνω υποχρεώσεων τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) μηνών.

Αμοιβές δύο ταχυτήτων

Οικονομικό κίνητρο προβλέπεται για εκείνους που εμφανίστηκαν οικειοθελώς στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας, αλλά άλλη αμοιβή θα λάβουν όσοι θα εμφανιστούν με τη διαδικασία της επίταξης. Σύμφωνα με πληροφορίες, 2.000 ευρώ καθαρά θα είναι οι αμοιβές όσων προσήλθαν οικειοθελώς, συν 1.000 ευρώ για τις εφημερίες τους.

Στον αντίποδα, σύμφωνα με το «Mega», 1.200 ευρώ θα λαμβάνουν όσοι γιατροί επιτάχτηκαν, ενώ όσοι αρνηθούν να παρουσιαστούν κινδυνεύουν με φυλάκιση από 3 μήνες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα