Δημοσιεύθηκε στις: Πε, Ιούλ 14th, 2016

Παρέμβαση Τσίπρα για να προχωρήσει άμεσα η υπόθεση Siemens

imageΜέτα την κόντρα που ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την υπόθεση της Siemens αλλά και τον κίνδυνο παραγραφής έπειτα από επ’ αόριστον αναβολή που αποφάσισε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ,ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε χθες τηλεφωνικά με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο, από τον οποίο ενημερώθηκε αναλυτικά για τις εξελίξεις της υπόθεσης Siemens.

Έπειτα της συνομιλίας που υπήρξε ,ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Ν.Παρασκευόπουλο,να μεταβεί σήμερα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και να ζητήσει από την Εισαγγελέα Ξένη Δημητρίου να παραγγείλει την εκδίκαση των δύο υποθέσεων της Siemens που βρίσκονται στο ακροατήριο (ψηφιοποίηση παροχών του ΟΤΕ και δωροδοκία τέως κυβερνητικών στελεχών), κατ’ απόλυτη προτεραιότητα, όπως προβλέπει το άρθρο 30 παρ. 3 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, για υποθέσεις εξαιρετικής φύσης.

Παράλληλα κατόπιν σχετικού αιτήματος της Προέδρου του Αρείου Πάγου, Β. Θάνου, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γ. Αμανατίδης, μετέβη στο Μέγαρο του Αρείου Πάγου δίνοντας στην κ. Πρόεδρο το σύνολο της υπηρεσιακής αλληλογραφίας μεταξύ της Μεταφραστικής Υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών και της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών που αφορά στη μετάφραση του παραπεμπτικού βουλεύματος για την υπόθεση της Siemens.

Το Μαξίμου από την πρώτη στιγμή  δήλωσε δυσαρέσκεια για την απόφαση της δικαιοσύνης ,ενώ κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σύσσωμα με την Κυβέρνηση αναφέρουν πως με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπάρξει καμία παραγραφή,δείχνοντας να είναι αποφασισμένοι να εκδικαστεί άμεσα η υπόθεση Siemens.

 

Μαξίμου:Οι ευθύνες για την εμπλοκή της υπόθεσης Siemens θα πρέπει να αναζητηθεί στην Εισαγγελία

«Η ευθύνη για την εμπλοκή στη συνέχιση της δίκης για την υπόθεση Siemens θα πρέπει να αναζητηθεί στην Εισαγγελία Εφετών», τονίζουν πηγές της κυβέρνησης, και καταγγέλουν «συστηματική προσπάθεια», όχι μόνο για να παρακωλυθεί -όπως σημειώνουν- η υπόθεση της Siemens και να οδηγηθεί σε παραγραφή, αλλά και να ενοχοποιηθεί η κυβέρνηση.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ,κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη σημερινή συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, η νέα Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένια Δημητρίου, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ό,τι έχει ξεκινήσει διερεύνυση για το ποιος ευθύνεται για την εμπλοκή στη συνέχιση της δίκης για την υπόθεση Siemens.

«Λέμε σαφέστατα ότι αυτά που ζήτησε η Εισαγγελία Εφετών τα έχει λάβει (τη μετάφραση του βουλεύματος για την υπόθεση Siemens), άρα η ευθύνη θα πρέπει να αναζητηθεί σε αυτή», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές. Στο ίδιο πλαίσιο, υπονοώντας «μεθόδευση», σχολιάζουν σκωπτικά ότι «ο Ντογιάκος είναι πολύ καλός νομικός για να έχει κάνει παράλειψη».

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές διατυπώνουν την εντύπωση που τους προξενεί το γεγονός, όπως λένε, ότι από χτες «έχει βγει όλο το παλιό πολιτικό κατεστημένο και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι πάει να παραγράψει ευθύνες». Παραπέποντας σε υποθέσεις ή περιστατικά του παρελθόντος που ενέπλεκαν στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με την υπόθεση της Siemens, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι είναι «τουλάχιστον θράσος» να κατηγορούν την κυβέρνηση η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, στελέχη των οποίων «έχουν κάνει ένα σωρό απροκάλυπτες ενέργειες», είτε στην κατεύθυνση της παρακώλυσης της υπόθεσης και παραγραφής ευθυνών προσώπων, είτε είχαν ευθεία εμπλοκή, όπως τονίζουν. Συγκεκριμένα, οι πηγές της κυβέρνησης αναφέρονται στη σχέση της κ. Μπακογιάννη με τον Μιχ. Χριστοφοράκο, στη διαφυγή εκείνου και του Χρ. Καραβέλα στο εξωτερικό επί υπουργίας της στο ΥΠΕΞ και στα «μαύρα λεφτά» που, όπως υπενθυμίζουν οι ίδιες πηγές, έχει παραδεχτεί ο κ. Τσουκάτος ότι πήγε από τη Siemens στο ΠΑΣΟΚ.

 

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo