Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης έφερε την ύφεση – Να κηρύξει ΑΟΖ με Ιταλία, Αλβανία και Αίγυπτο

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία κάλεσε να κηρύξει ΑΟΖ με την Ιταλία, την Αλβανία και την Αίγυπτο.

Ολομέτωπη επίθεση εις βάρος του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος χαρακτήρισε ως «τυχοδιωκτισμό» τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Καθημερινή», ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε ότι «δεν φοβάμαι τις εκλογές, αλλά δεν τις ζητάω».

«Δεν µπορείς να προκαλείς πολιτικές εξελίξεις, που θα επιφέρουν ακόµη µεγαλύτερη ανασφάλεια. Φρονώ ότι εκλογές εν µέσω πανδηµίας θα ήταν µια τυχοδιωκτική κίνηση από τον κ. Μητσοτάκη» επεσήμανε, χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Θα έπρεπε να φοβάται ο ίδιος µια τέτοια εξέλιξη, διότι θα είχε τεράστια ζηµία από την επιλογή και µόνον. Εγώ δεν έχω ούτε κάτι να φοβηθώ, ούτε κάτι να αποδείξω».

Ειδική αναφορά έκανε και στην ύφεση του α’ τριμήνου (0,9% του ΑΕΠ), κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι είναι υπεύθυνη

«Τον Ιούλιο του ’19 παραδώσαµε µια οικονοµία που “έτρεχε” µε 2,8% ανάπτυξη και τον ∆εκέµβριο του ’19 η ανάπτυξη είχε πέσει στο 1%. Ήδη από το πρώτο τρίµηνο του 2020 είχαµε ύφεση 0,9%, ενώ το lockdown έγινε τέλη Μαρτίου. Και τους δύο πρώτους µήνες είχαµε υστέρηση 2 δισ. έναντι του στόχου. Η πανδηµία, λοιπόν, δεν είναι δικαιολογία· ο κ. Μητσοτάκης έχει φέρει την ύφεση πριν από την πανδηµία».

Όσον αφορά, παράλληλα, τα εθνικά θέματα, επανέλαβε το αίτημα για χάραξη εθνικής γραμμής, ενώ ζήτησε τη σύγκληση των πολιτικών αρχών.

Στο ίδιο πλαίσιο, κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ανακήρυξη Ανεξάρτητης Οικονομικής Ζώνης με την Αίγυπτο, την Ιταλία και την Αλβανία.

Κάνοντας ειδική μνεία στην Τουρκία, εκτίμησε ότι οι κινήσεις της Άγκυρας δεν είναι σπασμωδικές.

«Έχει στρατηγική και στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι προβλέψιμη. Απόπειρα ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα έγινε και επί των ηµερών µας στο Καστελόριζο, αλλά υπήρξε αποτροπή. Θεωρώ ότι θα γίνουν και τώρα τέτοιες απόπειρες, αμφισβητώντας de facto όχι µόνο την ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά και άλλα κυριαρχικά µας δικαιώματα».

Υπενθυμίζεται ότι η ένταση στα ελληνοτουρκικά κλιμακώθηκε σημαντικά, μετά την απόφαση της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Τουρκίας να ζητήσει άδειες για την έναρξη ερευνών σε θαλάσσια οικόπεδα, τα οποία βρίσκονται σε απόσταση έξι ναυτικών μιλίων από τις ελληνικές ακτές.

  • Βορειανατολικά της Ρόδου
  • Ανατολικά της Ρόδου
  • Ανατολικά της Καρπάθου

Καθώς και:

  • Νοτιοανατολικά της Καρπάθου
  • Ανατολικά της Κρήτης
  • Νοτιοανατολικά της Κρήτης

Οι έρευνες αυτές εδράζονται στην πάγια θέση της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης του δικαιώματος των νησιών για την ύπαρξη υφαλοκρηπίδας. Επομένως, θεωρεί ότι τα ελληνικά νησιά δεν διαθέτουν δικαιώματα πέραν των έξι μιλίων, δηλαδή πέραν των χωρικών υδάτων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα