Tσίπρας: Πάει πολύ να μας κατηγορούν αυτοί που έφτιαξαν το κράτος-λάφυρο

Ο απολογισμός για την «πρώτη φορά Αριστερά» πέρασε ομόφωνα, ο οδικός χάρτης προς το συνέδριο μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο υπερψηφίσθηκε με συντριπτική πλειοψηφία, ενώ τα στελέχη του κόμματος μαζί με τους «συμμάχους» (που όλοι μαζί συγκροτούν την Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης) θα αποφασίσουν την προσθήκη που θα πλαισιώσει τον τίτλο του κόμματος σε ειδική συνεδρίαση στις 8 Μαρτίου.

Αυτή ήταν η κατάληξη της διήμερης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ, δίνοντας την εικόνα ενός κόμματος που πορεύεται με εντάσεις μεν, αλλά χωρίς… «σφαγή» στο άνοιγμά του στην κοινωνία (με μαζικές εγγραφές νέων μελών) και στη μετεξέλιξη σε κόμμα που θα εκφράζει τον δημοκρατικό, προοδευτικό, αριστερό χώρο.

Είναι ενδεικτικό ότι κερδίζει έδαφος η ιδέα να πλαισιωθεί το αρκτικόλεξο «ΣΥΡΙΖΑ» (που παραμένει στον τίτλο ως ισχυρό brand name) με τη λέξη «Ενότητα» (Προοδευτική ή Πράσινη) έτσι ώστε να μην δίνεται η αίσθηση ότι το νέο σχήμα θα είναι μία, περιστασιακή ίσως, «Συμμαχία».

Δεδομένου ότι η μεγάλη πλειοψηφία νέων μελών εγγράφονται ψηφιακά, μέσα από την πλατφόρμα isyriza, απορρίφθηκε η τροπολογία των «κομματικών» να προσέρχονται αυτοπροσώπως αυτά τα μέλη για να παραλάβουν την «ταυτότητα» και να παρακολουθούν «έστω μία» συνέλευση της τοπικής οργάνωσης, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εγγραφή τους. (Η τροπολογία έλαβε 55 ψήφους κατά, 50 υπέρ και πέντε λευκά, ωστόσο είχαν ήδη αναχωρήσει 40 μέλη του οργάνου).

Κλείνοντας τις εργασίες ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε μέλη και στελέχη να αφήσουν πίσω τη συζήτηση για τα οργανωτικά «και να προχωρήσουμε παρακάτω» καθώς η κοινωνία απαιτεί αντιμετώπιση των προβλημάτων της. Έδωσε την αίσθηση δε, ότι «παίρνει το παιχνίδι στα χέρια του», καθώς – για άλλη μία φορά – η προσπάθεια σύνθεσης των απόψεων υπερίσχυσε των εσωτερικών τριβών.

Έκαναν κράτος-λάφυρο και μας κουνάνε το δάκτυλο

Τον τόνο στις διήμερες εργασίες έδωσε η αναφορά του κ.Τσίπρα στην αντιμετώπιση λαθών, αστοχιών, παραλείψεων της τετραετούς διακυβέρνησης, διότι, όπως είπε, «στη δεύτερη φορά Αριστερά δεν θα υπάρχουν δικαιολογίες, δεν θα υπάρχει ‘δεν ξέραμε’». Η αναφορά του κ. Τσίπρα στους «αρμούς της εξουσίας» που οφείλει, μία νέα διακυβέρνηση, να καθαρίσει «από το σαράκι και τη σαπίλα”, έδωσε την αφορμή σε στελέχη της κυβέρνησης να τον κατηγορήσουν για «θεσμική εκτροπή», με τον Άδωνο Γεωργιάδη να μιλά για «χούντα».

Η απάντηση ήρθε από τον ίδιον τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ήταν ιδιαίτερα σκληρή. «Εφτασαν σήμερα στο σημείο να μιλούν για πρόκληση απέναντι στους θεσμούς και αντιδημοκρατική συμπεριφορά, με βάση την επισήμανση που έκανα για το ναρκοθετημένο πεδίο που συναντήσαμε σε κομβικούς αρμούς της εξουσίας, για το κομματικό κράτος που παραλάβαμε, για την αναξιοκρατία και κομματοκρατία στη δημόσια διοίκηση, για τη διαφθορά και διαπλοκή με μεγάλα συμφέροντα που συναντήσαμε σε κρίσιμους κρατικούς μηχανισμούς, για την ασυδοσία από το ΄90 που παραλάβαμε στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και τα μέσα ενημέρωσης. Πάει πολύ να μας κουνάνε το δάκτυλο και να μας μιλούν για αντιθεσμική συμπεριφορά. Μιλούν με θράσος αυτοί που έφτιαξαν το κράτος-λάφυρο και όταν επανεξελέγηαν (τον περσινό Ιούλιο) κάνουν τα ίδια και χειρότερα, αναπαράγοντας τις αιτίες που οδήγησαν στην κρίση».

Ως ένα από τα παραδείγματα των «αρμών», ο κ. Τσίπρας παρουσίασε την κίνηση του κ. Μητσοτάκη λίγο πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, να διορίσει μέσα σε μία νύχτα, ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, διευθυντές στη δημόσια διοίκηση χωρίς καμία αξιοκρατική διαδικασία, κανόνα και διαφάνεια. «Ξήλωσε γενικό διευθυντή με 1.178 μόρια για να διορίσει κάποιον κολλητό του που ήταν τελευταίος», σημείωσε.

Παρέπεμψε επίσης στον διοικητή της ΤτΕΕΛΛ +1,02% Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος «παρότι ήταν αντίθετος στο πολιτικό μας σχέδιο όφειλε να μην υπονομεύει την κυβέρνηση». Αναφέρθηκε ενδεικτικά στην επιμονή του κ. Στουρνάρα για πιστοληπτική γραμμή στήριξης «την ώρα που εμείς, ως κυβέρνηση, υλοποιούσε την πιο κρίσιμη συμφωνία με τους θεσμούς για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια».

Θα κινηθούμε χωρίς ίχνος θεσμικής παρεκτροπής

Από τις μετεκλογικές αποφάσεις της κυβέρνησης της ΝΔ ανέφερε τον διορισμό διοικητή της ΕΥΠ «χωρίς πτυχίο και επειδή δεν το προβλέπει η νομοθεσία, την άλλαξαν σε μία νύχτα». Και πρόσθεσε: «Μιλούν για αντιθεσμική συμπεριφορά αυτοί που έπαυσαν την Επιτροπή Ανταγωνισμού στη μέση της θητείας της, που έσπευσαν να νομοθετήσουν ώστε να μην γίνεται γνωστό ποιοι χρηματοδοτούν τα ΜΜΕ, που άλλαξαν τον Ποινικό Κώδικα για να αποδεσμεύσουν κατασχεμένες περιουσίες υποδίκων για εγκλήματα του λευκού κολάρου, που έβαλαν διοικητές στα νοσοκομεία υπέργηρους πολιτευτές με κριτήριο τα κομματικά ένσημα, που παραβιάζουν συστηματικά το Σύνταγμα όπως με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τις επιτάξεις στα νησιά.

Μιλούν αυτοί που έχουν κάνει λάστιχο τον Κανονισμό της Βουλής σε μία Προκαταρκτική-παρωδία για να αναδείξουν δήθεν σκευωρία στο μεγάλο σκάνδαλο Novartis και που τώρα ετοιμάζονται να παραβιάσουν το διεθνές νομικό πλαίσιο προστασίας των μαρτύρων».

Καταλήγοντας, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η προχθεσινή επισήμανση για τους «αρμούς της εξουσίας» αφορά το ερώτημα πώς θα καταφέρει η επόμενη διακυβέρνηση να εφαρμόσει το πολιτικό της σχέδιο, έχοντας πλέον την εμπειρία των δυσκολιών. «Πώς θα βρούμε δηλαδή τον τρόπο, χωρίς ίχνος θεσμικής παρεκτροπής, να υλοποιήσουμε το πολιτικό μας σχέδιο, στο βαθμό που αποτελεί λαϊκή και, άρα, συνταγματική επιταγή».

«Το ορφανό του Παττακού»…

Ακόμα πιο σκληρή ήταν η απάντηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ (και αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος σχολίασε μέσω των social media: «’Αυτά που είπε ο Αλ. Τσίπρας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ είναι χούντα’! Το εκστόμισε με μεγάλο θράσος ο υμνητής της Χούντας, το ορφανό του Παττακού, ο Αδ. Γεωργιάδης. Προφανώς κρίνει ‘εξ΄ιδίων τα αλλότρια’. Δεν δεχόμαστε μαθήματα σεβασμού της δημοκρατίας από πατεντάτους ακροδεξιούς!».

Προσκαλεσμένος της γαλλικής Γερουσίας

Ο κ.Τσίπρας αναχωρεί αύριο για το Παρίσι καθώς, ως καλεσμένος της γαλλικής Γερουσίας, θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση για την Διεύρυνση της ΕΕ.  Την Πέμπτη θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου έλαβε (για άλλη μία φορά) πρόσκληση να μετάσχει στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Απόψε, σε ειδική εκδήλωση σε πολυχώρο της Αθήνας, θα απαντήσει σε ερωτήσεις που του υπέβαλαν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας isyriza. Όπως έγινε γνωστό, υποβλήθηκαν πάνω από 1.600 ερωτήσεις, εκ των οποίων το 25% προήλθε από μέλη και το υπόλοιπο 75% αποτελούν από μέλη της πλατφόρμας.  «Ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να ακολουθήσει την εποχή του και να χρησιμοποιήσει καινοτόμα εργαλεία στη διαμόρφωση της πολιτικής του», σημειώνουν χαρακτηριστικά κομματικές πηγές.

euro2day.gr

Σχετικά Νέα