Τσίπρας σε Ράμα: Ο σεβασμός της μειονότητας, προϋπόθεση για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας

Συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου των χωρών μελών της κινεζικής «Πρωτοβουλίας 17+1» είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα. Σημειώνεται πως η Ελλάδα, ύστερα από τη Συμφωνία των Πρεσπών, έγινε πλέον πλήρες μέλος της εν λόγω πρωτοβουλίας, στην οποία συμμετέχουν χώρες της κεντρικής, ανατολικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης και η Κίνα.

Πρόκειται για πρωτοβουλία της Κίνας που ξεκίνησε το 2012 και αποσκοπεί στην εντατικοποίηση και επέκταση της συνεργασίας, ιδιαίτερα στον τομέα των υποδομών και της διασυνδεσιμότητας. Η Πρωτοβουλία αποτελεί παράλληλη – και ενίοτε συμπληρωματική – δράση του στρατηγικού σχεδίου της Κίνας για την Πρωτοβουλία μιας Ζώνης και ενός Δρόμου (BeltandRoadInitiative, BRI,πρώην OBOR) που θα συνδέει την Κίνα με μεγάλο αριθμό χωρών της Ασίας, της Ευρώπης και της Αφρικής.

Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Έντι Ράμα πραγματοποιήθηκε ύστερα από την ένταση που υπήρξε μεταξύ των δύο χωρών εξαιτίας του σχεδίου της Αλβανικής κυβέρνησης για απαλλοτρίωση των περιουσιών Ελλήνων ομογενών στην περιοχή της Χειμάρρας. Η κυβέρνηση Ράμα υποχώρησε και απέσυρε τη σχετική απόφαση ύστερα από την έντονη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ξεκαθάρισε πως υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να συνεχιστεί η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ.

Σύμφωναμε διπλωματικές πηγές, η συζήτηση Τσίπρα – Ράμα χωρίστηκε σε δύο τομείς: Ο πρώτος αφορούσε την ενταξιακή πορεία και τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την έναρξή της και ο δεύτερος αφορούσε τη διμερή συνεργασία κυρίως στον οικονομικό τομέα.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε για ακόμη μια φορά πως κεντρικό κριτήριο για την έναρξη της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας είναι ο σεβασμός των δικαιώματων της ελληνικής μειονότητας. Στο πλαίσιο αυτό συζήτησαν τις σαφείς θέσεις που έχει αναδείξει και η Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με τα περιουσιακά δικαιώματα και τον εφαρμοστικό νόμο για τον αυτοπροσδιορισμό. Συζήτηθηκαν επισης τα επόμενα βήματα σε σχέση με την άρση αλυτρωτικών αναφορών στα σχολικά εγχειριδια και για τα κοιμητήρια. Στο δεύτερο σκέλος της συζήτησης έθεσαν επί τάπητος την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας και Αλβανίας με έμφαση στις υποδομές.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα