Τσίπρας στους FT: Δεν σκέφτομαι να χάσω τις εκλογές, σκέφτομαι πώς να κερδίσω

Για τις επερχόμενες εκλογές, τη Συμφωνία των Πρεσπών, τις ελληνοαλβανικές σχέσεις αλλά και το ζήτημα των επενδύσεων μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times.

Το άρθρο ξεκινάει λέγοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας φορά ένα χαλαρό, σίγουρο, σχεδόν φιλοσοφικό χαμόγελο, καθώς σκέφτεται την προοπτική των κοινοβουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα, που θα διεξαχθούν το αργότερο στις 20 Οκτωβρίου.

«Δεν σκέφτομαι να χάσω τις εκλογές, σκέφτομαι πώς να κερδίσω τις εκλογές», υποστηρίζει στη συνέντευξη που παραχώρησε  ο πρωθυπουργός από το Μέγαρο Μαξίμου.

«Υπάρχει ένα ρητό: αν ο στρατιώτης πάει στη μάχη για να χάσει, είναι καλύτερο να μην πάει στον αγώνα… Δεν γεννήθηκα για να είμαι πρωθυπουργός. Δεν είμαι από μια πολιτική οικογένεια. Έγινα ο νεότερος πρωθυπουργός στην ελληνική ιστορία, στην ηλικία των 40 ετών. Η ζωή είναι ζωή. Στη ζωή πρέπει να πολεμήσεις. Αυτό είναι το μόνο πράγμα. Αλλά η τελική απόφαση είναι η απόφαση του λαού – δεν είναι δική μας» πρόσθεσε.

Για την εξωτερική πολιτικής της χώρας το άρθρο των Financial Times αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Τσίπρα, οι δεσμοί μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας έγιναν θερμότεροι. Επίσης, μια στενή τριμερής σχέση, η οποία βασίζεται εν μέρει σε κοινά ενεργειακά συμφέροντα, αναπτύχθηκε μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες άρχισαν να εμπιστεύονται τον Τσίπρα όταν άρχισε να τηρεί τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις που προβλέπονται στο τρίτο σχέδιο διάσωσης, ύψους 86 δισ. ευρώ, που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο του 2015.

Το μεγαλύτερο επίτευγμα ωστόσο, είναι η επίλυση της διαφωνίας που υπήρχε μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας. Όπως ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός στη συνέντευξή του κατά την ανάληψη των καθηκόντων του ήλπιζε να σημειώσει πρόοδο στο συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά ήξερε ότι θα ήταν δύσκολο όσο ο Νικόλα Γκρουέφσκι, ήταν πρωθυπουργός της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας.

«Ο Γκρουέφσκι ήταν ένας άντρας που ποτέ δεν ήθελε να διαπραγματευτεί», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας. «Θυμάμαι ότι πήγα στο Βερολίνο. Συνάντησα την καγκελάριο Μέρκελ. Συζητήσαμε για μεγάλο χρονικό διάστημα για την οικονομική κρίση, το χρέος, τα ελλείμματα, τα μνημόνια και ούτω καθεξής. Αποφασίσαμε να μιλήσουμε και για την εξωτερική πολιτική και είπα, “θέλω να λύσω αυτό το πρόβλημα, ακόμη και με τον Γκρουέφσκι. Θα προσπαθήσω να τον προκαλέσω βάζοντάς τον κάτω σε ένα τραπέζι. Αν δεν θέλει να καθίσει σε ένα τραπέζι, θα τον κατηγορήσω [ότι δεν θέλει μια διευθέτηση]”».

«Μου είπε, “Δεν σας πιστεύω”. Ρώτησα γιατί. Είπε: “Επειδή όλοι οι προκάτοχοί σας δεν ήθελαν ποτέ να ανοίξουν αυτή την υπόθεση, ειδικά ο [πρώην πρωθυπουργός Αντώνης] Σαμάρας”. Είπα, “η άποψή μου είναι διαφορετική. Η άποψή μου είναι ότι η Ελλάδα θα ωφεληθεί μόνο αν κατορθώσουμε να επιλύσουμε διαφορές με τους βόρειους γείτονές μας. Η Ελλάδα έχει αρκετές διαφορές με τους γείτονές της προς τα ανατολικά – δεν χρειαζόμαστε περισσότερα προβλήματα με τους βόρειους γείτονές μας, ειδικά αν είναι χώρες που πιστεύω ότι δεν απειλούν την Ελλάδα”».

«Δεν νομίζω ότι η Άνγκελα με πίστευε πραγματικά, αλλά απέδειξα ότι εννοούσα αυτό που έλεγα μετά από όσα εξελίχθηκαν στα Σκόπια».

Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε: «Φάνηκε ότι η μόνη διαφορά ήταν το όνομα. Αλλά δεν ήταν το όνομα – ήταν η ιστορία και η ταυτότητά μας. Αυτό το έκανε πολύ δύσκολο. Νομίζω ότι είναι μια ισορροπημένη συμφωνία. Κανείς δεν κέρδισε τη θέση του στο 100%… Φανταστείτε, η Βόρεια Μακεδονία είναι μια μικρή χώρα με 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους. Εάν έχουμε μια φυσιολογική σχέση, αυτή η χώρα θα μπορούσε να είναι ένας στρατηγικός εταίρος για την Ελλάδα, ένας τομέας για επενδύσεις, για το άνοιγμα των αγορών».

Σύμφωνα με τους Financial Times το επόμενο βήμα θα ήταν βάση λογικής η επίλυση των ελληνοαλβανικών σχέσεων οι οποίες βρίσκονται σε αδιέξοδο μετά την έναρξη ενός ελπιδοφόρου διαλόγου τον Νοέμβριο του 2017.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει, σύμφωνα με τους Financial Times, ότι εξήγησε στον Έντι Ράμα, τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, ότι τα Τίρανα πρέπει να προστατεύσουν καλύτερα τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, αλλιώς η πορεία της χώρας προς την ένταξή της στην ΕΕ θα κλείσει. Αν η Αλβανία εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Τσίπρας υποστηρίζει ότι «Η Ελλάδα και εγώ προσωπικά θα στηρίξουμε μια πιθανή απόφαση τον Ιούνιο για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία ώστε να ξεκινήσουν τις διαδικασίες ένταξής τους στην ΕΕ (μαζί). . . Αλλά δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο τη διαδικασία προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας, αν δεν έχει σημειώσει πρόοδος. Αυτό θα ήταν άδικο».

Με το βλέμμα στις επερχόμενες εκλογές, ο Τσίπρας αναφέρει: «Κάθε μέρα που περνάει νομίζω ότι οι άνθρωποι καταλαβαίνουν στη ζωή τους πώς η κατάσταση έχει αλλάξει».

«Η αναμονή είναι ένα όφελος για μένα γιατί μερικές φορές υπάρχει μια καθυστέρηση μεταξύ… κρίσιμων αποφάσεων και όταν οι άνθρωποι αναγνωρίζουν τις αλλαγές, ειδικά στην οικονομία. Νομίζω ότι τώρα οι άνθρωποι αρχίζουν να βλέπουν τα οφέλη της ανάκαμψης. Σε μια εποχή όπου, σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, οι ρυθμοί ανάπτυξης μειώνονται, εξακολουθούμε να έχουμε αύξηση (στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν) πάνω από το 2%. Η εκτίμησή μας (για το 2019) είναι μεταξύ 2,2 και 2,4%.».

Η προοπτική μιας έντονης τουριστικής περιόδου και η αύξηση της εγχώριας ζήτησης δείχνουν «τη δυνατότητα θετικών εκπλήξεων παρά αρνητικών» τους επόμενους μήνες, υποστηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των επενδύσεων ο Έλληνας πρωθυπουργός υπερασπίζεται τα ρεκόρ της τωρινής κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι το 2018 έφερε το υψηλότερο επίπεδο άμεσων ξένων επενδύσεων – 3,6 δισ. ευρώ – σε περισσότερο από μια δεκαετία. Οι Financial Times φέρνουν ως παράδειγμα την κινεζική κρατική ναυτιλιακή εταιρεία Cosco, που απέκτησε μερίδιο δύο τρίτων στο λιμάνι του Πειραιά στην Αθήνα και σχεδιάζει να επενδύσει 300 εκατ. ευρώ για την κατασκευή τερματικού σταθμού κρουαζιερόπλοιων και άλλων παροχών.

Ο Αλεξης Τσίπρας αποδέχεται ότι οι μακρόχρονες νομικές διαδικασίες «είναι μερικές φορές ένα κίνητρο για τους επενδυτές», υποστηρίζοντας ότι μπορεί να χρειαστεί υπομονή για την επίτευξη του σωστού αποτελέσματος.

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι μερικές φορές είναι καλύτερο να πας κατά γράμμα, ακόμα και αν αυτό χρειαστεί χρόνο, προκειμένου να δημιουργηθεί μια επένδυση, παρά να προσπαθήσουμε να κάνουμε πράγματα χωρίς να είμαστε βέβαιοι και στο μέλλον να βρούμε τεράστιες δυσκολίες. Τότε δεν έχει νόημα να κατηγορούμε τη νομοθεσία και το δικαστικό σύστημα, επειδή η ευθύνη είναι για μας» υπογραμμίζει ο κ. Τσίπρας.

Ωστόσο παραδέχεται ότι η Ελλάδα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της για να διευκολύνει τη ζωή των επενδυτών. «Φυσικά αναγνωρίζω ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα, ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερες μεταρρυθμίσεις και ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι σαν ένα ποδήλατο: αν δεν τις καταφέρεις, θα πέσεις» καταλήγει.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα