Τσουνάμι ανατιμήσεων φέρνει η «Ελπίς»

Η κακοκαιρία «Ελπίς» έφυγε, όμως τα προβλήματα που τη συνόδευαν, δεν τελειώνουν εδώ. Τις πληγές τους τώρα μετρούν τα νοικοκυριά και όσον αφορά την τσέπη τους, αφού μπαίνει νέα «φωτιά» στο καλάθι του σούπερ μάρκετ.

Μάλιστα, στο Οικονομικό επιτελείο «βλέπουν» τσουνάμι ακρίβειας για τον Φεβρουάριο, ως απόρροια του χιονιά που σάρωσε τη χώρα, τη στιγμή που το ράλι στο πετρέλαιο που εκτινάσσει το μεταφορικό κόστος. Στον ορίζοντα προβλέπονται και νέα μέτρα – «αντίδοτο», αφού οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για εκτίναξη του πληθωρισμού τον Ιανουάριο πάνω από το 5,1%, όπου «σκαρφάλωσε» τον Δεκέμβριο.

Οι πρώτες ανατιμήσεις έως και 15% στα οπωροκηπευτικά αλλά και σε άλλα αγαθά που γεμίζουν το «καλάθι της νοικοκυράς» έκαναν ήδη την εμφάνισή τους. Οι παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι τα οπωροκηπευτικά που θα βγουν τώρα από το χωράφι, θα παρουσιάσουν αύξηση στην τιμή τους, καθώς τα χωράφια έχουν πληγεί από την κακοκαιρία και τα προϊόντα είναι περιορισμένα.

Όπως καταγράφουν οι ίδιοι, οι τιμές και στα υπόλοιπα προϊόντα- από τα ζυμαρικά, τις κονσέρβες, το ελαιόλαδο και τα τυροκομικά, έως τα καθαριστικά, τα αναψυκτικά και τους ξηρούς καρπούς- αυξάνονται καθημερινά από πέντε έως και 20 λεπτά του ευρώ.

Για τον Φεβρουάριο, αναμένεται να αυξηθούν οι τιμές στα εξής, μεταξύ άλλων, προϊόντα: Κονσέρβες (15%), ελαιόλαδο (έως 12%), καθαριστικά (9%), τυποποιημένα τρόφιμα (8,5%), δημητριακά (8,5%), ξηροί καρποί (6%), αφεψήματα (6%), φρέσκοι χυμοί (6%), αναψυκτικά (6%), αλουμινόχαρτο (6%), υγρό πιάτων (6%), ρύζι (5%), καφές (5%), σοκολάτες (5%), χαρτικά (5%), αλάτι (5%), σαπούνια (4,5%), μπισκότα (4%), αλλαντικά (4%), φρυγανιές (3%) και ψωμί του τοστ (1,5%).

Στο μεταξύ, δυσοίωνη προβλέπεται η συνέχεια στο μέτωπο της ενέργειας, καθώς, σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών, το ασταθές περιβάλλον θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό και του 2022, δημιουργώντας πρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης των οικιακών καταναλωτών, αλλά και των επαγγελματιών.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε χθες την επέκταση των μέτρων για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους «τον Φεβρουάριο και για όσο χρειαστεί».


Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα