Τσίπρας: Να σπάσει ο κουμπαράς για να στηριχθεί η κοινωνία και η οικονομία

Κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομία με αφορμή το «μαξιλάρι ασφαλείας» των 37 δις άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο κανάλι Κόντρα την Τετάρτη (15/4) το βράδυ.

«Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης πηγαίνει με λογική ‘βλέποντας και κάνοντας’ και αρνείται να συζητήσει ουσιαστικά, σοβαρά και με διαφάνεια και δημόσια τις αναγκαίες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν προκειμένου η ελληνική οικονομία να σταθεί όρθια», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφερόμενος στις κυβερνητικές διαρροές για χρήση του «μαξιλαριού» ασφαλείας που εξασφάλισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να στηριχθεί η ελληνική οικονομία σε περίοδο κρίσης, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Έλεγαν ότι είναι αχρείαστο, ότι δεν υπάρχει το μαξιλάρι. Έλεγαν ότι είναι η μεγαλύτερη γκάφα της οικονομικής επιστήμης. Τις διαρροές τις άκουσα με επιφυλάξεις. Αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία έχει μεγάλη δυνατότητα να σταθεί όρθια λόγω του μαξιλαριού που αφήσαμε».

«Αν δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα ενδεχομένως να είχαμε ήδη χρεοκοπήσει χωρίς να το ξέρουμε», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας την κυβέρνηση με «πλήρη διαφάνεια να δώσει την εικόνα των δημόσιων οικονομικών» και να απαντήσει «γιατί δεν προχωρά στην εκταμίευση για να στηρίξει στοχευμένα τις επιχειρήσεις, τους μισθούς και την εργασία ώστε να μπορέσουμε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές απώλειες μόλις επανεκκινήσει η οικονομία».

Διαφορετικά, προειδοποίησε ο ίδιος, οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την ύφεση το 2020 κοντά στο 10% που είδαν το φως της δημοσιότητας, «μπορεί να είναι από τα πιο θετικά σενάρια που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον, να είναι η θετική εκδοχή και τα πράγματα να είναι πολύ χειρότερα».

«Μετά το Πάσχα θα προτείνω συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως στη Βουλή για τα οικονομικά και θα ζητήσω από τον κ. Μητσοτάκη να μας πει πού ξοδεύτηκαν τα χρήματα. Το πώς και το γιατί», είπε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε ότι «εμείς ζητήσαμε να σπάσει ο κουμπαράς για να στηριχθεί η οικονομία, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η μομφή είναι για το σχέδιο, αν υπάρχει για το σχέδιο. Αν ο στόχος του κ. Μητσοτάκη αδρανεί τώρα για να μας βάλει σε προγράμματα αργότερα, θα βρει αντιμέτωπη με τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Και ποτέ δεν είπαμε να δαπανηθεί όλο το μαξιλάρι. Μιλήσαμε για 14 δις ευρώ».

Σχετικά Νέα